Hyra ut industrilokal: Hyr ut din industrilokal med 10 enkla steg

Om du som fastighetsbolag, företagsmäklare, privat hyresvärd eller företag vill hyra ut industrilokal, är det avgörande att gå strukturerat till väga, så du inte slösar din tid och så du inte hamnar i en situation där din industrilokal står tom under en kortare eller längre period. Vi har gjort den här guiden för dig om hur du hyr ut din industrilokal.
22. augusti 2023 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Hyra ut industrilokal: Hyr ut din industrilokal med 10 enkla steg

Om du som fastighetsbolag, företagsmäklare, privat hyresvärd eller företag vill hyra ut industrilokal, är det avgörande att gå strukturerat till väga, så du inte slösar din tid och så du inte hamnar i en situation där din industrilokal står tom under en kortare eller längre period. Vi har gjort den här guiden för dig om hur du hyr ut din industrilokal.

Om du istället vill hyra verkstad, kan du följa den här guiden: Hyra industrilokal: Så hyr du en industrilokal – de 8 viktigaste stegen.

Steg 1: Påbörja processen att hyra ut industrilokalen snabbt

När en hyresgäst säger upp sitt avtal, har du som hyresvärd vanligtvis minst 3 månader på dig att hitta en ny hyresgäst. Denna tidsperiod kan dock variera beroende på kontraktet. Det är därför viktigt att börja med att gå igenom kontraktet och ta reda på hur lång uppsägningstid din hyresgäst har.

Att hyra ut en industrilokal tar tid. Därför bör du – oavsett uppsägningstid – påbörja uthyrningsprocessen direkt. Samtidigt är det också avgörande att undvika stress och inte hyra ut till den första bästa hyresgästen. Försök att förstå marknaden, så att du vet vilken typ av hyresgäst du bör rikta in dig på och vilket pris du kan uppnå. Ditt mål är att hitta en långvarig hyresgäst till din verkstadslokal.

Steg 2: Beskriv din industrilokal

Gör en detaljerad beskrivning av din industrilokal. Ange storlek, hyra, skick, deposition osv. Beskriv lokalerna positivt. Definiera också de tillåtna användningarna av industrilokalen.

Överväg dessutom vilka faciliteter du kan erbjuda, t.ex. mötes- eller parkeringsmöjligheter. Sådana extra tjänster kan vara attraktiva för potentiella hyresgäster. Se till att din verkstadslokal framstår som inbjudande och välhållen, eftersom hyresgästerna ofta föredrar lokaler i bra skick. Sätt också ett pris på dina industrilokaler i förhållande till marknaden. Du kan se vad andra tar i hyra för deras verkstadslokaler på Verksamhetslokaler.se – kolla t.ex. hyra industrilokal i Sverige, hyra industrilokal i Stockholm, hyra industrilokal i Göteborg och hyra industrilokal i Malmö.

Steg 3: Identifiera din målgrupp av hyresgäster

Efter att ha beskrivit din verkstadslokal är det dags att överväga vilken typ av företag som passar bäst för den. Ditt mål som hyresvärd är att hitta ett företag som kan hyra dina lokaler under en längre tid. Ju bättre du förstår din ideala hyresgästs profil, desto större chans är det att du hittar en hyresgäst som kommer att stanna länge och betala en stabil hyresintäkt.

Steg 4: Skapa en presentation av din verkstadslokal

Gör en presentation som samlar all data om din verkstadslokal i en presentation, så att potentiella hyresgäster enkelt kan få en översikt över vad du har att erbjuda. Presentationen bör som ett minimum innehålla information om yta, placering, typ, pris, årliga kostnader och andra relevanta detaljer. Inkludera också en detaljerad beskrivning och bilder av verkstadslokalen.

Steg 5: Överväg att använda en professionell mäklare

Även om många fastighetsbolag och privata hyresvärdar själva tar hand om uthyrningen, kan du också överväga att anlita en professionell mäklare som är specialiserad på att hyra ut industrilokaler. En mäklare kan hjälpa till med att skapa presentationen, hitta potentiella hyresgäster, upprätta hyresavtalet och hantera kommunikationen med hyresgästen.

Steg 6: Marknadsför dina lediga industrilokaler

Starta marknadsföringen av din industrilokal genom att skapa annonser på relevanta plattformar. Beskriv lokalen klart och tydligt och lägg till bra bilder. Använd onlineannonsering och sociala medier för att nå potentiella hyresgäster. Kom ihåg att annonsera direkt på Verksamhetslokaler.se, som är en av Sveriges största portaler och sökmotorer för lediga verkstadslokaler. Överväg också att dra nytta av ditt eget nätverk och kontakta företag som skulle kunna vara intresserade.

Steg 7: Visa industrilokalen för potentiella hyresgäster

När intresset börjar öka, bör du arrangera visningar av verkstadslokalen för potentiella hyresgäster. Förbered frågor att ställa till hyresgästerna för att säkerställa att deras behov och förväntningar matchar ditt utrymme. Var öppen för förhandlingar gällande pris och eventuella justeringar.

Steg 8: Granska hyresgästens bakgrund

När du har hittat en potentiell hyresgäst är det viktigt att göra en bakgrundskontroll. Undersök hyresgästens ekonomiska stabilitet och rykte genom att hämta relevant information från offentliga register och onlinebedömningsplattformar, som t.ex. Trustpilot.

Steg 9: Underteckna hyresavtalet

När du har kollat upp hyresgästen kan du underteckna ett hyresavtal. Det är en bra idé att ha en advokat som granskar avtalet för att säkerställa att det är korrekt och juridiskt bindande. Hyresavtalet bör inkludera alla nödvändiga villkor, inklusive hyra, varaktighet, användningsvillkor osv.

Steg 10: Upprätthåll kommunikationen med hyresgästen

Även efter att hyresavtalet har undertecknats är det viktigt att upprätthålla kommunikationen med hyresgästen. Övervaka skicket på rummen, hantera eventuella problem och bibehåll en positiv kommunikation för att säkerställa att hyresgästen trivs och förblir en långsiktig hyresgäst.

Vanliga frågor