Umeå: En guide till framgång

Umeå är en annan stark företagsstad med en växande ekonomi. Staden har en stark tradition inom IT, bioteknik och medicin, och är hemvist för många ledande företag inom dessa områden.
24. januari 2024 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Umeå: En guide till framgång

Umeå är en annan stark företagsstad med en växande ekonomi. Staden har en stark tradition inom IT, bioteknik och medicin, och är hemvist för många ledande företag inom dessa områden. Umeå är också en populär stad för tjänsteföretag, till exempel callcenter och konsultföretag.

Umeå som affärsstad

Några av de viktigaste kännetecknena för Umeå som företagsstad är:

 • En stark akademisk miljö: Umeå universitet är ett av Sveriges ledande universitet, och staden har en stark akademisk kultur. Detta bidrar till att skapa en innovativ och kunskapsbaserad miljö för företag.
 • En välutbildad arbetskraft: Umeå har en hög andel högutbildade invånare, vilket är en fördel för företag som behöver en kvalificerad arbetskraft.
 • Ett attraktivt läge: Umeå ligger i Norrland, som är en av Sveriges mest expansiva regioner. Staden har också goda kommunikationsmöjligheter, bland annat med Stockholm och Norge.

Transportförhållanden i Umeå

Umeå har ett unikt utbud av transportföretag, skräddarsytt för stadens specifika behov och infrastruktur. De vanligaste transportalternativen är lastbilstransport, flygtransport och sjötransport. Lastbilstransport är det mest populära alternativet för företag i Umeå, eftersom det är ett flexibelt och kostnadseffektivt transportmedel. Flygtransport är ett bra alternativ för transporter av känsliga eller bräckliga varor eller för transporter över längre avstånd. Sjötransport är ett billigt alternativ för transporter av stora mängder varor över långa avstånd.

När du väljer transportföretag i Umeå är det viktigt att jämföra priser och villkor från olika leverantörer innan du fattar ett beslut. Du bör också ta hänsyn till dina specifika behov och krav när du väljer transportsätt.

Nyckeltal om Umeå (2023)

Umeås företagsklimat

 • Omsättning: 80 miljarder kronor (2022)
 • Antal anställda: 70 000 (2022)
 • Tillväxt: 5,0% (2022)

Umeå största företagen

Komatsu Forest är ett svenskt företag som tillverkar och säljer skogsmaskiner. Företaget grundades 1961 i Umeå. Komatsu Forest är ett av världens ledande företag inom skogsmaskiner och har sitt huvudkontor i Umeå.

Ålö Aktiebolag är ett svenskt företag som tillverkar och säljer redskap för jordbruk och skogsbruk. Företaget grundades 1945 i Umeå och har idag över 1 000 anställda i Sverige, Norge och Danmark. Ålö är ett av världens ledande företag inom redskap för jordbruk och skogsbruk och har sitt huvudkontor i Umeå.

Rekab Entreprenad är ett svenskt företag som utför entreprenadarbeten inom bygg, anläggning och miljö. Företaget grundades 1971 i Umeå och har idag över 1 500 anställda i Sverige, Norge och Finland. Rekab Entreprenad är ett av Sveriges ledande företag inom entreprenad och har sitt huvudkontor i Umeå.

AB Bostaden i Umeå är ett allmännyttigt bostadsföretag som äger och förvaltar bostäder i Umeå. Företaget grundades 1945 och har idag över 10 000 lägenheter i Umeå. AB Bostaden i Umeå är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsföretag och har sitt huvudkontor i Umeå.

Umeå Energi Aktiebolag är ett kommunalt energibolag som producerar och distribuerar el, värme och fjärrvärme i Umeå. Företaget grundades 1945 och har idag över 1 000 anställda i Umeå. Umeå Energi Aktiebolag är ett av Sveriges största kommunala energibolag och har sitt huvudkontor i Umeå. 

