Uddevalla: En plats där idéer blir verklighet

Uddevalla är en växande företagsstad med ett rikt näringsliv. Staden har en strategisk position vid kusten och har goda kommunikationer med resten av Sverige och Europa. Uddevalla är också en attraktiv stad att bo och arbeta i, med en hög livskvalitet.
22. januari 2024 | Skrivet av: Sara Petersen
Uddevalla: En plats där idéer blir verklighet

Uddevalla är en växande företagsstad med ett rikt näringsliv. Staden har en strategisk position vid kusten och har goda kommunikationer med resten av Sverige och Europa. Uddevalla är också en attraktiv stad att bo och arbeta i, med en hög livskvalitet.

Uddevalla som affärsstad

Några av de faktorer som kännetecknar Uddevalla som företagsstad är:

 • En stark industritradition. Uddevalla har en lång historia som industristad och är fortfarande en viktig industristad idag. Staden har en stark bas av industriföretag inom bland annat verkstadsindustri, livsmedelsindustri och metallindustri.
 • Ett växande tjänstesektor. Uddevallas tjänstesektor är växande och omfattar bland annat handel, turism, hälso- och sjukvård och utbildning.
 • En stark forskning och utvecklingssektor. Uddevalla har en stark forskning och utvecklingssektor, med flera högskolor och forskningsinstitut.
 • En attraktiv arbetsmarknad. Uddevalla har en attraktiv arbetsmarknad med en hög andel högutbildade arbetstagare.
 • En god livskvalitet. Uddevalla är en attraktiv stad att bo och arbeta i, med en hög livskvalitet. Staden har bland annat ett rikt kulturliv, goda möjligheter till friluftsliv och ett bra skolsystem.

Uddevallas näringsliv är diversifierat och består av både stora och små företag. Staden är en viktig handelsplats och har ett rikt utbud av butiker och restauranger. Uddevalla är också en viktig turistdestination, med flera sevärdheter och aktiviteter.

Uddevalla har en stark ambition att vara en ledande företagsstad. Staden arbetar aktivt med att attrahera och utveckla företag. Bland annat har Uddevalla en näringslivsavdelning som arbetar med att marknadsföra staden och erbjuda stöd till företagare.

Uddevalla är en stad med goda förutsättningar att fortsätta växa som företagsstad. Staden har en stark bas av industriföretag, en växande tjänstesektor, en stark forskning och utvecklingssektor och en attraktiv arbetsmarknad.

Transportförhållanden i Uddevalla

Uddevalla har goda transportförbindelser med resten av Sverige och Europa. Staden ligger vid kusten och har en hamn som är en viktig knutpunkt för godstransporter. Uddevalla har också goda järnvägsförbindelser.

För företag som behöver transportera gods finns det flera olika alternativ att välja mellan. Hamnen i Uddevalla erbjuder en mängd olika tjänster för godstransporter, bland annat containerhantering, bulkhantering och specialtransporter. Järnvägen är också ett bra alternativ för godstransporter, och Uddevalla har flera järnvägsstationer som trafikeras av både godståg och persontåg.

För företag som behöver transportera personer finns det också flera olika alternativ. Staden har ett väl utbyggt bussnät, och det går också att ta taxi eller åka bil. Uddevalla ligger också nära E6, som är en viktig motorväg som går genom Sverige.

Här är en kort sammanfattning av transportvillkoren för företag i Uddevalla:

 • Godstrafik: Hamnen i Uddevalla, järnvägen, flygplatsen
 • Persontrafik: Buss, taxi, bil, E6

Företag som behöver transportera gods eller personer i Uddevalla har alltså flera olika alternativ att välja mellan. Staden har goda transportförbindelser med resten av Sverige och Europa, vilket gör det enkelt att transportera varor och människor.

Nyckeltal om Uddevalla (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Uddevalla och Uddevalla business:

 • Antal företag: I Uddevalla finns det cirka 5 600 företag, varav cirka 90 % är små och medelstora företag.
 • Antal anställda: I Uddevalla finns det cirka 30 000 anställda, varav cirka 70 % arbetar inom tjänstesektorn.
 • Omsättning: Omsättningen för de Uddevallabaserade företagen är cirka 25 miljarder kronor.
 • Export: Exporten från Uddevalla är cirka 6 miljarder kronor.
 • Tillväxt: Uddevallas näringsliv växer med cirka 2 % per år.

