Karlskoga: En stad med framtiden för sig

Karlskoga är en stark företagsstad med en lång tradition av industri. Staden har ett starkt fokus på tillverkning, teknik och innovation. Karlskoga är också en attraktiv plats för företagande tack vare sin goda infrastruktur, närhet till Stockholm och Örebro samt en välutbildad arbetskraft.
23. januari 2024 | Skrivet av: Sara Petersen
Karlskoga: En stad med framtiden för sig

Karlskoga är en stark företagsstad med en lång tradition av industri. Staden har ett starkt fokus på tillverkning, teknik och innovation. Karlskoga är också en attraktiv plats för företagande tack vare sin goda infrastruktur, närhet till Stockholm och Örebro samt en välutbildad arbetskraft.

Karlskoga som affärsstad

Några av de faktorer som kännetecknar Karlskoga som företagsstad är:

 • En stark industritradition. Karlskoga har en lång tradition av industri, med företag som Bofors, Karlskogaverken och Uddeholm som har varit viktiga arbetsgivare i staden i över 100 år.
 • Ett starkt fokus på tillverkning, teknik och innovation. Karlskoga är en ledande aktör inom tillverkning, teknik och innovation. Staden är hemvist för ett stort antal företag inom dessa branscher, bland annat Karlskogaverken, Uddeholm, Saab, Volvo, Seco Tools och LKAB.
 • En god infrastruktur. Karlskoga har en god infrastruktur med bra vägar, järnväg och flygplats. Staden ligger också nära Stockholm och Örebro, vilket gör det enkelt att nå viktiga marknader.
 • Närhet till Stockholm och Örebro. Karlskoga ligger cirka 10 mil från Stockholm och Örebro, vilket gör det enkelt att nå viktiga marknader.
 • En välutbildad arbetskraft. Karlskoga har en välutbildad arbetskraft med hög kompetens inom tillverkning, teknik och innovation.

Karlskoga är en attraktiv plats för företagande och staden har goda förutsättningar att fortsätta att utvecklas som företagsstad.

Transportförhållanden i Karlskoga 

Karlskoga har en god infrastruktur med bra vägar, järnväg och flygplats. Staden ligger också nära Stockholm och Örebro, vilket gör det enkelt att nå viktiga marknader.

Vägar

Karlskoga ligger utmed E18, som är en viktig transportled mellan Stockholm och Oslo. Staden har också bra förbindelser med andra delar av Sverige via länsväg 250 och 263.

Järnväg

Karlskoga har en egen järnvägsstation som trafikeras av SJ och Tågkompaniet. Stationen ligger centralt i staden och är lätt att nå med bil eller buss.

Flyg

Karlskoga flygplats ligger cirka 10 kilometer från stadens centrum. 

Nyckeltal om Karlskoga (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Karlskoga och Karlskoga business:

 • Antal företag: I Karlskoga finns det cirka 3 000 företag, varav cirka 1 500 är småföretag.
 • Antal anställda: I Karlskoga arbetar cirka 20 000 personer i näringslivet.
 • Enligt Statistiska centralbyrån hade Karlskoga 30 278 invånare den 31 december 2022. 

Karlskoga största företagen

Karlskoga Mark och Grundservice AB

Karlskoga Mark och Grundservice AB är ett kommunalt bolag som arbetar med mark- och grundläggningsarbeten. Bolaget utför bland annat vägbyggen, anläggningar och markarbeten för både privatpersoner och företag.

Saak Montage Entreprenad Karlskoga AB

Saak Montage Entreprenad Karlskoga AB är ett entreprenadföretag som arbetar med montage och installationer. Bolaget utför bland annat montage av stålkonstruktioner, betongelement och metallarbeten.

iKARLSKOGA

iKARLSKOGA är ett företagsinkubator som hjälper företag att växa och utvecklas. Bolaget erbjuder bland annat rådgivning, utbildning och finansiering till företag i Karlskoga och Örebro län.

Karlskoga Energi & Miljö AB

Karlskoga Energi & Miljö AB är ett kommunalt bolag som arbetar med energi och miljö. Bolaget levererar el, fjärrvärme och vatten till Karlskoga kommun. Bolaget arbetar också med att främja hållbar utveckling i kommunen.

Karlskoga kommun Socialförvaltningen

Karlskoga kommun Socialförvaltningen ansvarar för socialtjänsten i Karlskoga kommun. Förvaltningen arbetar med att ge stöd och hjälp till personer som behöver det, till exempel personer med funktionsnedsättning, missbruksproblem eller ekonomiska svårigheter.

Stadsdelar i Karlskoga 

Karlskoga är indelat i 14 stadsdelar, varav 11 är bebodda. De centrala stadsdelarna är:

 • Centrum är stadens hjärta och här finns bland annat Karlskoga kyrka, stadshuset, biblioteket, museet och teatern.
 • Färjestaden är belägen vid sjön Möckelns norra strand och här finns färjeläget till Kristinehamn.
 • Gamla stan är den äldsta delen av Karlskoga och här finns bland annat herrgården Karlsnäs, Karlskoga Bruk och den gamla vattentornet.