Stadsdelar i Umeå

Umeå är en modern och expansiv stad i norra Sverige. Staden är hemvist för ett antal anmärkningsvärda stadsdelar som erbjuder något för alla. Här är några av de mest populära stadsdelarna i Umeå:

 • Centrala Umeå: Umeås centrala stadskärna är den livligaste delen av staden. Här finns en stor koncentration av butiker, restauranger, caféer och kulturinstitutioner. Stadens hamnområde är ett populärt område att besöka, särskilt under sommarmånaderna.
 • Öster: Öster är en stor stadsdel med en blandning av bostäder, företag och naturområden. Denna stadsdel är populär bland de som söker ett mer avslappnat och naturnära boende.
 • Väster: Väster är en annan stor stadsdel med en blandning av bostäder, företag och naturområden. Denna stadsdel är populär bland de som söker ett urbant och centralt boende.
 • Holmsund: Holmsund är en stadsdel som ligger utanför Umeås centrum. Holmsund är en populär bostadsort och är hemvist för ett antal företag. Denna stadsdel är perfekt för de som söker en mer lugn och avslappnad miljö.
 • Ersboda: Ersboda är en expansiv stadsdel med många nybyggda bostäder. Denna stadsdel är populär bland de som söker ett nybyggt och modernt boende.

Företagsområden och arbetsplatser i Umeå

Umeå är en modern och expansiv stad med ett starkt näringsliv. De viktigaste affärscentrumen i Umeå är:

 • Centrala Umeå: Umeås centrala stadskärna är hemvist för ett antal stora företag, bland annat Umeå universitet, Komatsu Forest och Ålö.
 • Öster: Öster är en stor stadsdel med en blandning av bostäder, företag och naturområden.
 • Väster: Väster är en annan stor stadsdel med en blandning av bostäder, företag och naturområden. Här finns bland annat Boliden och RISE.

Kontorsområden i Umeå

Umeå är en modern och expansiv stad med ett starkt näringsliv. De viktigaste kontorsområdena i Umeå är:

 • Centrala Umeå: Umeås centrala stadskärna är hemvist för ett antal stora företag, bland annat Umeå universitet, Komatsu Forest och Ålö. Här finns också ett antal kontorshotell och coworking spaces, som erbjuder flexibla lösningar för företag i alla storlekar.
 • Öster: Öster är en stor stadsdel med en blandning av bostäder, företag och naturområden.
 • Väster: Väster är en annan stor stadsdel med en blandning av bostäder, företag och naturområden.

Hyra kontor i Umeå

Butiksområden i Umeå

Umeå är en stad med ett varierat utbud av shoppingmöjligheter. De största shoppingområdena i Umeå är:

 • Centrala Umeå: Umeås centrala stadskärna är hemvist för ett antal butiker, gallerior och varuhus. Här finns bland annat Stora torget, en livlig torghandel med bland annat frukt, grönsaker och hantverk.
 • Öster: Öster är en stor stadsdel med en blandning av bostäder, företag och naturområden. Här finns ett stort köpcentrum, Umeå Galleria, med över 100 butiker och restauranger.
 • Väster: Väster är en annan stor stadsdel med en blandning av bostäder, företag och naturområden. Här finns ett antal butiker och restauranger, bland annat ett köpcentrum, Väster centrum.

Hyra butikslokal i Umeå

Butiker i Umeå

Ett bra sätt att bedöma om det lönar sig för dig att etablera en butik på Umeå är att titta på vilka butiker som redan finns på Umeå.

På Umeå Galleria hittar du bland annat följande butiker:

 • H&M: Ett populärt modevaruhus med ett brett utbud av kläder, skor och accessoarer.
 • Cubus: Ett annat populärt modevaruhus med ett brett utbud av kläder, skor och accessoarer.
 • Intersport: En sportbutik med ett brett utbud av sportutrustning, kläder och skor.
 • Elgiganten: En elbutik med ett brett utbud av elektronik, vitvaror och hemelektronik.
 • ICA Maxi: En stor livsmedelsbutik med ett brett utbud av matvaror.
 • BR leksaker: En butik med ett brett utbud av leksaker, spel och pyssel.
 • Babyproffsen: En butik med ett brett utbud av babykläder, barnkläder, barnutrustning och leksaker.

Lager- och logistikområden i Umeå

Umeå är en modern och expansiv stad med ett växande näringsliv. De viktigaste logistikområdena i Umeå är:

 • Öster: Öster är en stor stadsdel med en blandning av bostäder, företag och naturområden. Här finns ett antal logistikföretag, bland annat Umeå Energi och SCA.
 • Väster: Väster är en annan stor stadsdel med en blandning av bostäder, företag och naturområden. Här finns också ett antal logistikföretag, bland annat Boliden och RISE.
 • Ersboda: Ersboda är en expansiv stadsdel med många nybyggda bostäder. Här finns ett antal logistikföretag.

Hyra lager i Umeå

Relevanta länkar om företag i Umeå

Läs mer om Umeå företag på dessa sidor:

Umeå Kommun
Besök Umeå
Wikipedia: Umeå
Umeå på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Umeå

Vanliga frågor