Eskilstuna: En näringslivets knutpunkt med en ljus framtid

Eskilstuna är en stark företagsstad med en lång tradition av industri. Staden har ett rikt näringsliv med en bred mix av företag, från små och medelstora till stora globala bolag. Eskilstuna är också en viktig knutpunkt för transporter och logistik.
17. januari 2024 | Skrivet av: Leonora Jensen
Eskilstuna: En näringslivets knutpunkt med en ljus framtid

Eskilstuna är en stark företagsstad med en lång tradition av industri. Staden har ett rikt näringsliv med en bred mix av företag, från små och medelstora till stora globala bolag. Eskilstuna är också en viktig knutpunkt för transporter och logistik.

Eskilstuna som affärsstad

Här är några av de faktorer som kännetecknar Eskilstuna som företagsstad:

 • En stark industritradition. Eskilstuna har en lång tradition av industri, och staden är fortfarande en viktig industristad. Några av de största industriföretagen i Eskilstuna är ABB, Sandvik Coromant och SSAB.
 • En bred mix av företag. Eskilstuna har ett rikt näringsliv med en bred mix av företag, från små och medelstora till stora globala bolag. Några av de branscher som är starka i Eskilstuna är industri, logistik, IT, hälsa och omsorg.
 • En viktig knutpunkt för transporter och logistik. Eskilstuna ligger vid en viktig transportled, och staden är en viktig knutpunkt för transporter och logistik. Staden har en egen flygplats, Eskilstuna Airport, och järnvägen går genom staden.
 • En attraktiv arbetsmarknad. Eskilstuna har en attraktiv arbetsmarknad med ett brett utbud av jobb och kompetens. Staden har ett starkt utbildningssystem, och det finns ett stort antal utbildningsinstitutioner i Eskilstuna.
 • Ett bra företagsklimat. Eskilstuna har ett bra företagsklimat med ett starkt stöd för företagande. Staden har ett antal organisationer som arbetar för att främja företagande, till exempel Eskilstuna Företagsstad och Nyföretagarcentrum Eskilstuna.

Eskilstuna arbetar aktivt för att attrahera nya företag till staden. Staden erbjuder ett antal olika stödåtgärder för företag, till exempel ekonomiskt stöd, rådgivning och utbildning. Eskilstuna är också en aktiv deltagare i nätverk för företagsutveckling, både nationellt och internationellt.

Eskilstuna är en stark och växande företagsstad med goda förutsättningar för att fortsätta att utvecklas.

Transportförhållanden i Eskilstuna

Eskilstuna har ett strategiskt läge mitt i Mälardalen, med goda kommunikationer till Stockholm, Örebro och resten av Sverige. Staden ligger vid Mälaren, med tillgång till både väg, järnväg och sjöfart.

Väg

Eskilstuna ligger vid E20, som är en viktig europaväg som går mellan Stockholm och Göteborg. Staden är också ansluten till E18, som går mellan Stockholm och Oslo. Detta ger företag i Eskilstuna goda möjligheter att transportera sina varor och tjänster till och från andra delar av Sverige och Europa. 

Järnväg

Eskilstuna har en egen järnvägsstation som trafikeras av SJ och Tåg i Bergslagen. Staden är också ansluten till Mälardalens pendeltåg, som går mellan Stockholm och Västerås. Detta ger företag i Eskilstuna möjlighet att transportera sina varor och tjänster med tåg. 

Sjöfart

Eskilstuna ligger vid Mälaren, som är en av Sveriges största insjöar. Staden har en egen hamn som trafikeras av fartyg från hela världen. Detta ger företag i Eskilstuna möjlighet att transportera sina varor och tjänster med båt. 

Eskilstuna har goda transportvillkor för företag. Stadens strategiska läge, med tillgång till både väg, järnväg och sjöfart, ger företag möjlighet att transportera sina varor och tjänster till och från andra delar av Sverige och Europa på ett effektivt sätt.

