10 enkla steg för att framgångsrik hyra ut butikslokaler

Om du som fastighetsbolag, privat hyresvärd eller företag vill hyra ut dina lediga butikslokaler är det viktigt att du gör det strukturerat och tar hänsyn till olika faktorer. På så sätt undviker du att hamna i en situation där du inte kan hyra ut dina lediga butikslokaler och därmed mister mycket pengar på förlorad hyresintäkt.
14. augusti 2023 | Skrivet av: Leonora Jensen
10 enkla steg för att framgångsrik hyra ut butikslokaler

Om du som fastighetsbolag, privat hyresvärd eller företag vill hyra ut dina lediga butikslokaler är det viktigt att du gör det strukturerat och tar hänsyn till olika faktorer. På så sätt undviker du att hamna i en situation där du inte kan hyra ut dina lediga butikslokaler och därmed mister mycket pengar på förlorad hyresintäkt.

Om du istället vill söka lediga butikslokaler, tryck då på länken.

1: Starta snabbt upp uthyrningsprocessen

Så snart din befintliga hyresgäst säger upp sin butikslokal har du som hyresvärd oftast minst 3 månader på dig att hitta en ny hyresgäst. Detta kan dock variera från kontrakt till kontrakt. Därför är det viktigt att du först kollar ditt hyreskontrakt för att vara säker på hur lång tid du har innan du inte längre får in en hyresintäkt.

Att hyra ut butikslokaler går nämligen inte nödvändigtvis snabbt. När du får en uppsägning bör du därför agera genom att snabbt annonsera ut din lediga butikslokal. Det är dock också viktigt att du inte stressar och hyr ut dina butikslokaler till den första bästa hyresgästen. Du bör sätta dig in i marknaden för att veta vilken typ av hyresgäst du ska söka efter och vilket pris du kan förvänta dig för dina lediga butikslokaler.

Många som hyr ut butiker väntar alltför länge med att påbörja uthyrningsprocessen. Det kan då sluta med att det kostar hyresvärden mycket pengar, eftersom de står med tomma butikslokaler som de inte får in hyresintäkter för. Butiker hyrs ut varje dag, så med rätt strategi blir det enkelt och snabbt att hyra ut din butikslokal.

2: Beskriv din lediga butikslokal

Börja med att skriva en tydlig beskrivning av den butikslokal du vill hyra ut. Vad är storleken på butikslokalen, vad bör priset vara, hur är skicket, hur mycket ska du ha i deposition osv. Gör beskrivningen positiv. Om du t.ex. har en liten butikslokal, presentera det positivt. Många mindre företag letar just efter små butikslokaler som de vet att de kan fylla med sina varor och inventarier.

Det är också viktigt att du beskriver vilka användningsområden din lediga butikslokal kan ha. Får den t.ex. användas för livsmedel?

Överväg också vilka tjänster och faciliteter du kan erbjuda. Finns det mötesrum, personalrum, kök, parkering eller annat som kan vara intressant för hyresgästerna? Om du kan erbjuda något som företagen inte kan hitta någon annanstans är det en fördel.

Det är även viktigt att du undersöker vad som är standard på marknaden så att du inte prissätter dig själv ur marknaden. På Verksamhetslokaler.se kan du se vad liknande lediga butikslokaler kostar. Se t.ex. lediga butikslokaler i Sverige, lediga butikslokaler i Stockholm, lediga butikslokaler i Göteborg, lediga butikslokaler i Malmö osv.

3: Identifiera din målgrupp av hyresgäster

När du har analyserat och beskrivit din butikslokal och dess fördelar kan du börja fundera över vilken typ av företag som skulle gynnas av att hyra dina butikslokaler. Vilka branscher passar bäst för din butikslokal? Vilka storlekar på företag skulle gynnas av dina faciliteter? Och vilka tjänster skulle de uppskatta?

Som hyresvärd tjänar du pengar genom långsiktig uthyrning. Det är väldigt dyrt att ha hyresgäster under kortare perioder. Ju bättre du är på att skapa en profil av din ideala hyresgäst, desto större chans att hitta rätt hyresgäst som stannar och betalar fast hyra under många år.

Förutsättningen för att tjäna mycket pengar som hyresvärd är att ha en hyresgäst under många år. Det betyder att du både måste hitta rätt hyresgäst som passar lokalen och som är framgångsrik. Den ideala hyresgästen bör ge dig en fast hyra, som bara kommer in utan problem under minst 5 år - men gärna mycket längre.

4: Skapa ett prospekt för din butikslokal

Nu är du redo att skapa ett prospekt. Syftet med prospektet är att ge en översikt över butikslokalen med tanke på vilka hyresgäster du vill ha in i lokalen.

Presentationen bör innehålla information om yta, plats, typ, pris, årliga kostnader och andra relevanta detaljer.

Idealt sett bör prospektet också innehålla en detaljerad beskrivning av lokalen samt bilder.

5: Överväg att använda en kommersiell mäklare

De flesta fastighetsbolag och privata hyresvärdar sköter själva uthyrningen av sina butikslokaler, eftersom uthyrningsprocessen i själva verket är en ganska enkel och okomplicerad uppgift. Men det finns möjlighet att använda en kommersiell mäklare som är specialiserad på att hyra ut butikslokaler.

