Den ultimata guiden till Helsingborg business

Helsingborg kännetecknas som en företagsstad av flera anledningar. Staden har en strategiskt viktig position i Sverige, belägen nära både Danmark och resten av kontinentala Europa, vilket gör den till en viktig handels- och transportknutpunkt.
22. januari 2024 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Den ultimata guiden till Helsingborg business

Helsingborg kännetecknas som en företagsstad av flera anledningar. Staden har en strategiskt viktig position i Sverige, belägen nära både Danmark och resten av kontinentala Europa, vilket gör den till en viktig handels- och transportknutpunkt. Denna geografiska fördel har lockat många logistik- och transportföretag.

Helsingborg som affärsstad

Dessutom har Helsingborg en dynamisk och växande entreprenörskultur. Staden stödjer innovation och startups genom olika initiativ och inkubatorprogram. Det finns också en stark näringslivssektor med en blandning av både etablerade företag och nya företag inom olika branscher.

Kommunens satsningar på att skapa en attraktiv miljö för företagande, med bland annat bra infrastruktur och tillgänglighet till kvalificerad arbetskraft, spelar också en stor roll. Dessutom arbetar Helsingborg aktivt med hållbarhetsfrågor, vilket lockar företag som värdesätter miljö och hållbarhet.

Sammanfattningsvis är Helsingborg en företagsstad som karaktäriseras av sin geografiska fördel, starka stöd för innovation och entreprenörskap, samt en diversifierad och hållbar näringslivssektor.

Transportförhållanden i Helsingborg

Transportvillkoren i Helsingborg för företag är fördelaktiga och mångsidiga, vilket gör staden till en attraktiv plats för logistik och handel. Helsingborgs läge i södra Sverige, nära Öresundsbron, erbjuder enkel tillgång till både den skandinaviska och europeiska marknaden.

Staden har en välutvecklad infrastruktur som inkluderar hamnen i Helsingborg, en betydande och effektiv hamn i Sverige, vilket möjliggör snabb och effektiv sjöfart. Förutom sjötransport, erbjuder Helsingborg också utmärkta väg- och järnvägsförbindelser. Motorvägen E4 går genom staden, vilket ger direkt tillgång till Sveriges största städer och vidare till kontinenten via Öresundsbron.

Nyckeltal om Helsingborg (2023)

Några av de viktigaste siffrorna om Helsingborg är:

Befolkning: Helsingborg hade, enligt de senaste uppgifterna fram till 2023, en befolkning på cirka 150 000 invånare.

Arbetslöshet: Arbetslösheten i Helsingborg varierar, men låg senast runt 8-10%.

Ökonomi: Helsingborg har en BRP på omkring 50-60 miljarder svenska kronor

Helsingborg största företagen

Upbis: Upbis är ett företag som specialiserar sig inom digitala lösningar och IT-tjänster. De erbjuder en rad produkter och tjänster som syftar till att digitalisera och effektivisera affärsprocesser för sina kunder.

Triotech: Triotech är känt för att vara innovativa inom teknikbranschen. De fokuserar på att utveckla och tillhandahålla avancerade tekniska lösningar, ofta med en inriktning mot interaktiva upplevelser och underhållningsteknologi.

Frigoscandia Distribution: Frigoscandia Distribution är specialiserade inom kyl- och frystransport. De tillhandahåller logistiktjänster för temperaturkänsliga produkter, och är kända för sin expertis inom kylkedjelogistik.

Noricon: Noricon är ett konsultföretag som fokuserar på bygg- och anläggningsbranschen. De erbjuder en rad tjänster, inklusive projektledning, design och ingenjörstjänster för att hjälpa till med utveckling och genomförande av byggprojekt.

Triptech AB: Triptech AB är ett teknikföretag som specialiserar sig på utveckling och produktion av högteknologiska produkter och lösningar. Deras fokus ligger ofta på områden som automation, robotteknik och avancerad elektronik.

Stadsdelar i Helsingborg

Här är en översikt över några av de viktigaste stadsdelarna och deras kännetecken.

Centrum: Hjärtat av Helsingborg där du hittar shoppinggator, restauranger och kulturella landmärken som Dunkers kulturhus. Staden är livlig och erbjuder en blandning av historisk arkitektur och moderna byggnader.

Ödåkra: En förort till Helsingborg som erbjuder ett lugnare tempo jämfört med stadens centrum. Ödåkra är känt för sina bostadsområden och närhet till grönområden.

Ramlösa: Mest känt för sin mineralvattenkälla, Ramlösa är en historisk stadsdel med vackra parker och bostadsområden. Området är även känt för sin vackra arkitektur och lugna atmosfär.

Gustavslund: Ett bostadsområde som är populärt bland familjer, känt för sina skolor och lekplatser. Området erbjuder en blandning av äldre och nyare bostäder.

Fredriksdal: Känd för Fredriksdals museer och trädgårdar, detta område erbjuder en historisk inblick i det svenska livet och kulturen. Det är ett populärt turistmål och erbjuder en pittoresk miljö.

Mariastaden: Ett relativt nytt bostadsområde i Helsingborg, känt för sin moderna arkitektur och goda kommunikationer till stadens centrum. Området är uppskattat för sin mix av bostäder, handel och service.

Dessa är bara några exempel på de många stadsdelar som finns i Helsingborg. Varje område har sin egen unika karaktär och bidrar till stadens mångfald och charm.

Företagsområden och arbetsplatser i Helsingborg

Helsingborg är en dynamisk stad med flera viktiga affärsdistrikt. Stadens centrum utgör det primära affärscentrumet, där en blandning av lokala och internationella företag finns representerade. Här finns en stor variation av affärer, kontorsbyggnader och serviceinrättningar.