Företagsområden och arbetsplatser i Karlskoga 

De viktigaste företagsområdena i Karlskoga är:

 • Bofors Industriområde är ett stort industriområde beläget i sydöstra Karlskoga. Här finns bland annat Bofors AB, ett av Sveriges största försvarsföretag, samt ett antal andra industriföretag.
 • Karlskoga Science Park är ett företagsområde med fokus på forskning och utveckling. Här finns bland annat Karlskoga Tekniska Högskola, ett antal forskningsinstitut och ett antal företag inom teknik- och IT-branschen.
 • Karlskoga Östra Industriområde är ett industriområde beläget i östra Karlskoga. Här finns bland annat ett antal tillverkande företag, ett antal handelsföretag och ett antal serviceföretag.

Kontorsområden i Karlskoga 

Karlskoga är en industristad med en stark tradition inom försvarsindustrin. Staden har också en växande högskola och ett antal företag inom teknik- och IT-branschen. Detta har lett till att Karlskoga har ett antal viktiga kontorsområden.

De viktigaste kontorsområdena i Karlskoga är:

Bofors Industriområde i Karlskoga

Bofors Industriområde är det största kontorsområdet i Karlskoga. Här finns bland annat huvudkontoret för Bofors AB, ett av Sveriges största försvarsföretag.

Karlskoga Science Park i Karlskoga

Karlskoga Science Park är ett kontorsområde med fokus på forskning och utveckling. Här finns bland annat huvudkontoret för Karlskoga Tekniska Högskola, ett antal forskningsinstitut och ett antal företag inom teknik- och IT-branschen.

Karlskoga Östra Industriområde i Karlskoga

Karlskoga Östra Industriområde är ett blandat kontorsområde med både tillverkande företag, handelsföretag och serviceföretag. Här finns bland annat huvudkontoret för Karlskoga kommun.

Dessa kontorsområden är viktiga för Karlskogas ekonomi och sysselsättning. De bidrar till att skapa jobb och tillväxt i staden.

Hyra kontor i
Karlskoga.

Butiksområden i Karlskoga

De största shoppingområdena i Karlskoga är:

Kulan köpcentrum i Karlskoga

Kulan är ett köpcentrum beläget i centrala Karlskoga. Här finns ett 60-tal butiker, varav de flesta är inom mode, heminredning och livsmedel. 

Sandviken Köpcentrum 

Sandviken Köpcentrum är ett köpcentrum beläget i södra Karlskoga. Här finns ett 50-tal butiker, varav de flesta är inom mode, heminredning och livsmedel.

Marknadsplatsen Karlskoga

Marknadsplatsen Karlskoga är en traditionell marknad som hålls varje tisdag och lördag. Här finns ett brett utbud av butiker, varav de flesta är inom livsmedel, kläder och hantverk. 

Kulan är det största shoppingområdet i Karlskoga och här finns ett stort utbud av butiker för alla behov. Sandviken Köpcentrum är ett något mindre köpcentrum, men det har också ett bra utbud av butiker. Marknadsplatsen Karlskoga är ett bra alternativ för dig som vill handla lokalt och unika produkter.

Utöver dessa tre stora shoppingområden finns det också ett antal mindre butiker och gallerior i Karlskoga centrum.

Hyra butikslokal i Karlskoga.

Butiker i Karlskoga

På Karlskoga hittar du bland annat följande butiker

Karlskoga är en stad med ett rikt utbud av butiker, både stora och små. Här finns något för alla, oavsett om du letar efter det senaste modet, en present till någon du tycker om eller bara vill ta en paus från vardagen och shoppa lite.

Kulan

Kulan är Karlskogas största köpcentrum och här hittar du ett brett utbud av butiker inom mode, heminredning, livsmedel, elektronik och mycket mer. Några av butikerna på Kulan är:

 • H&M
 • Lindex
 • Cubus
 • MQ
 • J.Lindeberg
 • Intersport
 • Elgiganten
 • MediaMarkt
 • ICA Maxi

Lager- och logistikområden i Karlskoga

Karlskoga är en viktig logistikstad, både för Sverige och för Norden. Staden ligger vid E18, som är en viktig europaväg, och har också goda järnvägsförbindelser. Karlskoga har också en stor hamn i Karlskoga Skärgård.

De viktigaste logistikområdena i Karlskoga är:

Bofors Industriområde i Karlskoga

Bofors Industriområde är ett stort industriområde beläget i sydöstra Karlskoga. Här finns bland annat Bofors AB, ett av Sveriges största försvarsföretag, samt ett antal andra industriföretag. Bofors Industriområde har ett eget järnvägsspår som används för godstransporter.

Karlskoga Östra Industriområde i Karlskoga

Karlskoga Östra Industriområde är ett industriområde beläget i östra Karlskoga. Här finns bland annat ett antal tillverkande företag, ett antal handelsföretag och ett antal serviceföretag. Karlskoga Östra Industriområde har också ett eget järnvägsspår som används för godstransporter.

Karlskoga hamn i Karlskoga

Karlskoga Skärgård är ett område med öar och skärgård i Vänern. 

Logistiken är viktig för Karlskogas ekonomi och sysselsättning. Den bidrar till att skapa jobb och tillväxt i staden.

Hyra lager i Karlskoga.

Relevanta länkar om företag i Karlskoga

Läs mer om Karlskoga företag på dessa sidor:

Karlskoga Kommun
Karlskoga Business
Besök
Karlskoga
Wikipedia:
Karlskoga
Karlskoga på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i
Karlskoga

Vanliga frågor