Skövdes Framstående Företag: En Snabbguide

Skövde är en växande företagsstad med ett brett utbud av företag inom olika branscher. Staden har ett starkt näringsliv med en lång tradition av innovation och entreprenörskap. Skövde är också en attraktiv plats för företagande tack vare sin centrala placering, goda infrastruktur och höga utbildningsnivå.
19. januari 2024 | Skrivet av: Leonora Jensen
Skövdes Framstående Företag: En Snabbguide

Skövde är en växande företagsstad med ett brett utbud av företag inom olika branscher. Staden har ett starkt näringsliv med en lång tradition av innovation och entreprenörskap. Skövde är också en attraktiv plats för företagande tack vare sin centrala placering, goda infrastruktur och höga utbildningsnivå.

Skövde som affärsstad

Här är några av de faktorer som kännetecknar Skövde som företagsstad:

  • Ett brett utbud av företag inom olika branscher. Skövde har en diversifierad ekonomi med företag inom bland annat IT, tillverkning, hälsa och sjukvård, handel och service.
  • En stark tradition av innovation och entreprenörskap. Skövde har en lång tradition av innovation och entreprenörskap. Staden är hemvist för flera framgångsrika företag, bland annat NetOnNet, Dustin och ITAB.
  • En central placering. Skövde ligger i centrala Sverige och är väl ansluten till omvärlden med goda kommunikationer.
  • God infrastruktur. Skövde har en väl utbyggd infrastruktur med bland annat ett modernt handelsområde, ett stort sjukhus och en flygplats.
  • Hög utbildningsnivå. Skövde har en hög utbildningsnivå med flera högskolor och universitet. Detta bidrar till att skapa en kvalificerad arbetskraft.

Skövde är en attraktiv plats för företagande och staden har ambitionen att vara en ledande företagsstad i Sverige. Staden arbetar aktivt för att attrahera och behålla företag och för att skapa en gynnsam företagsklimat.

Transportförhållanden i Skövde

Transportvillkoren för företag i Skövde, Sverige, omfattar flera olika transportalternativ. Här är en kortfattad översikt:

Tågtransport: Skövde har goda järnvägsförbindelser, vilket gör det möjligt för företag att effektivt transportera varor och personal. Tågtransport är särskilt fördelaktigt för längre avstånd och större volymer, samt erbjuder en mer miljövänlig transportmetod.

Bussförbindelser: Lokala och regionala bussförbindelser kan användas för persontransport inom staden och dess närområden. Detta är en kostnadseffektiv lösning för företag som behöver transportera anställda mellan olika platser.

Vägtransport: Skövde är välanslutet via vägnätet, vilket underlättar lastbilstransporter. Detta är idealiskt för mer flexibla leveranser, både inom stadsgränserna och till närliggande regioner.

Nyckeltal om Skövde (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Skövde, både som stad och som affärsmiljö:

  • Befolkning: 57 463 (2023)
  • Yta: 362 km²

Skövde största företagen

Iver Skövde är ett företag som specialiserar sig på IT-drift, högsäkerhetslösningar och applikationsutveckling. De betjänar både medelstora och stora företag, samt offentlig sektor. Med en betydande omsättning och ett antal anställda över tusen, representerar Iver en betydande aktör inom IT-sektorn i Skövde.

Svensk FöretagsFörmedling i Skövde är specialiserade på företagsförmedling och relaterade juridiska och ekonomiska tjänster. År 2022 hade de 2 anställda och en omsättning på cirka 3,6 miljoner kronor, med en vinst på 1,378 miljoner kronor.

Stadsdelar i Skövde 

Skövde har flera stadsdelar, var och en med sina unika egenskaper. Exempel på några av dessa stadsdelar och deras kännetecken inkluderar:

Centrum: Hjärtat av staden, där du hittar shopping, restauranger och kulturella inrättningar.

Norrmalm: Ett område känt för sitt livliga nattliv och ungdomliga atmosfär.

Södermalm: Karaktäriseras av sitt lugna bostadsområde med närhet till naturen.

Ryd: Ett område med många studenter, nära universitetet och med ett levande studentliv.

