Vallentuna: en växande businesshubb

Vallentuna är en växande företagsstad med en stark näringslivsutveckling. Staden har ett strategiskt läge i närheten av Stockholms innerstad och Arlanda flygplats, vilket gör den till en attraktiv plats för företag.
23. januari 2024 | Skrivet av: Sara Petersen
Vallentuna: en växande businesshubb

Vallentuna är en växande företagsstad med en stark näringslivsutveckling. Staden har ett strategiskt läge i närheten av Stockholms innerstad och Arlanda flygplats, vilket gör den till en attraktiv plats för företag.

Vallentuna som affärsstad

Vallentuna kännetecknas av en diversifierad näringslivsstruktur med företag inom en rad olika branscher. Bland de största branscherna finns IT, logistik, tillverkning och handel. Staden har också en stark tillväxt inom tjänstesektorn.

Vallentuna kommun arbetar aktivt för att främja näringslivet och skapa förutsättningar för företag att växa och utvecklas. Kommunen erbjuder bland annat ett antal olika stöd och insatser till företag, till exempel rådgivning, utbildning och finansiering.

Här är några av de faktorer som kännetecknar Vallentuna som företagsstad:

 • Strategiskt läge: Vallentuna ligger nära Stockholms innerstad och Arlanda flygplats, vilket gör den till en attraktiv plats för företag. Staden har goda kommunikationer med både bil, buss och tåg.
 • Diversifierad näringslivsstruktur: Vallentuna har en diversifierad näringslivsstruktur med företag inom en rad olika branscher. Detta gör staden mindre sårbar för konjunktursvängningar.
 • Stark tillväxt inom tjänstesektorn: Vallentuna har en stark tillväxt inom tjänstesektorn, vilket är en viktig drivkraft för näringslivet.
 • Aktiv näringslivspolitik: Vallentuna kommun arbetar aktivt för att främja näringslivet och skapa förutsättningar för företag att växa och utvecklas.

Vallentuna är en attraktiv plats för företag att etablera sig eller expandera. Staden har ett starkt näringsliv med en diversifierad struktur, ett strategiskt läge och en aktiv näringslivspolitik.

Vallentuna har goda kommunikationer med både bil, buss och tåg. Detta gör den till en attraktiv plats för företag som behöver transportera gods eller personal.

Transportförhållanden i Vallentuna

Vägar:

Europaväg 18 är tät på Vallentuna och ger en bra förbindelse till Arlanda flygplats och övriga Mälardalen.

Kommunala vägar är väl underhållna och ger god tillgänglighet till företagsområden och industriområden.

Buss:

SL har ett omfattande bussnät i Vallentuna. Bussar går till Stockholms innerstad, Arlanda flygplats och andra närliggande orter.

Bussar är ett bra alternativ för företag som behöver transportera personal till och från jobbet.

Tåg:

Roslagsbanan går genom Vallentuna och ger en snabb och effektiv förbindelse till Stockholms innerstad.

Tåg är ett bra alternativ för företag som behöver transportera gods eller personal till och från Stockholm.

Nyckeltal om Vallentuna (2023)

Enligt statistik från Vallentuna kommun, Stockholms länsstyrelse och andra källor är de viktigaste siffrorna som beskriver Vallentuna och Vallentuna business följande:

 • Befolkning: Vallentuna kommun har en befolkning på 30 000 invånare. Befolkningen växer stadigt, med en ökning på cirka 2,5% per år.
 • Arbetstillfällen: Vallentuna kommun har cirka 15 000 arbetstillfällen, varav cirka 10 000 finns i tätorten. De största arbetsgivarna är kommunen, företag inom IT och teknik, samt företag inom handeln och tjänstesektorn.
 • Omsättning: Den samlade omsättningen för företag i Vallentuna kommun uppgår till cirka 10 miljarder kronor. De största branscherna är IT och teknik, samt bygg- och anläggning.
 • Export: Exporten från företag i Vallentuna kommun uppgår till cirka 2 miljarder kronor. De största exportmarknaderna är Tyskland, Norge och Danmark.

Vallentuna största företagen

DKLBC AB är ett svenskt konsultföretag inom bygg- och anläggningsbranschen. Företaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i Vallentuna. DKLBC erbjuder en bred portfolio av tjänster, bland annat projektledning, byggledning, utredningar och projektering. Företaget har ett starkt fokus på hållbarhet och arbetar aktivt för att minska miljöpåverkan i sina projekt.