Nyckeltal om Eskilstuna (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Eskilstuna och Eskilstuna business:

 • Antal företag: Eskilstuna har cirka 12 000 företag, varav cirka 9 000 är små och medelstora företag.
 • Arbetstillfällen: Eskilstuna har cirka 60 000 arbetstillfällen, varav cirka 40 000 är inom näringslivet.
 • Omsättning: Omsättningen för näringslivet i Eskilstuna är cirka 50 miljarder kronor.
 • Export: Exporten från Eskilstuna är cirka 10 miljarder kronor.
 • Investeringar: Investeringarna i Eskilstuna är cirka 2 miljarder kronor per år.

Eskilstuna största företagen

Nyföretagarcentrum Eskilstuna

Nyföretagarcentrum Eskilstuna Nyföretagarcentrum Eskilstuna är en ideell förening som arbetar för att främja företagande i Eskilstuna. Föreningen erbjuder ett antal olika stödtjänster för företagare, bland annat rådgivning, utbildning och finansiering.

Nyföretagarcentrum Eskilstuna har hjälpt till att starta över 1000 företag sedan starten 1995. Föreningen är en viktig resurs för företagare i Eskilstuna och bidrar till att skapa en stark företagskultur i staden.

Aktiebolaget Södermännen

Aktiebolaget Södermännen Aktiebolaget Södermännen är ett bygg- och anläggningsföretag som grundades 1972. Företaget är verksamt i Eskilstuna och Mälardalen, och har cirka 100 anställda.

Södermännen utför ett brett utbud av bygg- och anläggningsarbeten, bland annat nybyggnation, ombyggnation, renovering och markarbeten. Företaget har en lång erfarenhet av branschen, och arbetar med hög kvalitet och god service.

Hagmans Tak Mälardalen AB

Hagmans Tak Mälardalen AB Hagmans Tak Mälardalen AB är ett takläggningsföretag som grundades 1980. Företaget är verksamt i Eskilstuna och Mälardalen, och har cirka 20 anställda.

Hagmans Tak är specialiserade på takläggning med betongpannor, tegelpannor och plåttak. Företaget har en lång erfarenhet av branschen, och arbetar med hög kvalitet och god service.

Stadsdelar i Eskilstuna

Eskilstuna är indelat i 35 stadsdelar, varav 11 är centrala stadsdelar. De centrala stadsdelarna kännetecknas av en blandning av bostäder, verksamhet och service. Några av de mest kända centrala stadsdelarna är:

Centrum: Eskilstunas centrum är en livlig stadsdel med ett stort utbud av butiker, restauranger och kulturella evenemang. Här ligger också stadens stadshus, bibliotek och teater.

Söder: Söder är en gammal stadsdel med en charmig innergårdsmiljö. Här finns också ett stort utbud av restauranger, barer och nattliv.

Norr: Norr är en modern stadsdel med ett stort utbud av bostäder, kontor och service. Här ligger också stadens sjukhus och universitet.

De övriga stadsdelarna i Eskilstuna är mer varierade i karaktär. Några av de mest intressanta är:

Skolstaden: Skolstaden är en välplanerad stadsdel med ett stort utbud av skolor och förskolor. Här finns också ett antal grönområden och parker.

Slagsta: Slagsta är en stadsdel med en lång industrihistoria. Här finns fortfarande ett antal industriföretag, men stadsdelen utvecklas också till ett attraktivt bostadsområde. 

Froslunda: Fröslunda är en expansiv stadsdel med ett stort utbud av bostäder och service. Här finns också ett antal företagsparker. 

Eskilstuna är en stad med en rik historia och kultur. Staden har en varierad bebyggelse och ett stort utbud av bostäder, verksamhet och service.

