Vasastan: En guide till Stockholms kreativa hjärta

Vasastan är en av Stockholms mest centrala stadsdelar, och är också en viktig företagsstad. Här finns ett stort utbud av kontorslokaler, både i nybyggda fastigheter och i äldre, kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Vasastan är också en attraktiv stadsdel att bo och arbeta i, med närhet till parker, kultur och nöjen.
18. januari 2024 | Skrivet av: Leonora Jensen
Vasastan: En guide till Stockholms kreativa hjärta

Vasastan är en av Stockholms mest centrala stadsdelar, och är också en viktig företagsstad. Här finns ett stort utbud av kontorslokaler, både i nybyggda fastigheter och i äldre, kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Vasastan är också en attraktiv stadsdel att bo och arbeta i, med närhet till parker, kultur och nöjen.

Vasastan som affärsstad

Här är några av de faktorer som kännetecknar Vasastan som företagsstad:

 • Centralt läge: Vasastan ligger mitt i Stockholm, med närhet till både pendeltåg, tunnelbana och buss. Det gör det enkelt för anställda att ta sig till och från jobbet.
 • Utbud av kontorslokaler: I Vasastan finns kontorslokaler i alla storlekar och för alla typer av företag. Det finns också en stor variation i priserna, vilket gör det möjligt för företag av alla storlekar att hitta en lokal som passar deras behov.
 • Attraktiva bostäder: Vasastan är en populär stadsdel att bo i, vilket gör det lätt att attrahera och behålla kvalificerad arbetskraft.
 • Kulturliv och nöjen: Vasastan är en livlig stadsdel med ett rikt kulturliv och nöjesutbud. Det gör det till en attraktiv plats att arbeta på, eftersom det finns många möjligheter att koppla av och umgås efter jobbet.

Vasastan är en växande företagsstad, och antalet företag i stadsdelen ökar stadigt. Här finns företag inom en rad olika branscher, bland annat IT, finans, media och kultur.

Transportförhållanden i Vasastan

Vasastan ligger mitt i Stockholm, med närhet till både pendeltåg, tunnelbana och buss. Det gör det enkelt för anställda att ta sig till och från jobbet, oavsett var de bor i Stockholm.

Pendeltåg: Vasastan ligger nära flera pendeltågsstationer, bland annat Odenplan, Norrmalmstorg och Stockholm City. Det gör att det är enkelt för anställda som bor utanför Stockholm att ta sig till jobbet.

Tunnelbana: Vasastan ligger nära tunnelbanestationerna Odenplan, Rådmansgatan och Fridhemsplan. Det gör att det är enkelt för anställda som bor i centrala Stockholm att ta sig till jobbet.

Buss: I Vasastan finns ett stort utbud av busslinjer som trafikerar stadsdelen. Det gör att det är enkelt för anställda som bor i närheten att ta sig till jobbet med buss.

För företag som har behov av att frakta gods finns det flera olika alternativ i Vasastan. Det finns bland annat ett antal lastbilsterminaler i stadsdelen, och det är också möjligt att använda sig av taxi eller budtjänst.

Lastbilsterminaler: I Vasastan finns det flera lastbilsterminaler, bland annat på Norrtullsgatan och på Valhallavägen. Dessa terminaler är tillgängliga för företag som behöver frakta gods i stora volymer.

Taxi och budtjänst: I Vasastan finns det ett stort utbud av taxibolag och budtjänster. Dessa företag kan användas av företag som behöver frakta gods i mindre volymer.

Sammanfattningsvis är transportvillkoren i Vasastan goda. Det finns ett stort utbud av olika transportmöjligheter, vilket gör det enkelt för anställda och företag att ta sig till och från jobbet.

Nyckeltal om Vasastan (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Vasastan och Vasastan business:

Enligt en rapport från Stockholms stadskontor finns det cirka 20 000 företag registrerade i Vasastan.

Antal anställda: I Vasastan arbetar cirka 100 000 personer.

Omsättning: Omsättningen för företagen i Vasastan uppgår till cirka 100 miljarder kronor.

Vasastan största företagen

Upplevelsebolaget i Sverige AB

Upplevelsebolaget i Sverige AB är ett företag som erbjuder upplevelsetjänster till företag och privatpersoner. Företaget grundades 2008 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Företaget arbetar med kunder i alla storlekar, från små företag till stora organisationer. Upplevelsebolaget har ett team av erfarna och kreativa medarbetare som är experter på att skapa unika och minnesvärda upplevelser.