Veidekke Industri AB är ett svenskt byggföretag som specialiserat sig på industribyggnader och infrastruktur. Företaget grundades 1991 och har sitt huvudkontor i Solna. Veidekke Industri har en stark position på den svenska marknaden och har genomfört ett stort antal komplexa projekt, bland annat Arlanda Express, Förbifart Stockholm och Hyllie Arena. Företaget är en del av Veidekke ASA, ett norskt bygg- och anläggningsföretag med verksamhet i ett flertal länder.

Söderhalls Renhållningsverk Aktiebolag (SÖRAB) är ett kommunalt bolag som ansvarar för avfallshantering i Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Salem, Stockholm, Tyresö och Vaxholm. Företaget grundades 1976 och har sitt huvudkontor i Stockholm. SÖRAB hanterar cirka 300 000 ton avfall varje år och är ett av Sveriges största renhållningsverk. Företaget arbetar aktivt för att minska avfallsmängderna och öka återvinningen.

Paragon Nordic AB är ett svenskt IT-företag som specialiserat sig på e-handel. Företaget grundades 2000 och har sitt huvudkontor i Stockholm. Paragon Nordic erbjuder en komplett portfölj av tjänster inom e-handel, bland annat webbutveckling, e-handelsplattformar, logistik och orderhantering. Företaget har ett starkt fokus på innovation och arbetar kontinuerligt med att utveckla nya lösningar för att möta kundernas behov.

Rosenqvist Entreprenad AB är ett svenskt entreprenadföretag som specialiserat sig på asfaltering och anläggningsarbeten. Företaget grundades 1946 och har sitt huvudkontor i Vallentuna. Rosenqvist Entreprenad har en stark position på den svenska marknaden och har genomfört ett stort antal komplexa projekt, bland annat Stockholms tunnelbana, Förbifart Stockholm och Nya Karolinska Solna. Företaget är ett familjeföretag som drivs av fjärde generationen Rosenqvist.

Stadsdelar i Vallentuna

Vallentuna kommun har ett stort antal stadsdelar, varav de flesta är tätortsbebyggelse. Några av de största stadsdelarna är:

Vallentuna centrum

Vallentuna centrum är den centrala stadskärnan med ett rikt utbud av butiker, restauranger och service. Här finns också Vallentunas kommunhus, Vallentuna kyrka och Vallentuna bibliotek. 

Åby ängar stadsdel i Vallentuna

Åby ängar är ett bostadsområde med cirka 2 000 bostäder. Området ligger norr om Vallentuna centrum och är omgivet av natur. 

Kristineberg stadsdel i Vallentuna

Kristineberg är en ny stadsdel som byggs i södra Vallentuna. När området är färdigbyggt kommer det att rymma cirka 1 800 bostäder, flera skolor, torg och lekplatser. Stora delar av områdets vackra hällmarker kommer att bevaras. 

Företagsområden och arbetsplatser i Vallentuna

De viktigaste affärsområdena i Vallentuna är:

 • Tunaby: Tunaby är ett etablerat affärsområde med en blandning av företag inom olika branscher. 
 • Hjälmsta : Hjälmsta är ett expansivt affärsområde med fokus på IT och teknik. 
 • Smedstorp: Smedstorp är ett affärsområde med fokus på bygg och anläggning. 

Dessa affärsområden är alla väletablerade och har goda förutsättningar för att fortsätta växa i framtiden. De ligger alla i närheten av E4:an, vilket ger goda kommunikationer till Stockholm och Uppsala.

Kontorsområden i Vallentuna

De viktigaste kontorsområdena i Vallentuna är:

 • Solvalla är ett stort kontorsområde som ligger längs med E4:an, strax norr om Vallentuna centrum.
 • Vallentuna centrum är ett mindre kontorsområde som ligger mitt i Vallentuna centrum. 
 • Risby är ett växande kontorsområde som ligger söder om Vallentuna centrum. 

