Östersund: Den svenska fjällstaden som växer

Östersund är en växande företagsstad med en stark näringslivsstruktur. Staden har en lång historia som handelsplats och är idag ett viktigt centrum för näringslivet i Jämtland och Härjedalen.
18. januari 2024 | Skrivet av: Sara Petersen
Östersund: Den svenska fjällstaden som växer

Östersund är en växande företagsstad med en stark näringslivsstruktur. Staden har en lång historia som handelsplats och är idag ett viktigt centrum för näringslivet i Jämtland och Härjedalen.

Östersund som affärsstad

Några av de faktorer som kännetecknar Östersund som företagsstad är:

 • En stark näringslivsstruktur med en bredd av branscher. Östersund har en stark näringslivsstruktur med en bredd av branscher, bland annat skogs- och träindustri, besöksnäring, tjänstesektor och offentlig verksamhet.
 • En välutbildad arbetskraft. Östersund har en välutbildad arbetskraft med hög andel högskoleutbildade.
 • En attraktiv livsmiljö. Östersund är en attraktiv livsmiljö med närhet till natur och kultur.

Några av de näringar som är viktiga för Östersunds näringsliv är:

 • Skogs- och träindustri. Skogs- och träindustrin är en traditionell näring i Östersund och har en lång historia i regionen.
 • Besöksnäring. Östersund är ett populärt turistmål och besöksnäringen är en viktig näring i staden.
 • Tjänstesektor. Tjänstesektorn är en växande näring i Östersund och omfattar bland annat offentlig verksamhet, handel och finans.
 • Offentlig verksamhet. Östersund är en regionkommun och har en stor offentlig sektor.

Östersund arbetar aktivt för att attrahera nya företag till staden. Detta görs bland annat genom att erbjuda företagsservice, marknadsföring och kompetensutveckling.

Transportförhållanden i Östersund 

Östersund är en väletablerad transportknutpunkt i norra Sverige. Staden har goda förbindelser med omvärlden via både väg, järnväg och flyg.

Vägar

Östersund ligger utmed E14, som är en viktig vägförbindelse mellan södra och norra Sverige. Staden har även goda förbindelser med E45, som går genom Jämtlands inland.

Järnvägar

Östersund är en viktig järnvägsknutpunkt i norra Sverige. Staden har direkta tågförbindelser med bland annat Stockholm, Göteborg, Sundsvall och Umeå.

Flyg

Östersunds flygplats ligger cirka 10 kilometer från centrala Östersund. Flygplatsen har direkta flygförbindelser med Stockholm, Göteborg, Oslo och Köpenhamn.

Transportvillkor för företag

Företag i Östersund har goda möjligheter att hitta konkurrenskraftiga transportvillkor. Staden har ett antal transportföretag som erbjuder en bred palett av transporttjänster, både för nationella och internationella transporter.

Nyckeltal om Östersund (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Östersund och Östersund business:

 • Östersund har cirka 64 714 invånare.
 • Östersund har cirka 35 000 sysselsatta.
 • Medelinkomsten i Östersund var 38 000 kronor per månad 2022.

Östersund största företagen

UC Z-Group AB

IUC Z-Group AB är ett konsultbolag som erbjuder tjänster inom IT, teknik och management. Företaget grundades 1996 och har sitt huvudkontor i Östersund. IUC Z-Group har cirka 100 anställda och kunder i hela Sverige.

AFRY

AFRY är ett globalt teknik-, design- och rådgivningsföretag som erbjuder lösningar inom energi, industri, infrastruktur och digitalisering. Företaget grundades 1987 och har cirka 16 000 anställda i över 50 länder.

AFRY har sitt huvudkontor i Stockholm, men har även kontor i Östersund. I Östersund arbetar cirka 100 personer med projekt inom bland annat energi, infrastruktur och industri.

Svensk FöretagsFörmedling - Östersund/Åre

Svensk FöretagsFörmedling är en företagsmäklare som hjälper företag att köpa, sälja eller värdera företag. Företaget grundades 1986 och har kontor i hela Sverige, bland annat i Östersund.

Svensk FöretagsFörmedling - Östersund/Åre har lång erfarenhet av företagsförsäljning i Jämtland och Härjedalen. Företaget har hjälpt till med att sälja företag i olika branscher, från små enskilda firmor till stora bolag.

Stadsdelar i Östersund

Östersund har tio stadsdelar, varav tre ligger på Frösön, en ö i Storsjön som ligger norr om centrala Östersund.

Stadsdelar på Frösön:

 • Frösön centrum är den centrala stadsdelen på Frösön. Här finns bland annat Frösöns kyrka, Frösöns bibliotek, Frösöns Folkets Hus och Frösöns Torg.
 • Frösöns Övre är en mindre stadsdel på Frösöns norra sida. Här finns bland annat Frösöns sjukhus och Frösöns idrottsplats.
 • Frösöns Nedre är en mindre stadsdel på Frösöns södra sida. Här finns bland annat Frösöns centrumskola och Frösöns konsthall.

