Skellefteå: En stad med starka traditioner och en ljus framtid

Skellefteå är en stad med en stark tradition av företagande. Staden har en lång historia av gruvdrift, men har under de senaste decennierna också utvecklats till en viktig centrum för modern industri och teknik.
22. januari 2024 | Skrivet av: Leonora Jensen
Skellefteå: En stad med starka traditioner och en ljus framtid

Skellefteå är en stad med en stark tradition av företagande. Staden har en lång historia av gruvdrift, men har under de senaste decennierna också utvecklats till en viktig centrum för modern industri och teknik.

Skellefteå som affärsstad

Några av de faktorer som kännetecknar Skellefteå som företagsstad är:

  • En stark infrastruktur: Skellefteå har en välutvecklad infrastruktur med goda kommunikationer, både inom staden och till omvärlden. Staden har också en modern arbetsmarknad med tillgång till högutbildad arbetskraft.
  • Ett innovativt klimat: Skellefteå har en stark tradition av innovation och entreprenörskap. Staden har flera företagsfrämjande organisationer och aktörer som arbetar för att främja företagande och innovation.
  • Ett attraktivt läge: Skellefteå ligger i ett strategiskt läge i norra Sverige, nära både Finland och Norge. Staden är också en del av det växande Arktiska rummet.

Skellefteå har under de senaste åren genomgått en stark utveckling som företagsstad. Staden har lockat till sig flera stora företag, bland annat Northvolt, Skellefteå Kraft och LKAB. Detta har bidragit till att skapa nya jobb och ökad tillväxt i regionen.

Transportförhållanden i Skellefteå 

Transportvillkor för företag i Skellefteå

Motorvägar

Skellefteå är väl anslutet till resten av Sverige via ett nätverk av motorvägar. Motorvägen E4 går genom Skellefteå och förbinder staden med Umeå i söder och Luleå i norr. Motorvägen E12 går också genom Skellefteå och förbinder staden med Sundsvall i söder och Örebro i norr.

Bussar

Skellefteå har ett väl utbyggt bussnät som förbinder staden med andra orter i Sverige och Finland. Bussarna trafikerar regelbundet Skellefteå Airport, Umeå, Luleå, Stockholm, Göteborg och Helsingfors.

Nyckeltal om Skellefteå (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Skellefteå och Skellefteå business:

  • Befolkning: Skellefteå har en befolkning på cirka 74 402 invånare.
  • Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) fanns det 4 038 företag i Skellefteå kommun år 2022.

Skellefteå största företagen

Zacco

Zacco är ett konsultföretag som erbjuder IT- och tekniktjänster till företag och organisationer i hela Sverige. Företaget har kontor i Skellefteå, Umeå, Luleå och Stockholm.

Svensk FöretagsFörmedling - Skellefteå

Svensk FöretagsFörmedling - Skellefteå är en företagsmäklare som hjälper företag att köpa, sälja eller avyttra företag. Företaget har lång erfarenhet av företagstransaktioner och har hjälpt till att genomföra över 1000 transaktioner i Sverige.

Fastec Sverige AB

Fastec Sverige AB är ett byggföretag som erbjuder bygg- och anläggningstjänster i hela Sverige. Företaget har kontor i Skellefteå, Umeå, Luleå och Stockholm.

Björks El i Skellefteå AB

Björks El i Skellefteå AB är ett elinstallationsföretag som grundades 1923. Företaget är verksamt i Skellefteå och omnejd och har cirka 50 anställda.

Skelleftea Science City

Skelleftea Science City är ett innovationsbolag som grundades 2015. Bolaget har till uppgift att utveckla ett hållbart och internationellt konkurrenskraftigt innovationssystem i Skellefteå.

Stadsdelar i Skellefteå 

Skellefteå har 25 stadsdelar, varav några är mer kända än andra. Här är en kort beskrivning av några av de viktigaste stadsdelarna:

Centrum, Skellefteå

Centrum är den centrala stadskärnan med butiker, restauranger, kontor och kulturinstitutioner. Här finns bland annat Skellefteå stadshus, Skellefteå museum och Skellefteå konsthall.

Bockholmen, Skellefteå

Bockholmen är en stadsdel som ligger på en ö i Skellefteälven. Här finns bland annat bostadsområde, industri och ett kulturcentrum.

Anderstorp, Skellefteå

Anderstorp är en stadsdel som ligger på södra sidan av Skellefteälven. Här finns bland annat bostadsområde, industri och ett köpcentrum.

Degerbyn, Skellefteå

Degerbyn är en stadsdel som ligger på norra sidan av Skellefteälven. Här finns bland annat bostadsområde, industri och ett handelsområde.

Morö Backe, Skellefteå

Morö Backe är en stadsdel som ligger på en höjd norr om Skellefteälven. Här finns bland annat bostadsområde, industri och ett skidområde.