Företagsområden och arbetsplatser i Eskilstuna

De viktigaste affärsområdena i Eskilstuna är:

 • Industri: Industrin är den största branschen i Eskilstuna, och sysselsätter cirka 20 000 personer. Några av de största industriföretagen i Eskilstuna är ABB, Sandvik Coromant och SSAB.
 • Logistik: Logistik är en viktig bransch i Eskilstuna, och sysselsätter cirka 10 000 personer. Staden ligger vid en viktig transportled, och har en egen flygplats.
 • IT: IT är en växande bransch i Eskilstuna, och sysselsätter cirka 5 000 personer. Staden har ett starkt utbildningssystem, och det finns ett stort antal utbildningsinstitutioner i Eskilstuna.
 • Hälsa och omsorg: Hälsa och omsorg är en viktig bransch i Eskilstuna, och sysselsätter cirka 15 000 personer. Staden har ett stort antal sjukhus, vårdcentraler och andra vårdinrättningar.

Andra viktiga affärsområden i Eskilstuna är:

 • Bygg- och anläggning: Eskilstuna är en växande stad, och det finns ett stort behov av bygg- och anläggningsarbeten.
 • Handel: Eskilstuna är en viktig handelsstad, och det finns ett stort utbud av butiker och restauranger.
 • Turism: Eskilstuna har en rik historia och kultur, och staden är ett populärt turistmål.

Eskilstuna är en stad med en stark ekonomi och goda förutsättningar för fortsatt tillväxt. Staden har ett rikt näringsliv med en bred mix av företag, från små och medelstora till stora globala bolag.

Kontorsområden i Eskilstuna

De viktigaste kontorsområdena i Eskilstuna är:

 • Froslunda: Fröslunda är ett expansivt kontorsområde med ett stort utbud av kontorslokaler. Här finns också ett antal företagsparker, bland annat Eskilstuna Science Park och Eskilstuna Business Park.
 • Slagsta: Slagsta är ett kontorsområde med en lång historia. Här finns fortfarande ett antal industriföretag, men stadsdelen utvecklas också till ett attraktivt kontors- och bostadsområde.
 • Norr: Norr är ett modernt kontorsområde med ett stort utbud av kontorslokaler. Här ligger också stadens sjukhus och universitet.

Andra viktiga kontorsområden i Eskilstuna är:

 • Centrum: Centrum är ett stadsdelscentrum med en blandning av bostäder, verksamhet och service. Här finns också ett antal kontorslokaler, bland annat för stadens kommun och landsting.
 • Söder: Söder är en gammal stadsdel med en charmig innergårdsmiljö. Här finns också ett antal kontorslokaler, bland annat för näringslivet.

Eskilstuna är en stad med en växande ekonomi, och det finns ett stort behov av kontorslokaler. Staden har ett antal väletablerade kontorsområden, och det byggs också nya kontorslokaler i takt med att staden växer.

Hitta kontorslokaler att hyra i Eskilstuna.

Butiksområden i Eskilstuna

De största shoppingområdena i Eskilstuna är:

Köpcentrum Väster

Köpcentrum Väster är Eskilstunas största köpcentrum med cirka 100 butiker och restauranger. Köpcentrumet ligger i stadsdelen Väster, och är lätt att nå med bil, buss eller cykel.

Köpcentrum Tuna Park 

Köpcentrum Tuna Park är ett annat stort köpcentrum med cirka 80 butiker och restauranger. Köpcentrumet ligger i stadsdelen Tuna, och är också lätt att nå med bil, buss eller cykel.

Centrum 

Centrum är Eskilstunas stadskärna, och här finns ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer. I centrum finns också ett antal gallerior, bland annat Eskilstuna Citygalleria och Strömslunds Galleria.

Andra viktiga shoppingområden i Eskilstuna är:

Froslunda

Froslunda är ett expansivt område med ett växande utbud av butiker och restauranger.

Slagsta

Slagsta är ett område med en lång historia, och här finns fortfarande ett antal butiker och restauranger.

Norr

Norr är ett modernt område med ett utbud av butiker och restauranger.

Eskilstuna är en stad med ett rikt utbud av shopping. Staden har ett antal stora köpcentrum, och det finns också ett stort utbud av butiker och restauranger i centrum och i andra stadsdelar.