Mäklaren kan hjälpa dig med:

  • Att skapa ett prospekt och en värdering
  • Att hitta potentiella hyresgäster
  • Att upprätta ett hyreskontrakt
  • Att hantera all kontakt med hyresgästen samt ge rådgivning om den optimala hyresgästen
  • Att säkerställa att butikslokalen blir uthyrd

Det kan vara en fördel att använda en kommersiell mäklare eftersom de kan ha ett större nätverk och därigenom hitta fler potentiella hyresgäster. De hanterar även all kontakt med hyresgästerna och ser till att visa butikslokalen. Man ska dock komma ihåg att en kommersiell mäklare tar ut ett mäklararvode.

6: Marknadsför dina lediga butikslokaler

Nu är du redo att starta upp marknadsföringen av dina lediga butikslokaler. Här är en lämplig process:

Annonsera dina lediga butikslokaler på Verksamhetslokaler.se

Det är viktigt att du skapar en bra annons som tydligt beskriver dina butikslokaler och dina kontaktuppgifter. Kom ihåg att ta bra bilder av dina butikslokaler så att hyresgästerna kan se vad de hyr.

Därefter bör du lägga upp en annons för dina lediga butikslokaler på Verksamhetslokaler.se, som är en av Sveriges största portaler och sökmotorer för lediga butikslokaler. Verksamhetslokaler.se används av många företag som letar efter nya lokaler. Genom att annonsera dina lediga butikslokaler på Verksamhetslokaler.se exponerar du med andra ord dina butikslokaler för en stor del av de företag som letar efter lokaler vid en given tidpunkt.

Ta kontakt med företag som letar efter lediga butikslokaler

Du kan även ta direkt kontakt med företag som letar efter nya butikslokaler. Många av dessa företag beskriver sina önskemål på Verksamhetslokaler.se. Du kan söka direkt i databasen efter hyresgäster och ta direkt kontakt med företag som letar efter lokaler som liknar dina butikslokaler och bjuda in dem till en visning.

Använd ditt nätverk för att hitta en hyresgäst

Många företag hittar sina nya lokaler genom nätverk och personliga kontakter. Så om du känner någon som letar efter nya lokaler, kontakta dem och berätta om dina lediga butikslokaler. Kanske kan ni komma överens.

Använd sociala medier

Sociala medier är en bra möjlighet att nå ut till många potentiella hyresgäster samtidigt. Skapa en annons på Facebook eller andra sociala medier så att fler kan se dina lediga butikslokaler. Verksamhetslokaler.se har skapat och driver ett antal grupper för uthyrning av lokaler på Facebook som du kan gå med i gratis. Genom att posta dina butikslokaler där exponerar du dem gratis för många tusen potentiella hyresgäster.

7: Visa dina lediga butikslokaler

Nu kommer förhoppningsvis intresserade hyresgäster att strömma in. Varje gång du visar dina lediga butikslokaler, se till att ha en mental lista med frågor så att du kan ta reda på om de hyresgäster som visar intresse faktiskt är rätt match för dina butikslokaler. Kom ihåg att ge hyresgästerna tid att titta runt och ställa frågor. Kom också ihåg att vara öppen för förhandling om pris och hyresgästernas önskemål om inredning, villkor osv.

8: Kolla upp hyresgästen

När du har hittat en hyresgäst som du tror att du vill hyra ut din butikslokal till är det väldigt viktigt att du kollar upp hyresgästen. Det viktigaste är att du undersöker hyresgästens ekonomiska förhållanden. Du kan enkelt hämta hyresgästens redovisning från offentliga databaser. Du kan också kontrollera hyresgästens relation till sina kunder via t.ex. recensioner på internet. Det är utöver det viktigt att gå efter din magkänsla. Det kan nämligen bli otroligt dyrt att hyra ut lokaler till fel hyresgäst.

9: Underteckna hyreskontraktet

När du har kollat upp hyresgästen och är säker på att allt är i ordning är det dags att underteckna hyreskontraktet. Kom ihåg att få hyreskontraktet granskat av en advokat så att du är säker på att allt är korrekt. Hyreskontraktet bör bl.a. innehålla information om hyra, deposition, bindningstid, användningsområden, förväntade kostnader, underhåll och regler kring andrahandsuthyrning. Det är absolut inte bra att ladda ner en mall från internet. Du bör alltid ha en juridiskt kunnig person som går igenom hyresavtalet.

10: Håll kontakt med hyresgästen

Även om du har skrivit ett hyreskontrakt med en hyresgäst betyder det inte att du inte längre behöver hålla koll på dina butikslokaler. Du bör fortfarande följa med i hur de underhålls, om det uppstår skador och om hyresgästen i allmänhet behandlar din egendom på ett korrekt och rättvist sätt. Det är också viktigt att behålla en god kontakt med din hyresgäst för att säkerställa att de fortsätter att vara nöjda och därigenom stannar som hyresgäster under lång tid - och därmed ger dig en konstant ström av hyresintäkter under lång tid.

Vanliga frågor