Företagsområden och arbetsplatser i Skellefteå

De viktigaste områdena för företag i Skellefteå är:

  • Centrum är den centrala stadskärnan med ett stort utbud av kontor, butiker, restauranger och kulturinstitutioner. Här finns bland annat huvudkontoren för Skellefteå Kraft, Bufab och LKAB.
  • Degerbyn är en stadsdel som ligger på norra sidan av Skellefteälven. Här finns bland annat industriområden och ett handelsområde. Här ligger bland annat huvudkontoret för Northvolt.
  • Bockholmen är en stadsdel som ligger på en ö i Skellefteälven. Här finns bland annat industriområden och ett kulturcentrum. Här ligger bland annat huvudkontoret för Skellefteå Science City.

Dessa områden är viktiga för Skellefteås näringsliv eftersom de erbjuder en bra infrastruktur och ett stort utbud av arbetstillfällen. De är också viktiga för stadens utveckling eftersom de bidrar till att skapa en attraktiv miljö för företag och invånare.

Kontorsområden i Skellefteå

Skellefteå är en stad med ett växande näringsliv. Staden har ett antal viktiga kontorsområden, varav de viktigaste är:

Centrum, Skellefteå

Centrum är den centrala stadskärnan med ett stort utbud av kontor, butiker, restauranger och kulturinstitutioner. Här finns bland annat huvudkontoren för Skellefteå Kraft, Bufab och LKAB.

Degerbyn, Skellefteå

Degerbyn är en stadsdel som ligger på norra sidan av Skellefteälven. Här finns bland annat industriområden och ett handelsområde. Här ligger bland annat huvudkontoret för Northvolt.

Bockholmen, Skellefteå

Bockholmen är en stadsdel som ligger på en ö i Skellefteälven. Här finns bland annat industriområden och ett kulturcentrum. Här ligger bland annat huvudkontoret för Skellefteå Science City.

Dessa kontorsområden är viktiga för Skellefteås näringsliv eftersom de erbjuder en bra infrastruktur och ett stort utbud av arbetstillfällen. De är också viktiga för stadens utveckling eftersom de bidrar till att skapa en attraktiv miljö för företag och invånare.

Hyra kontor i Skellefteå.

Butiksområden i Skellefteå

De största shoppingområdena i Skellefteå är:

Skellefteå Centrum, Skellefteå

Skellefteå Centrum är den centrala stadskärnan med ett stort utbud av butiker, restauranger och kulturinstitutioner. Här finns bland annat NK, H&M och Systembolaget. 

Degerbyn

Degerbyn är en stadsdel som ligger på norra sidan av Skellefteälven. Här finns bland annat ett handelsområde med cirka 30 butiker och restauranger. 

Dessa shoppingområden är viktiga för Skellefteås näringsliv eftersom de bidrar till att skapa arbetstillfällen och attrahera besökare till staden. De är också viktiga för invånarna i Skellefteå eftersom de erbjuder ett brett utbud av shoppingmöjligheter.

Hyra butikslokal i Skellefteå.

Butiker i Skellefteå

På Skellefteå hittar du bland annat följande butiker

I Skellefteå Centrum finns det ett brett utbud av butiker, restauranger och kulturinstitutioner. Här är några av de mest populära butikerna:

NK, Skellefteå

NK är ett exklusivt varuhus med ett brett utbud av kläder, skor, smycken och heminredning.

H&M, Skellefteå

H&M är en svensk klädkedja med kläder för hela familjen.

Systembolaget, Skellefteå

Systembolaget är den svenska alkoholmonopolisten och här hittar du ett stort utbud av öl, vin och sprit.

Oavsett vad du letar efter kan du hitta det i Skellefteå. Så nästa gång du är i stan, passa på att göra lite shopping!

Lager- och logistikområden i Skellefteå

Skellefteå är en stad med ett växande näringsliv och en viktig logistiknod i norra Sverige. Staden har ett antal viktiga logistikområden, varav de viktigaste är:

Skellefteå Logistikpark

Skellefteå Logistikpark är ett modernt logistikområde som ligger på norra sidan av Skellefteälven.

Hammarängen, Skellefteå

Hammarängen är ett industriområde som ligger på södra sidan av Skellefteälven. Området är hemvist för ett antal företag, bland annat SCA och Arctic Paper.

Degerbyn, Skellefteå

Degerbyn är en stadsdel som ligger på norra sidan av Skellefteälven. 

Dessa logistikområden är viktiga för Skellefteås näringsliv eftersom de bidrar till att skapa arbetstillfällen och attrahera företag till staden. De är också viktiga för invånarna i Skellefteå eftersom de bidrar till att göra staden till en attraktiv plats att bo och arbeta på.

Hyra lager i Skellefteå.

Relevanta länkar om företag i Skellefteå

Läs mer om Skellefteå företag på dessa sidor:

Skellefteå Kommun
Besök Skellefteå
Wikipedia: Skellefteå
Skellefteå på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Skellefteå

Vanliga frågor