Hyra industrilokal: Så hyr du en industrilokal – de 8 viktigaste stegen

När du ska hyra industrilokal är det viktigt att du följer en strukturerad process så att du kan hitta den bästa möjliga lokalen så snabbt som möjligt – och undvika att slösa bort din tid och energi. Vi har tagit fram denna guide för dig så att du kan hitta rätt plats utan att slösa onödig tid och energi.
22. augusti 2023 | Skrivet av: Sara Petersen
Hyra industrilokal: Så hyr du en industrilokal – de 8 viktigaste stegen

När du ska hyra industrilokal är det viktigt att du följer en strukturerad process så att du kan hitta den bästa möjliga lokalen så snabbt som möjligt – och undvika att slösa bort din tid och energi. Vi har tagit fram denna guide för dig så att du kan hitta rätt plats utan att slösa onödig tid och energi.

Om du istället vill hyra ut industrilokal kan du läsa vår guide: Hyra ut industrilokal: Hyr ut din industrilokal med 10 enkla steg.

Steg 1: Definiera dina behov och önskemål för din nya industrilokal

Det första steget är att klargöra vilka krav din nya verkstadslokal ska uppfylla. Ställ dig själv följande frågor:

  • Vilken typ av industrilokal behöver du? Behöver du en bilverkstad, en snickeriverkstad, en produktionslokal eller något annat?
  • Hur viktig är industrilokalens läge för ditt företag? Vill du vara nära centrum, i ett livligt affärsområde, ett industriområde eller i en lugnare del av staden?
  • Hur stor yta behöver du?
  • Ska industrilokalen ha parkeringsmöjligheter för anställda och kunder?
  • Hur lång hyresperiod föreställer du dig?
  • Vad är din budget för hyran? Kom ihåg att inkludera ytterligare kostnader som driftskostnader och eventuella gemensamma kostnader.
  • Ska industrilokalen ha specifika faciliteter eller teknisk utrustning?
  • Finns det några särskilda krav eller tillstånd du behöver på grund av din verksamhet?

Steg 2: Sök efter lediga verkstadslokaler

När du har fastställt dina krav på din nya verkstadslokal kan du börja leta efter den rätta verkstadslokalen. Det finns flera sätt att hitta rätt objekt när du vill hyra verkstad:

  • Plattformar online: Använd hemsidor som Verksamhetslokaler.se som ger dig en översikt relevanta objekt när du vill hyra lokal, såsom lediga industrilokaler i ditt område. Använd filter för att begränsa din sökning baserat på plats, storlek och pris så att du hittar de mest relevanta alternativen. Verksamhetslokaler.se har ett brett utbud när du vill hyra verkstad med olika användningsmöjligheter. Se t.ex. Hyra industrilokal i Sverige, hyra industrilokal i Stockholm, hyra industrilokal i Göteborg och hyra industrilokal i Malmö.
  • Lokala annonser: Håll utkik efter annonser i lokala tidningar och anslagstavlor i det område där du vill ha din verkstad. Det kan finnas lämpliga alternativ att hyra som passar dina planer.

Steg 3: Besök och bedöm relevanta industrilokaler

Nu är det dags att besöka hyresvärdar som har verkstadslokaler som uppfyller dina krav. Gör gärna en checklista med dina viktigaste krav så att du på ett strukturerat sätt kan samla in data om varje lokal du besöker.

Under besöket bör du även bedöma om hyresvärden är någon du känner att du kan samarbeta med – för om du hyr hyresvärdens industrilokal kommer ni att ha mycket med varandra att göra i framtiden.

Steg 4: Förhandling om hyreskontraktet

När du har hittat den ideala verkstadslokalen är det dags att förhandla om hyreskontraktet. Detta är en viktig del av processen där du säkerställer att dina intressen som hyresgäst skyddas. Se till att alla överenskommelser och villkor är tydligt beskrivna i kontraktet för att undvika missförstånd. Det rekommenderas att få en juridisk expert att gå igenom hyreskontraktet.

Steg 5: Betala deposition och skriv under kontraktet

Efter en lyckad förhandling ska du betala den överenskomna depositionen och skriva under hyreskontraktet. Kontraktet innebär ett betydande juridiskt åtagande, så se till att både du och din rådgivare är nöjda med villkoren innan ni skriver under.

Steg 6: Flytt och inredning av din industrilokal

Efter att ha hyrt verkstadslokalen kan du börja förbereda flytten och inredningen. Gör en detaljerad plan för flytten och kom ihåg att informera relevanta myndigheter om din adressändring. Du kan läsa mer om hur du flyttar till din nya industrilokal i denna guide: Flyttguide: Checklista vid flytt av industrilokal.

Innan du flyttar in är det viktigt att du optimerar inredningen och utnyttjar utrymmet i din industrilokal. Du kan läsa mer om hur du gör detta i denna guide: Inredning av industrilokal: Optimera din industrilokal med dessa steg.

Steg 7: Börja ditt arbete i den nya industrilokalen

Äntligen har dagen kommit då du kan börja arbeta i din nya verkstadslokal! Fira denna milstolpe och välkomna anställda och kunder med ett leende.

Steg 8: Bygg ett nära samarbete med hyresvärden

Det är viktigt att etablera ett nära samarbete med hyresvärden, eftersom detta kan ha stor inverkan på dina tillväxtmöjligheter. Ett positivt samarbete kan skapa en win-win-situation där både du som hyresgäst och hyresvärden drar nytta av partnerskapet.

Vanliga frågor