Täby: En växande businessstad med potential för alla

Täby är en växande företagsstad med en stark näringslivsstruktur. Kommunen har ett strategiskt läge i norra Stockholm med goda kommunikationsmöjligheter, både till Stockholms innerstad och till Arlanda flygplats. Täby har också en välutbildad arbetskraft och en attraktiv boendemiljö.
18. januari 2024 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Täby: En växande businessstad med potential för alla

Täby är en växande företagsstad med en stark näringslivsstruktur. Kommunen har ett strategiskt läge i norra Stockholm med goda kommunikationsmöjligheter, både till Stockholms innerstad och till Arlanda flygplats. Täby har också en välutbildad arbetskraft och en attraktiv boendemiljö.

Täby som affärsstad

Några av de faktorer som kännetecknar Täby som företagsstad är:

 • Goda kommunikationsmöjligheter: Täby ligger nära Stockholms innerstad och Arlanda flygplats. Det finns goda kommunikationer med bil, buss, tunnelbana och pendeltåg.
 • En välutbildad arbetskraft: Täby har en hög andel högutbildade invånare. Kommunen har också ett starkt universitetssamarbete med bland annat Stockholms universitet och KTH.
 • En attraktiv boendemiljö: Täby är en grön och trivsam kommun med goda möjligheter till fritidsaktiviteter. Kommunen har också ett rikt kulturliv.

Täby har ett brett utbud av företag inom en rad olika branscher. Några av de största företagen i Täby är:

 • Möbelfakta: Möblerfakta är en branschorganisation för den svenska möbelbranschen.
 • Täby kommun: Täby kommun är en stor arbetsgivare i kommunen.
 • Täby centrum: Täby centrum är ett av Sveriges största köpcentrum.

Täby kommun arbetar aktivt för att attrahera nya företag till kommunen. Kommunen erbjuder bland annat företagsstöd och hjälp med etablering.

Transportförhållanden i Täby 

Täby kommun erbjuder ett brett utbud av transportalternativ för företag.

Bil

Täby kommun har ett väl utbyggt vägnät med goda förbindelser till Stockholms innerstad och Arlanda flygplats. Motorvägen E18 passerar genom kommunen och det finns även ett antal andra viktiga vägar, till exempel Norrortsleden och Roslagsbanan.

Företag som anlitar anställda med egen bil kan erbjuda dem subventionerade parkeringsplatser på företagsparkeringar. Kommunen erbjuder också subventionerade parkeringsplatser för företag som anställer många personer.

Buss

Täby kommun har ett omfattande bussnät som trafikerar hela kommunen. Bussar går både till Stockholms innerstad och till Arlanda flygplats.

Företag som vill erbjuda sina anställda busskort kan köpa dessa direkt från bussbolagen.

Tunnelbana

Tunnelbanans blå linje går genom Täby centrum. Tunnelbanan är ett snabbt och effektivt sätt att ta sig till Stockholms innerstad.

Företag som vill erbjuda sina anställda tunnelbanettkort kan köpa dessa direkt från SL.

Nyckeltal om Täby (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Täby och Täbys näringsliv:

 • 87 000 invånare (2023)
 • 15 000 företag (2023)

Täby största företagen

Täby Miljövärme AB

Täby Miljövärme AB är ett kommunalt bolag som ansvarar för värme- och kylförsörjningen i Täby kommun. Bolaget har cirka 100 anställda och omsätter cirka 1 miljard kronor per år.

Täby Miljövärme AB producerar värme från biobränsle, främst skogsavfall. Bolaget har en värmecentral i Täby centrum och en i Viggbyholm.

Interspiro

Interspiro är ett svenskt företag som utvecklar och tillverkar andningsskydd och andra säkerhetsprodukter. Företaget har sitt huvudkontor i Täby och har cirka 100 anställda.

Interspiros andningsskydd används av professionella användare i en rad olika branscher, bland annat industri, räddningstjänst och försvar. Företagets produkter är kända för sin höga kvalitet och tillförlitlighet.

Erik Olsson Fastighetsförmedling AB

Erik Olsson Fastighetsförmedling AB är ett svenskt fastighetsmäklarföretag med verksamhet i Täby och flera andra kommuner i Stockholmsområdet. Företaget har cirka 100 anställda.

Erik Olsson Fastighetsförmedling AB erbjuder tjänster inom allt som rör bostadsmarknaden, bland annat köp, sälj, uthyrning och värdering av bostäder. Företaget är en av de ledande aktörerna på bostadsmarknaden i Stockholmsområdet.

Stadsdelar i Täby 

Täby kommun är indelad i olika stadsdelar:

Täby centrum är kommunens centralort och här finns bland annat Täby centrum, Täby kyrka, Täby kommunhus och Täby station. 

Täby kyrkby är en historisk stadsdel med en vacker kyrka, Täby kyrka, och ett antal äldre villor. 

Täby strand är en populär badplats med en lång sandstrand och en campingplats. 

Gribbylund är en grön stadsdel med ett stort skogsområde, Gribbylunds skog, och ett antal badsjöar. 