Ve Interactive Nordic AB

Ve Interactive Nordic AB är ett företag som erbjuder digital marknadsföring. Företaget grundades 2002 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Ve Interactive är en ledande leverantör av performance marketing-tjänster, med fokus på datadrivna och konverteringsoptimerade kampanjer. Företaget arbetar med kunder i alla storlekar, från små företag till stora organisationer.

We Create Sweden AB

We Create Sweden AB är ett företag som erbjuder kreativa tjänster inom design, film, webb och sociala medier. Företaget grundades 2005 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

We Create är en fullservicebyrå som erbjuder allt från idéutveckling och koncept till produktion och distribution. Företaget arbetar med kunder i alla storlekar, från små företag till stora organisationer.

Sammanfattningsvis är Upplevelsebolaget i Sverige AB, Ve Interactive Nordic AB och We Create Sweden AB tre framgångsrika företag som erbjuder olika typer av tjänster till företag och privatpersoner. Företagen har alla sitt huvudkontor i Stockholm och har en stark position på sina respektive marknader.

Stadsdelar i Vasastan 

Vasastan är en stadsdel i Stockholms innerstad, som gränsar till Norrmalm, Kungsholmen, Östermalm och Norra Djurgården. Den är indelad i följande stadsdelar:

 • Atlasområdet: Ett bostadsområde med många höghus och nybyggda lägenheter. Här finns också flera kontorsbyggnader och skolor.
 • Birkastan: Ett bostadsområde med många villor och radhus. Här finns också flera parker och grönområden.
 • Sabbatsberg: Ett bostadsområde med många äldre lägenheter och hus. Här finns också flera kulturinstitutioner, bland annat Stockholms stadsmuseum och Naturhistoriska riksmuseet.
 • Sibirien: Ett bostadsområde med många små lägenheter och hus. Här finns också flera studentbostäder.
 • Röda bergen: Ett bostadsområde med många höghus och nybyggda lägenheter. Här finns också flera parker och grönområden.
 • Rörstrand: Ett bostadsområde med många villor och radhus. Här finns också flera parker och grönområden.

Företagsområden och arbetsplatser i Vasastan 

De viktigaste affärsområdena på Vasastan är IT, finans, media och kultur.

IT är det största affärsområdet på Vasastan, med cirka 30 procent av alla företag. I Vasastan finns ett stort utbud av IT-företag, både stora och små. 

Finans är ett annat viktigt affärsområde på Vasastan, med cirka 25 procent av alla företag. I Vasastan finns ett stort utbud av finansföretag, både banker och försäkringsbolag. Några exempel på stora finansföretag med huvudkontor i Vasastan är Handelsbanken, SEB och Tele2.

Media är ett tredje viktigt affärsområde på Vasastan, med cirka 15 procent av alla företag. I Vasastan finns ett stort utbud av mediaföretag, både traditionella medieföretag och nya medier. Några exempel på stora mediaföretag med huvudkontor i Vasastan är Dagens Nyheter, Sveriges Television och Sveriges Radio.

Kultur är ett fjärde viktigt affärsområde på Vasastan, med cirka 10 procent av alla företag. I Vasastan finns ett stort utbud av kulturföretag, både inom konst, musik och teater. Några exempel på stora kulturföretag med huvudkontor i Vasastan är Dramaten, Moderna Museet och Nationalmuseum.

Utöver dessa fyra viktigaste affärsområden finns det även ett stort utbud av företag inom andra branscher på Vasastan, bland annat inom hälsa och sjukvård, juridik och konsultation.

Kontorsområden i Vasastan

De viktigaste kontorsområdena i Vasastan är:

 • Odenplan: Odenplan är ett av de mest centrala områdena i Stockholm, och är också ett viktigt kontorsområde. Här finns ett stort utbud av kontorslokaler, både i nybyggda fastigheter och i äldre, kulturhistoriskt värdefulla byggnader. 
 • Rådmansgatan: Rådmansgatan är en lång gata som sträcker sig från Odenplan till Norrtull. Längs gatan finns ett stort utbud av kontorslokaler, både i nybyggda fastigheter och i äldre, kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Några exempel på företag som har sitt huvudkontor på Rådmansgatan är Handelsbanken, SEB och Tele2.
 • Fridhemsplan: Fridhemsplan är ett annat centralt område i Stockholm, och är också ett viktigt kontorsområde. Här finns ett stort utbud av kontorslokaler, både i nybyggda fastigheter och i äldre, kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Några exempel på företag som har sitt huvudkontor på Fridhemsplan är Dagens Nyheter, Sveriges Television och Sveriges Radio.

