Varberg: Sveriges Riviera - en plats för affärer och nöjen

Varberg är en växande företagsstad med ett brett utbud av företag inom olika branscher. Staden har ett starkt näringsliv med en lång tradition av företagande.
23. januari 2024 | Skrivet av: Sara Petersen
Varberg: Sveriges Riviera - en plats för affärer och nöjen

Varberg är en växande företagsstad med ett brett utbud av företag inom olika branscher. Staden har ett starkt näringsliv med en lång tradition av företagande.

Varberg som affärsstad

Några av de faktorer som kännetecknar Varberg som företagsstad är:

 • Geografiskt läge: Varberg ligger vid kusten i Halland, med närhet till både Göteborg och Stockholm. Detta gör staden till ett attraktivt läge för företag som vill nå en bred marknad.
 • Ett välutbildat och kompetent arbetskraftsunderlag: Varberg har en hög andel högutbildade invånare, vilket är en fördel för företag som söker kompetent personal.
 • En god infrastruktur: Varberg har en väl utbyggd infrastruktur med goda kommunikationer, både inom staden och till omvärlden.
 • Ett rikt kulturliv och en attraktiv livsmiljö: Varberg är en stad med ett rikt kulturliv och en attraktiv livsmiljö. Detta gör staden till en attraktiv plats att bo och arbeta på.

Några av de branscher som är särskilt starka i Varberg är:

 • Turism: Varberg är en populär turistdestination med ett rikt kulturliv och en attraktiv kustmiljö.
 • IT och teknik: Varberg har ett växande IT- och teknikkluster med flera framgångsrika företag.
 • Sjukvård och vårdrelaterade tjänster: Varberg är en centralort i Halland och har ett stort utbud av sjukvårdstjänster.

Varberg är en stad med goda förutsättningar för företagande. Staden har ett starkt näringsliv, ett välutbildat arbetskraftsunderlag och en god infrastruktur. Detta gör Varberg till en attraktiv plats att starta och driva företag på.

Transportförhållanden i Varberg

Transportvillkoren i Varberg är goda, med en väl utbyggd infrastruktur som underlättar för företagens transporter. Staden har en central placering i Halland, med närhet till både Göteborg och Stockholm. Detta gör att företagen har goda möjligheter att nå en bred marknad.

Den viktigaste transportleden i Varberg är E6:an, som går genom staden. E6:an är en viktig stamväg som förbinder Varberg med resten av Sverige. Staden har också en väl utbyggd vägnät som underlättar för lokala transporter.

Varberg har också en god järnvägsinfrastruktur. Staden har en station som trafikeras av SJ och Västtrafik. Det finns också goda möjligheter att transportera gods med tåg.

Sammantaget är transportvillkoren i Varberg goda och underlättar för företagens transporter. Detta gör Varberg till en attraktiv plats för företag som vill nå en bred marknad.

Här är några specifika exempel på transportmöjligheter i Varberg för företag:

 • Lastbil: Det finns flera lastbilsföretag i Varberg som erbjuder transporttjänster till företag.
 • Tåg: SJ och Västtrafik erbjuder tågtransporter till och från Varberg.
 • Sjötransport: Det finns flera rederier som erbjuder sjötransporter till och från Varberg.

Företag kan också välja att själva ordna sina transporter. Detta kan vara en bra lösning för företag som behöver transportera varor eller personal till eller från avlägsna destinationer.

Nyckeltal om Varberg (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Varberg och Varbergs business:

 • Omsättning: Varbergs näringsliv omsätter cirka 15 miljarder kronor per år.
 • Antal företag: Det finns cirka 6 000 företag i Varberg.
 • Arbetstillfällen: Varbergs näringsliv skapar cirka 25 000 arbetstillfällen.
 • Utbildningsnivå: 37 procent av invånarna i Varberg har en högskoleutbildning.

Här är några siffror som beskriver de viktigaste branscherna i Varbergs näringsliv:

 • Turism: Turismen är den viktigaste branschen i Varbergs näringsliv. Varberg är en populär turistdestination med cirka 1,5 miljoner besökare per år.

Andra viktiga branscher i Varbergs näringsliv är tillverkning, bygg och handel.