Ett annat betydande affärsområde är hamnområdet, som är en av de största i Sverige och spelar en central roll i stadens ekonomi. Här finns en mängd logistik- och transportföretag, samt företag inom import och export.

Förutom dessa områden finns det flera industriområden i stadens utkanter, såsom Berga Industriområde, där många tillverknings- och teknikföretag är baserade. Dessa områden är viktiga för stadens industriella och ekonomiska aktiviteter.

Kontorsområden i Helsingborg

Helsingborgs Centrum: Stadens hjärta och dess främsta kommersiella och administrativa distrikt. Här finns en stor koncentration av kontorsbyggnader som huserar både lokala och internationella företag.

Hamnområdet: Känd för sin logistik och transportsektorer. Detta område har också en god mängd kontorsytor, ofta relaterade till företag inom handel, logistik och sjöfart.

Knutpunkten: Ett område i närheten av Helsingborgs centralstation, där flera företag har sina kontor, dra nytta av den utmärkta tillgängligheten och närheten till tåg- och busstrafik.

Hyra kontor i Helsingborg

Butiksområden i Helsingborg

De största shoppingområdena i Helsingborg är:

 • Väla Centrum: Detta är ett stort köpcentrum beläget strax utanför Helsingborgs centrum. Det har över 200 butiker, inklusive varuhus som Åhléns, NK och H&M, samt en mängd specialiserade butiker. Väla Centrum har också ett stort utbud av restauranger och kaféer.
 • Kullagatan: Detta är Helsingborgs främsta gågata och ett centrum för shopping. Den är full av butiker som säljer allt från mode till inredning. Kullagatan har också ett stort utbud av restauranger och kaféer.
 • Förstaden: Denna stadsdel i Helsingborg är hem för ett antal mindre köpcentra, inklusive Galleria Boulevard och Helsingborg Center. Dessa köpcentra har ett brett utbud av butiker, inklusive mode, inredning, elektronik och mat. 

Hyra butikslokal i Helsingborg

Butiker i Helsingborg

Ett bra sätt att bedöma om det lönar sig för dig att etablera en butik på Helsingborg är att titta på vilka butiker som redan finns på Helsingborg. Här är några exempel på vilka butiker som finns var på Helsingborg:

Helsingborg erbjuder ett brett utbud av shoppingmöjligheter, som tillgodoser olika smaker och preferenser. Här är en översikt över några populära shoppingområden i Helsingborg, tillsammans med specifika exempel på butiker du kan hitta i var och en:

Väla Centrum:

 • H&M: En global modegigant, H&M erbjuder stilfulla och prisvärda kläder för män, kvinnor och barn.
 • Elgiganten: För alla dina elektroniska behov är Elgiganten det rätta stället att gå. De har ett brett utbud av TV-apparater, smartphones, bärbara datorer och andra gadgets.
 • Jysk: Om du letar efter heminredning och möbler är Jysk ett bra alternativ. De har ett brett utbud av skandinaviskt inspirerade produkter till överkomliga priser.

Kullagatan:

 • Tiger of Sweden: Känd för sitt sofistikerade herrmode har Tiger of Sweden en flaggskeppsbutik på Kullagatan.
 • Dressmann: En annan populär herrmodemärke, Dressmann erbjuder ett brett utbud av kostymer, skjortor och avslappnad kläder.

Bruksgatan:

 • Retrofabriken: Denna vintage-paradis är en skattkammare av retrokläder, möbler och accessoarer.
 • Bokhylla: För bokälskare och bibliofiler är Bokhylla ett måste. Denna mysiga bokhandel erbjuder ett brett utbud av nya och begagnade böcker.
 • Kaffeverket: Efter en dag med shopping kan du koppla av och njuta av en kopp kaffe eller te på Kaffeverket, ett populärt café som är känt för sina läckra bakverk och varma atmosfär.

Oavsett om du letar efter exklusivt mode, unika butiker eller lokala fynd har Helsingborgs mångsidiga shoppingscen något att erbjuda alla.

Lager- och logistikområden i Helsingborg

Helsingborg är ett viktigt logistiknav i norra Europa, beläget i södra Sverige. Staden har en välutvecklad infrastruktur för transport och logistik och ligger nära Öresundregionen, som förbinder Sverige med Danmark.

Hamnen är Helsingborgs viktigaste logistiknod. Det exakta antalet ton gods som hanteras årligen av Helsingborgs hamn varierar och bör verifieras för aktuella siffror.

Järnvägsnätet är ett annat viktigt logistikområde i Helsingborg. Staden ligger på Öresundsbanan, som förbinder Helsingborg med Malmö och Köpenhamn. Öresundsbanan är en viktig transportled för gods och passagerare.

Vägnätet är också välutvecklat i Helsingborg. Staden ligger vid E4, som är en viktig norrut-söderut-förbindelse i Sverige. E4 är en viktig transportled för gods och passagerare.

Logistikparker är ett växande logistikområde i Helsingborg. Staden har flera logistikparker, som erbjuder utrymme för lager och distribution. Logistikparkerna är viktiga för att stärka Helsingborgs position som ett logistiknav.

Hyra lager i  Helsingborg

Relevanta länkar om företag i Helsingborg
Läs mer om Helsingborg företag på dessa sidor:

Helsingborg Kommun
Helsingborg Business
Besök Helsingborg
Wikipedia: Helsingborg
Helsingborg på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Helsingborg 

Vanliga frågor