Hyra kontor i Vallentuna

Butiksområden i Vallentuna

De största shoppingområdena i Vallentuna är:

 • Vallentuna centrum är Vallentunas centrala handelsplats. Här finns ett stort utbud av butiker, restauranger, och caféer. Centrumet är perfekt för de som vill handla mat, kläder, eller något annat.
 • Risby är ett växande handelsområde som ligger söder om Vallentuna centrum. Här finns ett stort utbud av butiker, restauranger, och caféer. Området är perfekt för de som vill handla mat, möbler, eller något annat.
 • Stäket är ett mindre handelsområde som ligger norr om Vallentuna centrum. Här finns ett brett utbud av butiker, restauranger, och caféer. Området är perfekt för de som bor i närheten och som vill handla mat, eller något annat.

Hyra butikslokal i Vallentuna

Butiker i Vallentuna

På Vallentuna centrum hittar du bland annat följande butiker:

 • Coop Vallentuna är en stor livsmedelsbutik som erbjuder ett brett utbud av mat, dryck, och andra livsmedelsprodukter.
 • ICA Kvantum är en annan stor livsmedelsbutik som erbjuder ett stort utbud av mat, dryck, och andra livsmedelsprodukter.
 • Systembolaget är en statlig monopolbutik som säljer alkoholhaltiga drycker.
 • Vallentuna Frukt, Grönt & Blommor är en butik som säljer frukt, grönt, och blommor.
 • CeCi´Ellens Corner är en butik som säljer kläder, skor, och accessoarer för kvinnor.
 • Max Fashion Vallentuna är en butik som säljer kläder, skor, och accessoarer för kvinnor.
 • Tjeja Fashion är en butik som säljer kläder, skor, och accessoarer för kvinnor.
 • Bokboden är en bokhandel som säljer böcker, tidningar, och andra tidskrifter.
 • Lindex är en butik som säljer kläder, skor, och accessoarer för kvinnor.

På Risby hittar du bland annat följande butiker:

 • Willys är en stor livsmedelsbutik som erbjuder ett brett utbud av mat, dryck, och andra livsmedelsprodukter.
 • Hemköp är en annan stor livsmedelsbutik som erbjuder ett stort utbud av mat, dryck, och andra livsmedelsprodukter.
 • IKEA är en möbelbutik som erbjuder ett brett utbud av möbler, inredning, och heminredning.
 • Elgiganten är en elektronikbutik som erbjuder ett brett utbud av elektronikprodukter.
 • Jysk är en möbelbutik som erbjuder ett brett utbud av möbler, inredning, och heminredning.
 • Jysk Home är en inredningsbutik som erbjuder ett brett utbud av inredningsprodukter.
 • ÖoB är en sport- och fritidsbutik som erbjuder ett brett utbud av sportutrustning, fritidsprodukter, och hemprodukter.
 • Ellerströms Bokhandel är en bokhandel som säljer böcker, tidningar, och andra tidskrifter.

På Stäket hittar du bland annat följande butiker:

 • Coop Stäket är en stor livsmedelsbutik som erbjuder ett brett utbud av mat, dryck, och andra livsmedelsprodukter.
 • ICA Stäket är en annan stor livsmedelsbutik som erbjuder ett stort utbud av mat, dryck, och andra livsmedelsprodukter.
 • Systembolaget är en statlig monopolbutik som säljer alkoholhaltiga drycker.
 • Vallentuna Frukt, Grönt & Blommor är en butik som säljer frukt, grönt, och blommor.
 • Bokboden är en bokhandel som säljer böcker, tidningar, och andra tidskrifter.

Lager- och logistikområden i Vallentuna

De viktigaste logistikområdena i Vallentuna är:

Solvalla är det största och mest expansiva logistikområdet i Vallentuna. Här finns det plats för cirka 100 000 kvadratmeter lageryta. Området är välkomnande för företag av alla storlekar och branscher.

Risby är ett nytt och modernt logistikområde som ligger nära E4:an. Området är perfekt för företag som vill ha en central placering och goda kommunikationer.

Kvarnby är ett mindre logistikområde som ligger nära E18. Området är perfekt för företag som vill ha närheten till Vallentunas centrum och goda kommunikationer.

Hyra lager i Vallentuna

Relevanta länkar om företag i Vallentuna

Läs mer om Vallentuna företag på dessa sidor:

Vallentuna Kommun
Vallentuna Business
Wikipedia: Vallentuna
Vallentuna på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Vallentuna

Vanliga frågor