Varbergs näringsliv är starkt och växande. Staden har ett brett utbud av företag inom olika branscher och ett välutbildat arbetskraftsunderlag.

Varberg största företagen

Derome Bygg & Industri AB är ett svenskt företag som är verksamt inom träindustri, bygg och fastigheter. Företaget grundades 1935 och har sitt huvudkontor i Varberg. Derome är ett av Sveriges största träindustriföretag och har produktionsanläggningar i Sverige, Norge och Danmark. Företaget tillverkar bland annat trävaror, fönster, dörrar och byggmoduler. Derome är också ett av Sveriges största byggföretag och har cirka 2 500 anställda.

Ringhals AB är ett svenskt företag som driver kärnkraftverket Ringhals, som ligger i Väröbacka, inom Varbergs kommun.. Företaget grundades 1965 och ägs av statliga Fortum. Ringhals är ett av Sveriges största kraftverk och producerar cirka 25 procent av Sveriges el. Företaget har cirka 1 200 anställda.

Derome Timber Aktiebolag är ett svenskt företag som är verksamt inom träindustri. Företaget grundades 1935 och har sitt huvudkontor i Varberg. Derome Timber är ett av Sveriges största träindustriföretag och har produktionsanläggningar i Sverige, Norge och Danmark. Företaget tillverkar bland annat trävaror, fönster, dörrar och byggmoduler. Derome Timber är ett helägt dotterbolag till Derome Bygg & Industri AB.

Derome Hus AB är ett svenskt företag som är verksamt inom husbyggande. Företaget grundades 1935 och har sitt huvudkontor i Varberg. Derome Hus är ett av Sveriges största husbyggnadsföretag och har cirka 1 000 anställda. Företaget bygger villor, radhus, flerbostadshus och industribyggnader. Derome Hus är ett helägt dotterbolag till Derome Bygg & Industri AB.

Euromaster Aktiebolag är ett svenskt företag som är verksamt inom däckservice. Företaget grundades 1963. Euromaster är ett av Sveriges största däckföretag och har cirka 500 anställda. Företaget har cirka 150 däckverkstäder i Sverige. Euromaster är ett helägt dotterbolag till Michelin.

Sammanfattningsvis är dessa fem företag viktiga arbetsgivare i Varberg och bidrar till stadens ekonomi.

Stadsdelar i Varberg

Varberg har sju stadsdelar:

 • Apelviken är ett bad- och fritidsområde med många stugor och viss fast bebyggelse. Apelviken är ett populärt turistmål, med sandstränder, havsbad och campingplatser.
 • Breared är en stadsdel i södra delen av Varberg, avgränsad av Västkustvägen och Österleden. Breared är ett växande område med både bostäder och industri.
 • Mariedal är ett villaområde väster om Kattegattsvägen. Mariedal är ett lugnt och naturskönt område med många stora villor.
 • Norrdal i nordvästra delen av Varberg är byggt kring Göteborgsvägen och angränsande gator. Norrdal är ett industriområde med bland annat Varbergs sjukhus och Varbergs kommunhus.
 • Tranelyckan är området söder om Träslövsvägen, avgränsat av Gamla Påskberget och Påskbergsskogen. Tranelyckan är ett bostadsområde med bland annat lägenheter, villor och radhus.
 • Västerport är en ny stadsdel som växer fram vid havet. Västerport kommer att bli ett modernt område med bostäder, kontor, affärer och kultur.

Företagsområden och arbetsplatser i Varberg

De viktigaste geografiska områdena för företag i Varberg är:

 • Varberg Nord: Ett stort industriområde som ligger strax norr om Varbergs centrum. Här finns bland annat företag inom tillverkningsindustrin, byggbranschen och handel. Några framstående företag är Varbergs Gummifabrik, Varbergs Hamn och Varbergs Sparbank.
 • Varbergs Hamn: Varbergs hamn är en viktig knutpunkt för handel och industri. Här finns bland annat företag inom sjöfart, logistik och livsmedelsindustrin. Några framstående företag är Varbergs Hamn AB, Varbergs Energi och Varbergs Kommun.
 • Varbergs centrum: Varbergs centrum är ett aktivt handelsområde med ett stort utbud av butiker, restauranger och serviceföretag. Här finns också flera företag inom tjänstesektorn, till exempel bank, försäkring och IT. Några framstående företag är Varbergs Fastighets AB, Varbergs Stadsteater och Varbergs kommun.

