Att använda kommersiell mäklare - fördelar och nackdelar

När du står inför att köpa eller sälja en kommersiell fastighet, eller om du har lediga lokaler som du vill hyra ut, har du kanske funderat på att ta hjälp av en kommersiell mäklare. I denna blogg ger vi dig en kort introduktion till fördelar och nackdelar med att använda en kommersiell mäklare
12. mars 2024 | Skrivet av: Leonora Jensen
Att använda kommersiell mäklare - fördelar och nackdelar

När du står inför att köpa eller sälja en kommersiell fastighet, eller om du har lediga lokaler som du vill hyra ut, har du kanske funderat på att ta hjälp av en kommersiell mäklare. I denna blogg ger vi dig en kort introduktion till fördelar och nackdelar med att använda en kommersiell mäklare.

Om du har haft lediga lokaler till uthyrning, eller om du har haft en kommersiell fastighet som du velat sälja, har du säkert ställt dig själv frågan: "Ska jag använda en kommersiell mäklare?"

Svaret är inte ett entydigt ja eller nej. I vissa fall kan det vara en bra idé att använda en mäklare specialiserad på kommersiella fastigheter när du ska hyra ut eller sälja, men andra gånger kan du vara bättre att hantera uthyrningen eller försäljningen själv.

Oavsett om du väljer att använda en kommersiell mäklare eller inte, är det viktigt att du noggrant förbereder dig för försäljningen eller uthyrningen av din kommersiella fastighet. I denna blogg ger vi dig en kort introduktion till fördelar och nackdelar med att använda en kommersiell mäklare.

Vad är en kommersiell mäklare?

En kommersiell mäklare är en professionell som kan hjälpa till med handel av kommersiella lokaler och fastigheter. Det kan inkludera köp och försäljning av kontorsfastigheter, överlåtelse av butikslokaler, förmedling av lagerfastigheter och logistikfastigheter, försäljning av hyresfastigheter eller uthyrning av kommersiella lokaler.

Den kommersiella mäklare representerar vanligtvis säljaren eller uthyraren, men vissa kommersiella mäkalre erbjuder även hjälp och rådgivning i samband med köp av kommersiella fastigheter och sökning efter lokaler – vanligtvis i det högre prissegmentet.

Vad kan en kommersiell mäklare hjälpa till med?

Du kan välja att använda en kommersiell mäklare för en rad olika saker – främst för att spara tid och besvär när du ska hyra ut lokaler eller sälja en kommersiell fastighet. Det ska dock sägas att det finns mycket pengar att spara om du kan hantera uthyrningen eller försäljningen själv.

Här är en översikt över de saker du kan använda en kommersiell mäklare till. Kom ihåg att du inte behöver använda mäklaren för allt. Exempelvis kan du göra en överenskommelse med den kommersiella mäklaren om att du själv hittar hyresgästen eller köparen, och sedan hanterar han det praktiska kring pappersarbetet.

Värdering av din kommersiella fastighet:

Värdering av kommersiella fastigheter sker utifrån en rad faktorer, inklusive:

 • Grundvärdet: Grundvärdet är det förväntade pris som marken skulle säljas för, om den vore fri från byggnader. Grundvärdet beräknas baserat på fastighetens läge, användning och exploatering.
 • Byggnadsvärdet: Byggnadsvärdet är det förväntade pris som byggnaden skulle säljas för, om den vore nybyggd. Byggnadsvärdet beräknas utifrån byggnadens ålder, storlek, kvalitet och användning.
 • Övriga faktorer: Andra faktorer som kan påverka värdet på en kommersiell fastighet inkluderar bland annat lägets attraktivitet, fastighetens infrastruktur, miljömässiga förhållanden och fastighetens framtida potential.

Behöver du en kommersiell mäklare för visning av dina lokaler?

Den kommersiella mäklaren kan hjälpa dig med visningar av dina lokaler, så att du inte själv behöver spendera tid på detta. Men det kostar naturligtvis – så om du själv kan ha visning för dina lediga lokaler kan du spara mycket pengar.

Här är några tips till dig som själv vill ha visning av dina lediga kommersiella lokaler::

 1. Förberedelse
  Det första du ska göra är att förbereda dig väl. Det innebär att du ska se till att lokalerna är städade och presentabla. Du bör också ha koll på den tekniska funktionaliteten, såsom belysning, värme och ventilation. Se till att ha alla nödvändiga dokument redo, till exempel hyreskontraktet, hyresvillkoren och bilder av lokalerna.
 2. Planering
  Det är också viktigt att planera visningen noggrant. Bestäm när och hur länge visningen ska vara, och vem som ska närvara. Du kan även överväga att göra en presentation av lokalerna som du kan visa för hyresgästerna.
 3. Tillmötesgående
  När dina potentiella hyresgäster anländer är det viktigt att vara tillmötesgående och vänlig. Erbjud dem en god kopp kaffe eller te och ta dig tid att visa dem runt i lokalerna. Svara på alla deras frågor och var uppmärksam på deras behov.
 4. Professionell framtoning
  Det är viktigt att framstå som professionell när du visar lokalerna. Klä dig propert och var väl förberedd. Du bör också kunna svara på alla hyresgästernas frågor på ett kompetent sätt.
 5. Uppföljning
  Efter visningen är det viktigt att följa upp med hyresgästerna. Skicka dem ett mail eller ett brev med ett tack för besöket och en sammanfattning av vad ni pratade om. Du kan även erbjuda att skicka dem de nödvändiga dokumenten.