Hitta butik för uthyrning i Eskilstuna.

Butiker i Eskilstuna

På Eskilstuna hittar du bland annat följande butiker

Eskilstuna är en stad med ett rikt utbud av shopping. Här finns något för alla, oavsett om du är ute efter kläder, elektronik, inredning eller något helt annat.

Köpcentrum Väster

 • Köpcentrum Väster är Eskilstunas största köpcentrum med cirka 100 butiker och restauranger. Här hittar du allt från H&M och Zara till Elgiganten och Media Markt.
 • Intersport: Sportbutik med ett brett utbud av sportutrustning.
 • Clas Ohlson: Varuhus med ett brett utbud av produkter för hem och fritid.
 • ICA Maxi: Stormarknad med ett brett utbud av mat och andra produkter.

Köpcentrum Tuna Park

 • Köpcentrum Tuna Park är ett annat stort köpcentrum med cirka 80 butiker och restauranger. Här hittar du allt från Lindex och H&M till Willys och Rusta.
 • Elgiganten: Elvaruhus med ett brett utbud av elektronik.
 • Media Markt: Elvaruhus med ett brett utbud av elektronik.
 • IKEA: Möbler och inredning.

Centrum

 • Centrum är Eskilstunas stadskärna, och här finns ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer. Här hittar du också ett antal gallerior, bland annat Eskilstuna Citygalleria och Strömslunds Galleria.
 • Eskilstuna Citygalleria: Galleria med ett brett utbud av butiker, restauranger och caféer.
 • Strömslunds Galleria: Galleria med ett brett utbud av butiker, restauranger och caféer.
 • Apoteket: Apotek.
 • Systembolaget: Systembolag.

Lager- och logistikområden i  Eskilstuna

De viktigaste logistikområdena i Eskilstuna är:

 • Eskilstuna Logistikpark: Ett stort logistikområde med cirka 300 hektar mark. Här finns bland annat stora logistikanläggningar för företag som DHL, Schenker och Amazon.
 • Svista Logistikområde: Ett mindre logistikområde med cirka 50 hektar mark. Här finns bland annat logistikanläggningar för företag som Ahlsell och Meca.
 • Gunnarskäl: Ett nytt logistikområde med cirka 3 miljoner kvadratmeter mark. Här planeras bland annat för en ny flygplatsterminal och ett vätgaslager.

Eskilstuna har ett strategiskt läge mitt i transportflödet till och från Stockholm-Mälardalen och Örebro. Staden har också en välutvecklad infrastruktur, från vägar, järnvägar till flygplatser. Detta gör Eskilstuna till en attraktiv plats för logistikföretag.

Eskilstuna Logistikpark är det största logistikområdet i Eskilstuna. Området ligger i närheten av Eskilstuna kombiterminal, vilket gör det enkelt att nå både väg- och järnvägstransporter. Här finns bland annat stora logistikanläggningar för företag som DHL, Schenker och Amazon.

Svista Logistikområde är ett mindre logistikområde som ligger i närheten av E20. Här finns bland annat logistikanläggningar för företag som Ahlsell och Meca.

Gunnarskäl är ett nytt logistikområde som planeras i norr om Eskilstuna. Området ligger i närheten av E20 och järnvägen. Här planeras bland annat för en ny flygplatsterminal och ett vätgaslager.

Eskilstuna kommun arbetar aktivt för att utveckla logistiksektorn i staden. Kommunen har bland annat tagit fram en logistikstrategi som syftar till att skapa förutsättningar för en fortsatt tillväxt av logistiksektorn i Eskilstuna.

Hitta lagerlokaler att hyra i Eskilstuna.

Relevanta länkar om företag i Eskilstuna


Läs mer om Eskilstuna företag på dessa sidor:

Eskilstuna Kommun
Besök Eskilstuna
Wikipedia:
Eskilstuna
Eskilstuna på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i
Eskilstuna

Vanliga frågor