Växjö: En stad med potential

Växjö är en stark företagsstad med en lång tradition av industri och näringsliv. Staden har en välutbildad arbetskraft, en central geografisk position och ett bra företagsklimat.
17. januari 2024 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Växjö: En stad med potential

Växjö är en stark företagsstad med en lång tradition av industri och näringsliv. Staden har en välutbildad arbetskraft, en central geografisk position och ett bra företagsklimat.

Växjö som affärsstad

Växjö är ett viktigt centrum för tillverkningsindustrin, med företag som Tetra Pak bland de framstående. Staden har också en stark tjänstesektor, med företag inom bland annat IT, finans och handel.

Växjö är en attraktiv stad för företag att etablera sig i. Staden har ett bra företagsklimat, med en stark kommunal näringslivspolitik och en väl fungerande infrastruktur. Växjö är också en attraktiv plats att bo och leva på, med en god livskvalitet och ett rikt kulturliv.

Här är några av de faktorer som kännetecknar Växjö som företagsstad:

 • En välutbildad arbetskraft: Växjö har en hög utbildningsnivå, med en stor andel högskoleutbildade. Detta gör staden till en attraktiv plats för företag som behöver en kvalificerad arbetskraft.
 • En central geografisk position: Växjö ligger centralt i Sverige, med goda kommunikationer till resten av landet och Europa. Detta gör staden till en bra plats för företag som vill nå en stor marknad.
 • Ett bra företagsklimat: Växjö har en stark kommunal näringslivspolitik som syftar till att skapa ett gynnsamt klimat för företag. Staden har också ett väl fungerande näringslivsnätverk som kan ge företag stöd och rådgivning.

Växjö är en växande företagsstad med goda förutsättningar för fortsatt utveckling.

Transportförhållanden i Växjö 

Växjö har goda transportvillkor för företag. Staden har en väl utbyggd infrastruktur med både väg, järnväg och flyg.

Väg: Växjö ligger vid E4:an, som är en av Sveriges viktigaste vägar. Staden har också ett väl utbyggt lokalt vägnät som gör det enkelt att ta sig runt i staden.

Järnväg: Växjö har en järnvägsstation som knyter staden till resten av Sverige och Europa. Det finns både fjärrtåg och lokaltåg som trafikerar stationen.

Flyg: Växjö Småland Airport ligger cirka 20 kilometer från Växjö centrum. Flygplatsen har direktförbindelser till flera destinationer i Sverige och Europa.

Transportvillkoren i Växjö gör det enkelt för företag att transportera varor och personal. Staden har en central geografisk position som gör det enkelt att nå en stor marknad.

Här är några exempel på hur transportvillkoren i Växjö kan gynna företag:

 • Företag som behöver transportera varor över långa sträckor kan ta sig till Växjö med tåg eller flyg. Detta är ett mer miljövänligt alternativ än att köra bil.
 • Företag som behöver transportera personal över långa sträckor kan ta tåget eller flyget. Detta är ett mer bekvämt alternativ än att köra bil.
 • Företag som behöver transportera varor inom Sverige kan ta sig till Växjö med bil eller tåg. Detta är ett effektivt alternativ om företaget behöver transportera varor till flera destinationer i Sverige.

Växjös goda transportvillkor är en viktig faktor som bidrar till att göra staden till en attraktiv plats för företag.

Nyckeltal om Växjö (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Växjö och Växjö business:

 • Antal företag: I Växjö finns det cirka 8 000 företag.
 • Antal anställda: I Växjö arbetar cirka 35 000 personer inom näringslivet.
 • Omsättning: Omsättningen för företagen i Växjö uppgår till cirka 100 miljarder kronor.

Växjö största företagen

065 Ingcap AB är ett konsultföretag som erbjuder tjänster inom IT, affärsutveckling och strategi. Företaget grundades 2002 och har sitt huvudkontor i Växjö. 065 Ingcap har ett team av erfarna konsulter som hjälper företag att förbättra sin verksamhet.

1:St Promotion Profil och Presentreklam i Växjö AB är ett företag som erbjuder profilkläder, presentreklam och andra profilprodukter. Företaget grundades 1995 och har sitt huvudkontor i Växjö. 1:St Promotion har ett brett utbud av produkter och tjänster som hjälper företag att marknadsföra sig själva och sina varumärken. 

111 Solutions AB är ett företag som erbjuder tjänster inom webbutveckling, e-handel och digital marknadsföring. Företaget grundades 2015 och har sitt huvudkontor i Växjö. 111 Solutions hjälper företag att skapa och utveckla sina webbplatser, e-handelsbutiker och digitala marknadsföringskampanjer. 

Stadsdelar i Växjö 

Växjö är indelat i olika stadsdelar:

Centrum: Stadens centrala delar med butiker, restauranger, barer och kulturinstitutioner. 

Öster: Ett gammalt arbetarkvarter med en charmig stadskärna. 

Väster: Ett blandat område med både bostäder, företag och kulturinstitutioner. 

Söder: Ett expansivt område med nya bostäder och företag. 

Norr: Ett lugnt område med villakvarter och grönområden. 

Företagsområden och arbetsplatser i Växjö 

Växjö är en stark företagsstad med en bred affärsverksamhet. De viktigaste affärsområdena i Växjö är:

 • Tillverkningsindustri: Växjö är ett viktigt centrum för tillverkningsindustrin, med företag som Tetra Pak.
 • Tjänstesektor: Växjö har en stark tjänstesektor, med företag inom bland annat IT, finans och handel.
 • Forskning och utveckling: Växjö är en ledande stad inom forskning och utveckling, med bland annat Linnéuniversitetet och Högskolan Kristianstad.

