Att hyra kontor - de 8 viktigaste stegen

Ska du hyra kontor är det viktigt att du har en strukturerad process, så du inte slösar din egen energi. Kom ihåg att du har en verksamhet vid sidan av som du inte får tappa fokus från. Vi har tagit fram denna guide till dig, så att du kan nå ditt mål med en ny kontorslokal utan att slösa onödig tid och energi.
17. augusti 2023 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Att hyra kontor - de 8 viktigaste stegen

Ska du hyra kontor är det viktigt att du har en strukturerad process, så du inte slösar din egen energi. Kom ihåg att du har en verksamhet vid sidan av som du inte får tappa fokus från. Vi har tagit fram denna guide till dig, så att du kan nå ditt mål med en ny kontorslokal utan att slösa onödig tid och energi.

Om du istället ska hyra ut kontor, kan du läsa denna guide för kontorsuthyrning som vi har skrivit.

Steg 1: Definiera dina behov och önskemål för kontoret

Det första steget på vägen är att få koll på vad du egentligen söker i ditt nya kontorsutrymme. Du bör tänka på vilken typ av kontor du vill ha och vilka behov som är viktiga för ditt företag. Överväg följande frågor:

 • Vilken typ av kontor vill du öppna?
 • Hur viktig är platsen för ditt företag? Vill du vara nära centrum, i ett livligt affärsområde eller i en lugnare del av staden?
 • Hur mycket utrymme behöver du?
 • Behöver du parkeringsmöjligheter för dina anställda och kunder?
 • Hur lång hyresperiod behöver du?
 • Vad är din budget för hyran? Kom ihåg att inkludera andra kostnader såsom el, vatten och eventuella gemensamma kostnader.
 • Ska kontorsutrymmena ha specifika faciliteter eller förnödenheter?
 • Finns det särskilda krav eller tillstånd du behöver beroende på din verksamhet?

Steg 2: Sök efter lediga kontorslokaler

När du har definierat dina behov av kontorsutrymmen är det dags att söka efter det perfekta kontoret. Det finns flera metoder för att hitta potentiella kontorslokaler:

Steg 3: Besök och utvärdera kontorslokalerna

Nu är det dags att besöka hyresvärdar som har kontorsutrymmen som har fångat ditt intresse. När du besöker varje plats bör du beakta följande punkter:

 • Är platsen idealisk för din företags målgrupp? Hyr kontor som bäst passar din målgrupps beteende och behov.
 • Finns det tillräckligt med utrymme för att möta dina behov? Tänk på kontorets storlek och planlösning och om det passar för ditt företag.
 • Finns det bra parkeringsmöjligheter för både anställda och besökare? Tillgänglighet är avgörande för ditt företag.

Steg 4: Förhandling av hyresavtalet

När du har hittat den perfekta kontorslokalen är det dags att förhandla om hyresavtalet. Detta är en viktig del av processen där du måste se till att skydda dina intressen som hyresgäst. Se till att alla överenskommelser och villkor är nedskrivna i avtalet för att undvika missförstånd. Kom ihåg att låta en juridiskt kunnig person gå igenom hyresavtalet.

Steg 5: Betala deposition och skriv under avtalet

Efter framgångsrik förhandling ska du betala den överenskomna depositionen och skriva under hyresavtalet. Avtalet innebär ett stort juridiskt ansvar för dig och ditt företag, så se till att du och din rådgivare är helt nöjda med villkoren innan du skriver under.

Steg 6: Flytt och inredning av ditt kontor

När du har hyrt ditt kontor kan du börja förbereda för flyttning och inredning. Gör en detaljerad plan för flytten och se till att meddela flytten till de relevanta myndigheterna. Vi har skapat denna guide vid flytt till ny kontorslokal till dig.

Det är också viktigt att du inreder ditt kontor så effektivt och trevligt som möjligt. Du kan läsa mer om hur du på ett bra sätt inreder ett kontor i denna guide för kontorsinredning som vi har skrivit.

Steg 7: Börja arbeta i det nya kontoret

Äntligen har dagen kommit när du kan börja arbeta i ditt nya kontor! Fira denna milstolpe och hälsa dina anställda och kunder välkomna med ett leende.

Steg 8: Bygg ett nära samarbete med hyresvärden av kontorslokalen

Det är viktigt att bygga ett nära samarbete med hyresvärden, vilket kommer att vara avgörande för dina möjligheter att utveckla ditt företag. Ett gott samarbete kan skapa en win-win-situation, där både du som hyresgäst och hyresvärden får mest möjliga nytta av samarbetet.

Vanliga frågor