Varje stadsdel har sina egna särdrag och bidrar på olika sätt till Skövdes mångsidighet och charm.

Företagsområden och arbetsplatser i Skövde 

Skövde har några viktiga affärsområden som står ut som centrum för företagsaktivitet. Dessa inkluderar:

Stadskärnan: Här ligger fokus på detaljhandel och service med ett brett utbud av butiker och restauranger. Det är hjärtat av Skövdes affärsliv.

Norrmalm: Känd för sitt dynamiska näringsliv med en blandning av mindre företag och serviceinrättningar.

Södra Ryd: Området har en industriell prägel med flera stora företag och tillverkningsanläggningar.

Västra Skövde: Här hittar man Skövde Science Park, ett nav för teknik- och utvecklingsföretag.

Dessa områden är avgörande för stadens ekonomiska aktivitet och attraherar både lokala och internationella företag.

Kontorsområden i Skövde

De viktigaste kontorsområdena i Skövde inkluderar:

Skövde City: Här ligger stadens kommersiella hjärta med en mängd kontorslokaler, affärer och tjänster.

Skövde Science Park: Ett dynamiskt område med fokus på teknik och innovation, där många företag inom IT och forskning har sina kontor.

Norrmalm: Kännetecknas av en blandning av affärs- och kontorslokaler, vilket gör det till ett populärt val för diverse företag.

Södra Ryd: Även om det är mer industriellt, finns det även kontorslokaler som är attraktiva för vissa typer av företag.

Dessa områden erbjuder en blandning av moderna faciliteter och strategiska lägen, vilket gör dem till viktiga knutpunkter för affärsverksamhet i Skövde.

Hyra kontor i Skövde.

Butiksområden i Skövde 

De största shoppingområdena i Skövde är:
Commerce köpcentrum: Ett modernt köpcentrum i stadens hjärta som erbjuder ett brett utbud av butiker, restauranger och caféer.

Stadskärnan: Skövdes centrala delar, där man hittar en blandning av lokala butiker och kända kedjor, samt olika tjänster och matställen.

Elins Esplanad: Ett annat stort shoppingområde med ett varierat utbud av butiker och restauranger, beläget en bit från stadskärnan.

Dessa områden är de primära destinationerna för shopping i Skövde, erbjudande allt från kläder och elektronik till specialaffärer.
Hyra butikslokal i Skövde.

Hyra butikslokal i Skövde.

Butiker i Skövde 

I Commerce köpcentrum i Skövde hittar du följande butiker:

BIK BOK: En populär modebutik som riktar sig till unga kvinnor, känd för sina trendiga och prisvärda kläder.

Ecco: Erbjuder högkvalitativa skor kända för sin komfort och hållbarhet, passande för både vardag och mer formella tillfällen.

Kappa Bar: En restaurang som specialiserar sig på asiatisk mat, erbjuder en fräsch och smakrik meny.

Glitter: En accessoarbutik som erbjuder ett brett utbud av smycken, hårprodukter och andra småprylar för att piffa upp din outfit.

Lindex: En välkänd klädbutik som erbjuder mode för kvinnor och barn, känd för sin mix av stil, kvalitet och hållbarhet.

Lager- och logistikområden i Skövde

De viktigaste logistikområdena i Skövde inkluderar:

Södra Ryd: Ett industriellt område som ofta är centrum för tillverknings- och distributionsaktiviteter, med goda transportförbindelser.

Norra Ryd: Ett annat industriområde som är strategiskt placerat för logistikföretag, med närhet till viktiga vägar och infrastruktur.

Hasslum: Detta område är känt för sina stora lager och logistikcenter, vilket gör det till en nyckelplats för varudistribution.

Dessa områden spelar en central roll i Skövdes logistiska infrastruktur, med optimala förutsättningar för transport och varuhantering.

Hyra lager i Skövde.

Relevanta länkar om företag i Skövde

Läs mer om Skövde företag på dessa sidor:

Skövde Kommun
Skövde Business
Besök Skövde
Wikipedia: Skövde
Skövde på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Skövde

Vanliga frågor