Här är några exempel på företag som är verksamma i Växjö inom dessa affärsområden:

 • Tillverkningsindustri: Tetra Pak, Gambro, Munters, Essity
 • Tjänstesektor: Tieto, Ericsson, Capgemini, Bonnier, ICA, Stadium
 • Forskning och utveckling: Linnéuniversitetet, Högskolan Kristianstad, RISE, Tetra Pak Research and Development.

Växjö har goda förutsättningar för fortsatt utveckling inom dessa affärsområden. Staden har en välutbildad arbetskraft, en central geografisk position och ett bra företagsklimat. Växjö är också en attraktiv plats att bo och leva på, vilket gör staden till en attraktiv plats för företag att etablera sig i.

Här är några trender som kan påverka Växjös affärsverksamhet i framtiden:

 • Digitalisering: Digitaliseringen är en viktig trend som påverkar alla branscher. Växjö har en stark IT-sektor som kan dra nytta av denna trend.
 • Globalisering: Globaliseringen gör att företag blir mer internationella. Växjö har en central geografisk position som gör det enkelt att nå en stor marknad.
 • Hållbarhet: Hållbarhet är en viktig trend som påverkar alla företag. Växjö är en hållbar stad med ett starkt fokus på miljö och socialt ansvar.

Växjö är väl positionerat för att möta dessa trender och fortsätta utvecklas som en stark företagsstad.

Kontorsområden i Växjö

De viktigaste kontorsområdena i Växjö är:

Teleborgsområdet

Teleborgsområdet: Teleborg är ett stort område med bland annat Linnéuniversitetet, Växjö sjukhus och Norra kyrkogården. I området finns också ett stort antal kontor, bland annat för Tetra Pak och RISE. 

Högstorpsområdet:

Högstorpsområdet: Högstorp är ett gammalt arbetarkvarter med en industrihistoria. I området finns också ett stort antal kontor, bland annat för Tieto, Ericsson och Capgemini.

Västra Mark,

Västra Mark: Västra Mark är ett expansivt område med nya bostäder och företag. I området planeras också för ett nytt kontorsområde, som ska bli hemvist för bland annat Swedbank och Länsförsäkringar Kronoberg. 

Dessa kontorsområden är viktiga för Växjös ekonomi och sysselsättning. De erbjuder ett attraktivt läge för företag, med närhet till arbetskraft, infrastruktur och service.

Hitta kontorslokaler att hyra i Växjö.

Butiksområden i Växjö

Växjö har flera stora shoppingområden, varav de största är:

Växjö centrum

Växjö centrum är stadens centrala handelsområde. Här finns ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer. 

Köpmantorget

Köpmantorget är ett historiskt torg i Växjö centrum. Här finns ett antal butiker, restauranger och caféer, samt en levande uteservering sommartid.

Köpingsvägen

Köpingsvägen är en gågata i centrala Växjö. Här finns ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer. 

Asecs

Asecs är ett köpcentrum i norra Växjö. Här finns ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer, samt en biograf och en bowlinghall. 

Kalmarvägen

Kalmarvägen är en gata i västra Växjö. Här finns ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer, samt en livsmedelsbutik. 

Hitta butik att hyra i Växjö.

Butiker i Växjö

På Växjö hittar du bland annat följande butiker

Växjö är en stad med ett rikt shoppingutbud. Här finns något för alla, oavsett om du är ute efter kläder, inredning, mat eller något annat.

Växjö centrum

I Växjö centrum hittar du ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer. Här finns allt från stora kedjebutiker till små, unika butiker.

Några av de butiker som finns i Växjö centrum är:

 • Åhléns är ett varuhus med ett brett utbud av produkter, bland annat kläder, heminredning, skönhet och leksaker.
 • City Gross är en livsmedelsbutik med ett stort utbud av färska råvaror och färdigmat.
 • H&M är en klädbutik som erbjuder mode för alla tillfällen.
 • Cubus är en klädbutik med mode för unga kvinnor.
 • Indiska är en butik med inredning och design.

Lager- och logistikområden i Växjö

De viktigaste logistikområdena i Växjö är:

Teleborgsområdet: 

Teleborg är ett stort område med bland annat Linnéuniversitetet, Växjö sjukhus och Norra kyrkogården. I området finns också ett stort antal logistikföretag, bland annat Tetra Pak och RISE. 

Högstorpsområdet: 

Högstorp är ett gammalt arbetarkvarter med en industrihistoria. I området finns också ett stort antal logistikföretag, bland annat Tieto, Ericsson och Capgemini.

Västra Mark: 

Västra Mark är ett expansivt område med nya bostäder och företag. I området planeras också för ett nytt logistikområde, som ska bli hemvist för bland annat Swedbank och Länsförsäkringar Kronoberg. 

Dessa logistikområden är viktiga för Växjös ekonomi och sysselsättning. De erbjuder ett attraktivt läge för företag, med närhet till arbetskraft, infrastruktur och service.

Hitta lagerlokaler att hyra i Växjö.

Relevanta länkar om företag i Växjö

Läs mer om Växjö företag på dessa sidor:

Växjö Kommun
Besök Växjö
Wikipedia: Växjö
Växjö på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Växjö

Vanliga frågor