Uddevalla största företagen

Coop Väst AB är en av Sveriges största kooperativa organisationer, med cirka 200 butiker i Västsverige. Företaget har en omsättning på cirka 10 miljarder kronor och cirka 5 000 anställda. Coop Väst säljer ett brett utbud av varor och tjänster, bland annat livsmedel, dagligvaror, kläder, möbler och hemelektronik.

Brandt Personbilar AB är en av Sveriges största bilåterförsäljare, med 27 anläggningar i Västsverige. Företaget säljer och servar bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda och Seat. Brandt Personbilar har en omsättning på cirka 1,5 miljarder kronor och cirka 300 anställda. 

Uddevalla Kraft AB är ett kommunalt energibolag som levererar el, fjärrvärme och naturgas till cirka 40 000 kunder i Uddevalla och närliggande kommuner. Företaget har en omsättning på cirka 1,2 miljarder kronor och cirka 100 anställda. Företaget har sitt huvudkontor i Uddevalla.

Doka Sverige AB är ett dotterbolag till den tyska byggställningstillverkaren Doka GmbH. Företaget säljer och hyr ut byggställningar och andra byggprodukter till byggföretag i Sverige. Doka Sverige har en omsättning på cirka 400 miljoner kronor och cirka 200 anställda. Företaget har sitt huvudkontor i Uddevalla.

Mäster Mat i Uddevalla Aktiebolag är ett grossistföretag som säljer livsmedel till restauranger, caféer, cateringföretag och andra företag inom matbranschen. Företaget har en omsättning på cirka 200 miljoner kronor och cirka 50 anställda. Företaget har sitt huvudkontor i Uddevalla.

Dessa företag är alla viktiga aktörer i Uddevallas näringsliv. De bidrar till sysselsättningen, tillväxten och utvecklingen i staden.

Stadsdelar i Uddevalla

 • Bleket är en stadsdel i nordöstra Uddevalla. Den är känd för sitt naturreservat med vacker utsikt över Byfjorden. Bleket är också hemvist för flera företag och industrier.
 • Bohusgården är en stadsdel i sydöstra Uddevalla. Den är känd för sitt naturområde med Bohusläns museum och Gustafsbergs slott. Bohusgården är också en populär turistdestination.
 • Boxhult är en stadsdel i nordvästra Uddevalla. Den är känd för sitt industriområde och för sitt sjukhus.
 • Bräcke-Kuröd är en stadsdel i sydvästra Uddevalla. Den är känd för sitt bostadsområden och för sitt friluftsområde.
 • Centrum är den centrala stadsdelen i Uddevalla. Den är känd för sitt utbud av butiker, restauranger och kulturinstitutioner.
 • Dalaberg är en stadsdel i nordvästra Uddevalla. Den är känd för sitt bostadsområden och för sitt företagsområde.
 • Elseberg är en stadsdel i nordöstra Uddevalla. Den är känd för sitt bostadsområden och för sitt naturområde.
 • Fasseröd är en stadsdel i sydöstra Uddevalla. Den är känd för sitt bostadsområden och för sitt friluftsområde.
 • Fossum är en stadsdel i nordvästra Uddevalla. Den är känd för sitt bostadsområden och för sitt företagsområde.

Företagsområden och arbetsplatser i Uddevalla

De viktigaste områdena för företag i Uddevalla är:

 • Uddevalla Industricentrum, beläget i centrala Uddevalla. Centrumet är hemvist för ett stort antal små och medelstora företag inom en rad olika branscher, bland annat industri, teknik, handel och service.
 • Stenungsunds industriområde, beläget vid kusten söder om Uddevalla. Området är hemvist för ett stort antal industriföretag, bland annat Volvo Construction Equipment, Stena Metall och Nolato.
 • Uddevalla Hamn, belägen i centrala Uddevalla. Hamnen är en viktig knutpunkt för handel och industri, och är hemvist för ett antal företag inom logistik, transport och sjöfart.