Utöver dessa tre viktigaste kontorsområden finns det även ett stort utbud av kontorslokaler i andra delar av Vasastan, bland annat på Norrmalmstorg, Kungsgatan och Vasagatan.

De viktigaste kontorsområdena i Vasastan är viktiga för Stockholms ekonomi. De bidrar till att skapa arbetstillfällen och till att stimulera tillväxten i staden.

Hyra kontor i Vasastan.

Butiksområden i Vasastan

De största shoppingområdena i Vasastan är:

 • Odenplan: Odenplan är ett av de mest centrala områdena i Stockholm, och är också ett viktigt shoppingområde. Här finns ett stort utbud av butiker, både inom mode, inredning och livsmedel. Några exempel på butiker på Odenplan är H&M, Zara, Lindex, Åhléns och Coop.
 • Rådmansgatan: Rådmansgatan är en lång gata som sträcker sig från Odenplan till Norrtull. Längs gatan finns ett stort utbud av butiker, både inom mode, inredning och livsmedel. Några exempel på butiker på Rådmansgatan är COS, & Other Stories, Arket, NK och Ica Maxi.
 • Fridhemsplan: Fridhemsplan är ett annat centralt område i Stockholm, och är också ett viktigt shoppingområde. Här finns ett stort utbud av butiker, både inom mode, inredning och livsmedel. Några exempel på butiker på Fridhemsplan är Gina Tricot, Zara Home, Hemtex, ICA Maxi och Coop Forum.

Utöver dessa tre största shoppingområden finns det även ett stort utbud av butiker i andra delar av Vasastan, bland annat på Kungsgatan, Vasagatan och Biblioteksgatan.

De största shoppingområdena i Vasastan är viktiga för Stockholms ekonomi. De bidrar till att skapa arbetstillfällen och till att stimulera tillväxten i staden.

Hyra butikslokaler i Vasastan.

Butiker i Vasastan

På Vasastan hittar du bland annat följande butiker

Vasastan är en livlig stadsdel i Stockholm med ett stort utbud av butiker. Här finns något för alla, oavsett om du letar efter mode, inredning, livsmedel eller något annat.

Odenplan

Odenplan är ett av de mest centrala områdena i Stockholm, och är också ett viktigt shoppingområde. Här hittar du ett stort utbud av butiker, både inom mode, inredning och livsmedel. Några exempel på butiker på Odenplan är:

 • H&M: Ett av Sveriges största klädföretag med ett brett utbud av mode för alla tillfällen.
 • Zara: Ett spanskt klädföretag med ett modernt och trendigt utbud av mode.
 • Lindex: Ett svenskt klädföretag med ett brett utbud av mode för alla tillfällen.
 • Åhléns: Ett varuhus med ett brett utbud av produkter inom mode, inredning, heminredning, livsmedel och mycket mer.
 • Coop: En svensk matkedja med ett brett utbud av livsmedel.

Lager- och logistikområden i Vasastan

De viktigaste logistikområdena på Vasastan är:

 • Frihamnen: Frihamnen är ett stort logistikområde som ligger i sydöstra delen av Stockholm. Här finns ett stort utbud av lager, terminaler och andra logistikanläggningar. Några av de företag som har verksamhet i Frihamnen är DHL, Schenker och PostNord.
 • Industristaden: Industristaden är ett annat stort logistikområde som ligger i södra delen av Stockholm. Här finns ett stort utbud av lager, terminaler och andra logistikanläggningar. Några av de företag som har verksamhet i Industristaden är Ikea, H&M och Åhléns.
 • Norrtull: Norrtull är ett centralt område i Stockholm som är en viktig knutpunkt för transporter. Här finns ett stort utbud av lager, terminaler och andra logistikanläggningar. Några av de företag som har verksamhet i Norrtull är Amazon, Zalando och MediaMarkt.

Dessa logistikområden är viktiga för Stockholms ekonomi. De bidrar till att skapa arbetstillfällen och till att stimulera tillväxten i staden.

Hyra lagerlokaler i Vasastan.

Relevanta länkar om företag i Vasastan

Läs mer om Vasastan företag på dessa sidor:

Vasastan Kommun
Besök Vasastan
Wikipedia: Vasastan
Vasastan på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Vasastan

Vanliga frågor