Hyra ut platser i kontorshotell - en guide i 10 steg

Om du vill hyra ut lediga platser i ett kontorshotell är det viktigt att arbeta fokuserat med uthyrningsprocessen och beakta ett antal aspekter. Du vill inte sitta med tomma skrivbord och oanvända faciliteter, så du förlorar hyresintäkter och får betala hyran själv.
5. september 2023 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Hyra ut platser i kontorshotell - en guide i 10 steg

Om du vill hyra ut lediga platser i ett kontorshotell är det viktigt att arbeta fokuserat med uthyrningsprocessen och beakta ett antal aspekter. Du vill inte sitta med tomma skrivbord och oanvända faciliteter, så du förlorar hyresintäkter och får betala hyran själv.

Om du inte vill hyra ut kontorsplats, men istället söker efter en plats i ett kontorshotell , kan du följa denna guide: Så hittar du rätt kontorshotell – de 8 viktigaste stegen.

1: Starta snabbt upp uthyrningsprocessen

Så snart en medlem i kontorshotellet säger upp sin kontorsplats, bör du påbörja processen för att hyra ut den lediga platsen så snabbt som möjligt. Detta säkerställer en stabil inkomst och upprätthåller en dynamisk atmosfär inom ditt coworking space. Många underskattar den tid det tar att hitta rätt hyresgäst, så börja tidigt, men se samtidigt till att hitta rätt matchning till kontorshotellet. Det skapar bättre arbetsrelationer och en mer harmonisk miljö.

2: Beskriv ditt kontorshotell för din framtida hyresgäst

Gör det klart vad den potentiella hyresgästen får för sin hyra. Är det en plats i ett öppet kontorslandskap eller ett stängt kontor som hyrs ut? Vilka faciliteter ingår i hyresavtalet – internet, gemensam lunch, kök, skrivare, mötesrum, adresservice eller annat? Belys de unika fördelarna med ditt kontorshotell, som kan variera från nätverksevenemang till kontorshotellets läge eller speciella faciliteter.

Många söker sig till kontorshotell för möjligheten att nätverka, samarbeta och coworking, så beskriv även kontorshotellets kultur, vilka branscher som redan är representerade, och vilka möjligheter som finns för professionell tillväxt.

Kom ihåg att det inte bara är själva kontorshotellet, utan också den omgivande miljön, samarbetsmöjligheterna och kontorshotellets allmänna stämning, som får hyresgästen att välja dig framför ett annat kontorshotell. Gå igenom kontorshotellet och se till att allt ser inbjudande ut. En ren, organiserad och inspirerande atmosfär kan vara en viktig faktor när hyresgästen ska fatta sitt beslut.

Precis som med traditionell uthyrning bör du undersöka marknaden för att säkerställa att din prissättning är konkurrenskraftig. På Verksamhetslokaler.se kan du se vad andra kontorshotell runt om i landet tar i hyra – se t.ex. kontorshotell i hela Sverige, kontorshotell i Stockholm, kontorshotell i Göteborg eller kontorshotell i Malmö.

3: Identifiera din målgrupp för ditt coworking space

När du har beskrivit kontorshotellets faciliteter och dess fördelar är nästa steg att definiera vilken typ av frilansare eller företag som skulle passa i ditt coworking space.

Som hyresvärd är ditt mål att ha stabila, långsiktiga hyresgäster. Kortvariga hyresavtal kan vara en belastning, både ekonomiskt och med avseende på kontorshotellets dynamik. Genom att definiera den perfekta deltagaren för ditt coworking space ökar du chansen att få en stabil hyresgäst som kommer att bidra positivt till kontorshotellet under många år framöver.

Sammanfattning: Försök att hitta en hyresgäst som passar bra in i miljön och som ser ett långvarigt värde i att vara en del av ditt coworking space.

4: Gör en presentation av ditt kontorshotell

Nästa steg är att skapa en detaljerad presentation av ditt kontorshotell. Syftet med presentationen är att ge potentiella hyresgäster en grundlig förståelse för vad de kan förvänta sig. Presentationen bör innehålla information om faciliteter, läge, pris, samt kontorshotellets kultur och värderingar. Det skulle också vara fördelaktigt att inkludera bilder som visar miljön, byggnaden, omgivningarna, själva hyresobjektet samt de tillgängliga faciliteterna.