Köparrådgivning från kommersiell mäklare

Köparrådgivning i samband med fastighetsinvestering eller köp av kommersiella fastigheter är en tjänst som erbjuds av advokater, värderingsmän, kommersiella mäklare och andra rådgivare med expertis inom kommersiella fastigheter. Köparrådgivaren hjälper köparen att genomföra ett säkert och framgångsrikt köp av en investeringsfastighet.

Köparrådgivningen omfattar vanligtvis följande uppgifter:

 • Hjälp med att utarbeta en investeringsstrategi: Köparrådgivaren kan hjälpa köparen att definiera sina investeringsmål och hitta rätt typ av investeringsfastighet.
 • Värdering av fastigheten: Köparrådgivaren kan hjälpa köparen att bedöma fastighetens värde och risk.
 • Förhandling om köpesumma och villkor: Köparrådgivaren kan hjälpa köparen att förhandla fram ett bra köpesumma och villkor med säljaren.
 • Utarbetande av köpeavtal och andra dokument: Köparrådgivaren kan hjälpa köparen att utarbeta nödvändiga dokument, såsom köpeavtal, bygglov och låneavtal.

Köparrådgivning är en bra idé för alla som överväger fastighetsinvestering. Köparrådgivaren kan hjälpa köparen att undvika misstag och säkerställa att köpet är en god investering.

Om du överväger att köpa en investeringsfastighet och vill använda en köparrådgivare, är det en god idé att inhämta erbjudanden från flera för att jämföra deras priser och expertis.

Tryck här om du vill ha besked om kommersiella fastigheter till salu
Tryck här om du vill se alla kommersiella fastigheter till salu på Verksamhetslokaler.se just nu

Den kommersiella mäklaren kan rådge om försäljning av kommersiell fastighet

En kommersiell mäklare kan hjälpa dig med följande:

 • Värdering av fastigheten: En kommersiell mäklare kan hjälpa dig att värdera din fastighets värde och potential.
 • Marknadsföring av fastigheten: En kommersiell mäklare kan hjälpa dig att marknadsföra din fastighet till rätt målgrupp.
 • Förhandling om försäljningspris och villkor: En skicklig kommersiell mäklare kan hjälpa dig att förhandla fram ett bra försäljningspris och villkor med köparen.
 • Juridiska och administrativa uppgifter: En kommersiell mäklare kan hjälpa dig med de juridiska och administrativa uppgifterna som är förknippade med försäljningen av en kommersiell fastighet.

Har du en kommersiell fastighet till salu? Tryck här för att se och kontakta potentiella köpare

Kan en kommersiell mäklare utarbeta ett kommersiellt hyresavtal?

En kommersiell mäklare kan utarbeta ett kommersiellt hyresavtal. Det är dock inte alltid den bästa idén att använda en kommersiell mäklare för att göra detta.

En kommersiell mäklare har vanligtvis en god förståelse för de juridiska och praktiska aspekterna av kommersiella hyresavtal och kan därför hjälpa dig att upprätta ett avtal som är rättvist och tydligt för båda parter.

Men en kommersiell mäklare är inte en advokat och har inte samma juridiska expertis som en advokat. Detta innebär att det kan finnas en risk att avtalet inte är helt i linje med lagen eller inte skyddar dina intressen på bästa möjliga sätt.

Om du är seriös om att ingå ett kommersiellt hyresavtal är det därför alltid en god idé att konsultera en advokat. En advokat kan noggrant granska avtalet och säkerställa att det är juridiskt korrekt och skyddar dina intressen.

Här är några specifika fördelar med att använda en advokat istället för en kommersiell mäklare för att upprätta ett kommersiellt hyresavtal:

 • Säkerhet: En advokat kan hjälpa dig att identifiera eventuella risker med hyresavtalet och göra nödvändiga ändringar i avtalet för att minska risken.
 • Ekonomisk fördel: En advokat kan hjälpa dig att förhandla fram ett fördelaktigt avtal, vilket kan ge ekonomiska fördelar på lång sikt.
 • Tid och besvär: En advokat kan ta hand om den juridiska delen av avtalet, vilket kan spara dig tid och besvär.

Om du väljer att använda en kommersiell mäklare för att utarbeta ett kommersiellt hyresavtal, är det viktigt att vara uppmärksam på följande:

 • Se till att mäklaren har erfarenhet av kommersiella hyresavtal.
 • Låt en advokat granska avtalet innan du undertecknar det.
 • Fortsätt att ställa frågor om du är osäker på något.

"Dolda" objekt som ännu inte annonseras offentligt

Många av de kommersiella lokalerna som hyrs ut, och många av de kommersiella fastigheterna som säljs, har aldrig offentligt annonserats på marknaden. De bästa lokalerna hyrs ut "off-market", det vill säga att hyresvärden "headhuntar" den hyresgäst de vill hyra ut till via databasen med lokalsökande, istället för att hyra ut till en slumpmässig hyresgäst via en annons.

Tryck här för att få tillgång till de dolda lokalerna

Sveriges online ”Gör det själv” kommersiella mäklare

Verksamhetslokaler.se är Sveriges stora online kommersiella mäklare för dig som själv kan hålla i visningar av dina kommersiella lokaler. Vi sätter dig i kontakt med hyresgästen, och du ansvarar för visningen och kontraktet (vi hänvisar gärna till en fastighetsadvokat).

Börja med att hitta din framtida hyresgäst eller köpare här: Sveriges online kommersiella mäklare

Vanliga frågor