Näsbypark är en stadsdel med villor och radhus. 

Roslags-Näsby är en stadsdel med villor, radhus och hyresrätter. 

Arninge är en stadsdel under utveckling med ett stort handelsområde, Arninge Centrum, och ett antal bostäder. 

Stureby är en stadsdel med villor och radhus.

Företagsområden och arbetsplatser i Täby 

Täby är en växande kommun med ett brett utbud av företag. De viktigaste affärsområdena i Täby är:

Handel: Täby är en viktig handelsplats med ett stort antal butiker, restauranger och andra serviceföretag. Täby centrum är ett av Sveriges största köpcentrum.

Tillverkning: Täby har en stark tillverkningsindustri med företag inom en rad olika branscher, bland annat metall, plast och elektronik.

IT och teknik: Täby är ett viktigt IT- och teknikcentrum med företag inom bland annat mjukvara, hårdvara och spelutveckling.

Samhällsservice: Täby kommun är en stor arbetsgivare med verksamhet inom bland annat utbildning, vård och omsorg.

Täby kommun arbetar aktivt för att attrahera nya företag till kommunen. Kommunen erbjuder bland annat företagsstöd och hjälp med etablering.

Kontorsområden i Täby

De viktigaste kontorsområdena i Täby är:

Täby centrum: Täby centrum är kommunens centralort och här finns ett stort antal kontor.

Arninge: Arninge är en stadsdel under utveckling och här finns ett växande antal kontor, bland annat ett antal IT- och teknikföretag.

Roslags-Näsby: Roslags-Näsby är en stadsdel med ett antal kontor, bland annat ett antal bolag inom tillverkning och logistik.

Hyra kontor i Täby.

Butiksområden i Täby

Täby har ett stort utbud av shoppingmöjligheter, från små lokala butiker till stora köpcentrum. De två största shoppingområdena i Täby är:

Täby centrum: Täby centrum är ett av Sveriges största köpcentrum med över 200 butiker, restauranger och kaféer. Centrumet är beläget i kommunens centralort, Täby kyrkby.

Arninge Centrum: Arninge Centrum är ett nytt köpcentrum. Centrumet ligger i stadsdelen Arninge, som är under utveckling. Centrumet har över 100 butiker, restauranger och kaféer.

Andra viktiga shoppingområden i Täby är:

Näsbypark Centrum: Näsbypark Centrum är ett mindre köpcentrum med cirka 50 butiker, restauranger och kaféer. Centrumet ligger i stadsdelen Näsbypark.

Roslags Näsby Centrum: Roslags Näsby Centrum är ett mindre köpcentrum med cirka 30 butiker, restauranger och kaféer. Centrumet ligger i stadsdelen Roslags Näsby.

Täby kommun arbetar aktivt för att utveckla kommunens shoppingmöjligheter. Kommunen arbetar bland annat med att attrahera nya butiker och restauranger till kommunens köpcentrum.

Hyra butikslokal i Täby.

Butiker i Täby 

På Täby hittar du bland annat följande butiker

Täby är en växande kommun med ett brett utbud av butiker, från små lokala butiker till stora köpcentrum. Här är några av de butiker du kan hitta i Täby:

Täby centrum

Täby centrum är ett av Sveriges största köpcentrum med över 200 butiker, restauranger och kaféer. Här hittar du allt från mode och skönhet till livsmedel och elektronik. Några av de stora kedjorna som finns representerade i Täby centrum är:

 • NORMAL
 • H&M
 • Glitter
 • Lindex
 • Rituals 

Täby är en bra plats för shopping, oavsett om du letar efter något specifikt eller bara vill strosa runt och hitta inspiration.

Lager- och logistikområden i Täby 

Täby har ett bra läge för logistikföretag med närhet till Stockholms innerstad och Arlanda flygplats. De viktigaste logistikområdena i Täby är:

 • Arninge: Arninge är en stadsdel under utveckling och här finns ett växande antal logistikföretag. 
 • Gribbylund: Gribbylund är en grön stadsdel med ett antal logistikföretag. Här finns bland annat ett logistikcenter för Schenker, som är ett av Sveriges största logistikföretag.
 • Roslags-Näsby: Roslags-Näsby är en stadsdel med ett antal logistikföretag. Här finns bland annat ett logistikcenter för DHL, som är ett av Sveriges största logistikföretag.

Täby kommun arbetar aktivt för att utveckla kommunens logistikområden. Kommunen erbjuder bland annat stöd till företag som vill etablera sig i kommunen.

Utöver dessa viktiga logistikområden finns det också ett antal mindre logistikföretag i Täby. Dessa företag är ofta specialiserade på en viss bransch, till exempel livsmedel, elektronik eller mode.

Täby är en bra plats för logistikföretag med goda förutsättningar för att växa och utvecklas.

Hyra lager i Täby.

Relevanta länkar om företag i Täby

Läs mer om Täby företag på dessa sidor:

Täby Kommun
Täby Business
Besök
Täby
Wikipedia:
Täby
Täby på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i
Täby

Vanliga frågor