5: Överväg att använda en fastighetsmäklare

Även om de flesta ägare av kontorshotell själva ansvarar för uthyrningen av sina platser, kan det också vara en möjlighet att använda en fastighetsmäklare – särskilt om du har många lediga platser eller stora kontorslokaler du behöver hyra ut.

En fastighetsmäklare kan hjälpa dig med:

  • Att ta fram en inbjudande presentation av din plats
  • Att matcha dig med intresserade hyresgäster
  • Att förhandla och upprätta hyresavtal
  • Att hantera all kommunikation med potentiella hyresgästerAtt säkerställa att platserna i ditt kontorshotell blir uthyrda

Det kan finnas flera fördelar med att använda en fastighetsmäklare. Först och främst sparar du tid på kontakt med hyresgäster och visning av hyresobjektet. En bra fastighetsmäklare är proaktiv och tar en diskussion med alla potentiella hyresgäster som är intresserade av ditt hyresobjekt. Å andra sidan tar mäklaren betalt för sitt arbete – hur mycket mäklararvodet är individuellt och skiljer sig åt mellan mäklarna.

6: Marknadsför coworking och ditt kontorshotell

Nu är det dags att presentera ditt kontorshotell för alla potentiella hyresgäster på marknaden. Följande steg kan hjälpa dig i processen:

Annonsera ditt kontorshotell på Verksamhetslokaler.se

Skriv en inbjudande annons som beskriver ditt kontorshotell, dess faciliteter och fördelarna med att hyra kontorsplats eller kontor hos dig på ett klart och tydligt sätt. Se till att annonsen har några bra bilder, så att potentiella hyresgäster får en tydlig uppfattning om vad du erbjuder. Därefter kan du lägga upp din annons för kontorshotellet här på Verksamhetslokaler.se, som är en av Sveriges största portaler och sökmotorer för lediga lokaler. Verksamhetslokaler.se används av många företag som letar efter nya lokaler. Genom att annonsera ditt coworking space på Verksamhetslokaler.se, exponerar du med andra ord dina kontorsplatser för en stor del av de företag som för närvarande letar efter kontor i kontorshotell.

Ta kontakt med företag som söker kontorshotell

Hitta företag som letar efter kontorshotell på online-plattformar och bjud in dem till en visning av ditt coworking space. Du kan söka direkt i databasen efter hyresgäster och ta direktkontakt med de företag som söker kontorshotell i ditt område och bjud in dem till en visning.

Utnyttja ditt nätverk

Många hittar sin arbetsplats genom personliga kontakter. Så sprid ordet i ditt nätverk och se vem som eventuellt söker nya faciliteter.

Använd sociala medier

Lägg upp ditt kontorshotell på Facebook och andra plattformar för att nå en bredare publik. Deltag i relevanta grupper för kontorshotell, där du kan visa upp dina faciliteter för potentiella hyresgäster. Verksamhetslokaler.se har skapat och driver ett antal gratis grupper om lokaluthyrning på Facebook som du kan gå med i gratis. Här kan du genom att lägga upp dina lokaler exponera dem gratis för många tusen hyresgäster.

7: Visa upp ditt kontorshotell

När intresserade börjar höra av sig, se till att ge dem en grundlig rundtur i lokalerna. Lyssna på deras behov och funderingar, så att du bäst kan matcha dem med ditt erbjudande.

8: Kolla upp potentiella hyresgäster

Innan du godkänner en hyresgäst till ditt kontorshotell är det en bra idé att kontrollera personens bakgrund. Detta inkluderar deras ekonomiska situation, eventuella recensioner på nätet, t.ex. på Trustpilot - och i slutändan också din egen magkänsla. Om du är osäker, är det förmodligen inte rätt hyresgäst.

9: Skriv under ett hyresavtal

Se till att ha ett detaljerat avtal som beskriver alla villkor och bestämmelser för uthyrningen. Låt avtalet granskas av en juridisk expert för att säkerställa att alla relevanta aspekter täcks.

10: Upprätthåll ett bra förhållande till hyresgästen

När din nya hyresgäst har flyttat in, är det viktigt att upprätthålla ett gott förhållande. Kolla regelbundet med hyresgästen att allt är som det ska och att hyresgästen är nöjd. Bra kommunikation kan garantera att hyresgästen stannar i kontorshotellet under längre tid. Ni kommer att se varandra varje dag – så alla potentiella oenigheter gällande hyresförhållandet bör tas om hand så snabbt som möjligt, innan de utvecklas till ett problem.

Vanliga frågor