Checklista vid flytt till en ny butikslokal

Att flytta din butik till en ny butikslokal kan vara en spännande men även utmanande process. Det finns många saker att ta hänsyn till för att säkerställa en smidig övergång. I detta blogginlägg kommer vi att guida dig genom de viktigaste stegen du bör följa för att flytta din butik så problemfritt som möjligt.
11. augusti 2023 | Skrivet av: Sara Petersen
Checklista vid flytt till en ny butikslokal

Att flytta din butik till en ny butikslokal kan vara en spännande men även utmanande process. Det finns många saker att ta hänsyn till för att säkerställa en smidig övergång. I detta blogginlägg kommer vi att guida dig genom de viktigaste stegen du bör följa för att flytta din butik så problemfritt som möjligt.

1: Hitta rätt plats för din nya butikslokal

Det första steget är naturligtvis att hitta rätt plats för din nya butikslokal. Du kan hitta lediga lokaler på Verksamhetslokaler.se, inklusive lediga butikslokaler i hela Sverige, lediga butikslokaler i Stockholm, lediga butikslokaler i Göteborg och lediga butikslokaler i Malmö. Vill du hyra butikslokal kan du även gör det, se t.ex. hyra butikslokal i Stockholm, hyra butikslokal i Göteborg eller hyra butikslokal i Malmö. Du kan även hitta butiker till salu på Verksamhetslokaler.se, däribland om du söker butik till salu i Stockholm, butik till salu i Göteborg eller butik till salu i Malmö. Du kan läsa mer om sökprocessen här: Så hyr du en butik – de 8 viktigaste stegen.

2: Informera dina nyckelintressenter om flytten

Det är viktigt att du informerar alla dina intressenter om din flytt. Detta inkluderar dina kunder, leverantörer och tjänsteleverantörer. Uppdatera din företagsadress på din hemsida, sociala medier och andra kanaler. Se till att informera dina leverantörer i god tid för att säkerställa en problemfri leverans av nya varor och för att säkerställa att varorna inte levereras till en felaktig adress.

3: Börja förberedelserna i god tid

Börja med att packa ner icke-essentiella föremål och material som du inte behöver för den dagliga driften. Märk varje låda tydligt och ange var den ska placeras i den nya butiken. Skapa även en inventarieförteckning för att hålla koll på allt du har packat.

4: Anlita en professionell flyttfirma för butikslokaler

En erfaren flyttfirma är guld värt när du ska flytta till din nya butikslokal. Välj ett företag med expertis inom flytt av företag och se till att tydligt kommunicera dina specifika behov. Tillsammans med flyttfirman kan du planera och koordinera hela flyttprocessen. Kolla upp recensioner av flyttfirman på internet och be om kundreferenser från flyttfirman innan du ingår samarbetet.

5: Hantering av sköra och värdefulla föremål

När du packar ner dina sköra och värdefulla föremål måste du vara extra försiktig. Använd lämpligt emballage och överväg att anlita professionella företag för att säkerställa att dessa föremål är tillräckligt skyddade under transporten. Du kan också överväga extra försäkring för att vara på den säkra sidan.

6: Planera butiksutformningen

Skapa en noggrann plan för hur du vill utforma din nya butik. Det kan vara svårt att veta hur man ska inreda en ny butik. Därför har vi valt att skapa en inredningsguide speciellt för butikslokal, där du kan läsa mer om vad du bör tänka på och hur du kan gå tillväga.

När du vet hur du vill utforma din nya butik, placera då etiketter på de olika flyttlådorna för att beskriva var i butikslokalen dessa lådor, möbler och inventarier ska placeras. Detta kommer att göra uppackningen och uppställningen snabbare och mer effektiv.

Du kan få mer inspiration för inredningen från den här guiden som vi har utvecklat: Guide för butiksinredning - Skapa den perfekta atmosfären.

7: Få kontroll över infrastrukturen och allt tekniskt till din butikslokal

Koordinera med ditt IT-team för att säkerställa att teknisk utrustning, inklusive kassasystem och olika data, är på plats vid flytten. Se även till att alla försörjningskällor som elektricitet, vatten och internet är redo att användas i den nya butiken innan flytten. På så sätt kommer du kunna få din nya butik redo så snabbt som möjligt - och därmed ha så få dagar som möjligt utan försäljning.

8: Nedräkning till flyttdagen för din butikslokal

När flyttdagen närmar sig bör du fokusera på att avsluta de sista förberedelserna i den gamla butiken. Gå igenom lagret, städa och avsluta eventuella ekonomiska åtaganden. Dubbelkolla också alla detaljer och samordna flyttdagens logistik med din flyttfirma och ditt team.

9: Strukturering av flyttdagen för din butikslokal

På själva flyttdagen är det viktigt att du ger tydliga instruktioner till alla inblandade. Ge vägledning och riktning vid behov och se till att alla är medvetna om sina roller och sitt ansvar. Var beredd på eventuella utmaningar och var flexibel vid eventuella ändringar.

10: Uppackning och uppställning i din nya butikslokal

I det ögonblick du anländer till den nya butikslokalen börjar du med uppackningen. Prioritera viktiga områden som kassan, kundservicebord och förvaringsområden för att snabbt få igång din butik igen.

11: Dela din framgång

Efter en lyckad flytt är det viktigt att dela nyheten med dina kunder. Uppdatera dina online-plattformar med bilder på den nya butiken och bjud in kunderna att besöka den. Överväg att hålla ett öppningsevenemang i den nya butikslokalen eller erbjud särskilda kampanjer för att fira det nya kapitlet.

Vanliga frågor