Kontorsområden i Varberg

De viktigaste kontorsområdena i Varberg är:

 • Varbergs centrum är det största kontorsområdet i Varberg. Här finns kontor för både offentliga och privata företag, bland annat Varbergs kommun, Region Halland, Länsstyrelsen i Hallands län, Varbergs Sparbank och Varbergs Energi.
 • Gamla Varberg är ett historiskt område med charmiga gator och gränder. Här finns kontor för bland annat Varbergs turistbyrå, Varbergs museum och Varbergs Stadsteater.
 • Varbergs Hamn är ett växande kontorsområde med närhet till havet. Här finns kontor för bland annat Varbergs kommuns tekniska förvaltning, Varbergs Fastighets AB och Varbergs Energi.
 • Södra Frölunda är ett nytt kontorsområde med goda kommunikationer. Här finns kontor för bland annat Varbergs kommuns socialförvaltning, Varbergs kommuns kulturförvaltning och Varbergs kommuns utbildningsförvaltning.

Hyra kontor i Varberg

Butiksområden i Varberg

De största shoppingområdena i Varberg är:

 • Varberg Centrum är ett traditionellt stadskärna med ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer. Här finns allt från kläder och skor till mat och dryck.
 • Falkenbergsgatan är en lång gågata med ett varierat utbud av butiker. Här finns allt från kläder och skor till inredning och elektronik.

Hyra butikslokal i Varberg

Butiker i Varberg

Varberg är en populär destination för shopping. Här finns något för alla, oavsett om du letar efter kläder, skor, inredning eller något annat. Här är några av de butiker som du kan hitta i Varberg:

Varberg Centrum

 • H&M - Sveriges största klädbutikskedja med ett brett utbud av mode för alla åldrar.
 • Cubus - En annan stor klädbutikskedja med ett brett utbud av mode för alla åldrar.
 • Lindex - En klädbutikskedja med fokus på dammode.
 • Intersport - En sportbutik med ett brett utbud av sportartiklar för alla åldrar.
 • Elgiganten - En elektronikbutik med ett brett utbud av elektronikprodukter.
 • ICA Maxi - En stor livsmedelsbutik.
 • Coop Forum - En stor livsmedelsbutik.

Falkenbergsgatan

 • Varbergs Kläder AB - En butik med ett brett utbud av kläder för alla åldrar.
 • Wonder Varberg - En butik med mode för kvinnor.
 • The Shirt Factory - En butik med skjortor för män.
 • Klockboden - En butik med klockor och smycken.
 • Inredningsbutiken - En butik med inredningsartiklar.

Varbergs Outlet

 • Nike Factory Store - En outletbutik med Nike-kläder och skor.
 • Adidas Outlet - En outletbutik med Adidas-kläder och skor.
 • Lindex Outlet - En outletbutik med Lindex-kläder.
 • Gant Outlet - En outletbutik med Gant-kläder.
 • Tiger of Sweden Outlet - En outletbutik med Tiger of Sweden-kläder.

Detta är bara några av de många butiker som du kan hitta i Varberg. Oavsett vad du letar efter, är du säker på att hitta det i Varberg.

Lager- och logistikområden i Varberg

De viktigaste logistikområdena i Varberg är:

 • Varbergs hamn är en av Sveriges viktigaste hamnar för import och export av gods. Hamnen har en god infrastruktur för hantering av gods, inklusive djupa vatten, breda kajer och moderna terminaler.
 • E6 är en viktig motorväg som går genom Varberg. Motorvägen knyter ihop Varberg med resten av Sverige och Europa.
 • Sjöfartsleden Kattegat är en viktig sjöfartsled som går genom Varberg. Leden är viktig för transport av gods mellan Sverige och Europa.

Hyra lager i Varberg

Relevanta länkar om företag i Varberg

Läs mer om Varberg företag på dessa sidor:

Varberg Kommun
Visit Varberg
Wikipedia: Varberg
Varberg på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Varberg

Vanliga frågor