Kontorsområden i Uddevalla

De viktigaste kontorsområdena i Uddevalla är följande:

 • Östra industriområdet är det största kontorsområdet i Uddevalla. Här finns bland annat kontor för Volvo Cars, Uddevalla kommun, Skatteverket och Västra Götalandsregionen.
 • Södra industriområdet är ett annat stort kontorsområde i Uddevalla. Här finns bland annat kontor för Sandvik Coromant, ABB och ICA Sverige.
 • Södra hamnområdet är ett nytt kontorsområde i Uddevalla som växer snabbt. Här finns bland annat kontor för Stena Recycling, Schenker och Postnord.

Hyra kontor i Uddevalla

Butiksområden i Uddevalla

De största shoppingområdena i Uddevalla är följande:

 • Torp Köpcentrum är det största shoppingområdet i Uddevalla. Det ligger cirka 10 kilometer utanför centrala stan och har över 100 butiker och restauranger. Här finns bland annat varumärken som H&M, Zara, Elgiganten och IKEA.
 • Centrala stan är ett annat populärt shoppingområde i Uddevalla. Här finns bland annat butiker som Intersport, Åhlens och NK.
 • Marstrandsgatan är en gågata i centrala Uddevalla med många butiker och restauranger. Här finns bland annat butiker som Gina Tricot, H&M och Systembolaget.

Hyra butikslokal i Uddevalla

Butiker i Uddevalla

Uddevalla är en stad med ett rikt utbud av butiker. Här finns något för alla, oavsett om du letar efter kläder, mat, inredning eller något annat.

Torp Köpcentrum är det största shoppingområdet i Uddevalla. Här finns över 100 butiker och restauranger, bland annat H&M, Zara, Elgiganten och IKEA.

 • H&M är en svensk klädkedja med ett brett utbud av kläder för alla tillfällen.
 • Zara är en spansk klädkedja med moderiktiga kläder till bra priser.
 • Elgiganten är en elektronikkedja med ett stort utbud av elektronikprodukter.
 • IKEA är en svensk möbelkedja med ett brett utbud av möbler och heminredning.

Centrala stan i Uddevalla är ett annat populärt shoppingområde. Här finns bland annat butiker som Intersport, Åhlens och NK.

 • Intersport är en sportkedja med ett brett utbud av sportutrustning.
 • Åhlens är en varuhuskedja med ett brett utbud av varor, bland annat kläder, heminredning och skönhet.
 • NK är en varuhuskedja med ett lyxigt utbud av varor, bland annat kläder, smycken och inredning.

Marstrandsgatan är en gågata i centrala Uddevalla med många butiker och restauranger. Här finns bland annat butiker som Gina Tricot, H&M och Systembolaget.

 • Gina Tricot är en svensk klädkedja med ett brett utbud av trendiga kläder.
 • H&M är en svensk klädkedja med ett brett utbud av kläder för alla tillfällen.
 • Systembolaget är Sveriges enda statliga monopol på försäljning av alkoholhaltiga drycker.

Lager- och logistikområden i Uddevalla

De viktigaste logistikområdena i Uddevalla är följande:

 • Torp Logistikcenter är ett logistikcenter som ligger cirka 10 kilometer utanför centrala Uddevalla. Det är ett viktigt logistiknav för regionens företag och är hemvist för ett antal stora logistikföretag, bland annat DHL, Schenker och Postnord.
 • Södra Industriområdet är ett annat viktigt logistikområde i Uddevalla. Det är hemvist för ett antal industriföretag, bland annat Sandvik Coromant, ABB och ICA Sverige. Dessa företag har alla behov av logistiktjänster, vilket bidrar till att göra Södra Industriområdet till ett viktigt logistiknav.
 • Södra Hamnområdet är ett nytt logistikområde som växer snabbt. Det ligger vid Uddevalla hamn och är strategiskt placerat för att kunna ta emot transporter från land och sjö. Södra Hamnområdet är hemvist för ett antal företag, bland annat Stena Recycling och Volvo Cars.

Hyra lager i Uddevalla

Relevanta länkar om företag i Uddevalla

Läs mer om Uddevalla företag på dessa sidor:

Uddevalla Kommun
Wikipedia: Uddevalla
Uddevalla på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Uddevalla

Vanliga frågor