Stadsdelar i centrala Östersund:

 • Staden är den centrala stadsdelen i Östersund. Här finns bland annat Rådhuset, Stortorget, Storsjöteatern, Badhusparken och Gamla kyrkan.
 • Körfältet är en stadsdel i centrala Östersund som ligger mellan staden och Torvalla. Här finns bland annat Östersunds kommunhus, Östersunds tingsrätt och Östersunds sjukhus.
 • Söder är en stadsdel i centrala Östersund som ligger söder om staden. Här finns bland annat Österängsparken, Minnesgärde badplats och Stora kyrkan.

Företagsområden och arbetsplatser i Östersund

De viktigaste affärsområdena i Östersund är:

 • Skogs- och träindustri
 • Besöksnäring
 • Tjänstesektor
 • Offentlig verksamhet

Skogs- och träindustri är en traditionell näring i Östersund och har en lång historia i regionen. Staden är ett viktigt centrum för skogs- och träindustrin i Jämtland och Härjedalen.

Besöksnäring är en viktig näring i Östersund. Staden är ett populärt turistmål och besöksnäringen bidrar med en stor del av sysselsättningen i staden.

Tjänstesektor är en växande näring i Östersund. Staden är ett viktigt centrum för tjänstesektorn i Jämtland och Härjedalen.

Offentlig verksamhet är en stor arbetsgivare i Östersund. Staden är en regionkommun och har en stor offentlig sektor.

Kontorsområden i Östersund

De viktigaste kontorsområdena i Östersund är:

 • Torvalla är ett expansivt kontorsområde som ligger norr om centrala Östersund. Här finns bland annat kontor till Stora Enso, Bergvik Skog, Holmen och IUC Z-Group.
 • Körfältet är ett kontorsområde som ligger mellan centrala Östersund och Torvalla. Här finns bland annat kontor till Östersunds kommun, Region Jämtland Härjedalen och Försäkringskassan.
 • Storgatan är en kontorsgata som ligger i centrala Östersund. Här finns bland annat kontor till AFRY, Svensk FöretagsFörmedling - Östersund/Åre och Visit Östersund.

Östersund har ett flertal andra kontorsområden, men dessa är de största och viktigaste.

Torvalla är det mest expansiva kontorsområdet i Östersund. Området ligger i närheten av E14 och har goda förbindelser med övriga delar av staden. Torvalla är ett attraktivt område för företag som vill växa och expandera.

Körfältet är ett centralt beläget kontorsområde med goda förbindelser med övriga delar av staden. Området är ett attraktivt område för företag som vill vara nära centrum.

Storgatan är en klassisk kontorsgata i centrala Östersund. Området är ett attraktivt område för företag som vill vara i centrum av staden.

Östersunds kommun arbetar aktivt för att utveckla kontorsområden i staden. Kommunen har bland annat ett mål om att skapa 500 nya arbetstillfällen inom kontorssektorn till år 2030.

Hyra kontor i Östersund.

Butiksområden i Östersund

De största shoppingområdena i Östersund är:

 • Köpmannagatan är en gågata i centrala Östersund med ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer.
 • Torggatan är en gågata i centrala Östersund med ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer.
 • Torvalla köpcenter är ett köpcentrum som ligger norr om centrala Östersund. Köpcentret har cirka 50 butiker och restauranger.
 • Östersund Outlet är ett outletcenter som ligger söder om centrala Östersund. Outletcentret har cirka 40 butiker med rabatterade varor.

Köpmannagatan och Torggatan är de traditionella shoppingstråken i Östersund. Gågatan är ett populärt utflyktsmål för både östgötar och turister. Här finns butiker med kläder, skor, inredning, elektronik och mycket mer.

Torvalla köpcenter är ett modernt köpcentrum med ett brett utbud av butiker och restauranger. Köpcentret är ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer. Här finns bland annat en lekplats, en biograf och en bowlinghall.

Östersund Outlet är ett outletcenter med ett stort utbud av rabatterade varor. Outletcentret är ett populärt utflyktsmål för både östgötar och turister som vill fynda. Här finns butiker med kläder, skor, inredning, elektronik och mycket mer.

Hyra butikslokal i Östersund.

Butiker i Östersund

På Östersund hittar du bland annat följande butiker

Östersund är en stad med ett rikt utbud av butiker, både i centrala staden och i de omgivande områdena. Här är några av de mest populära shoppingområdena:

Köpmannagatan

Köpmannagatan är en klassisk gågata i centrala Östersund med ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer. Här hittar du bland annat:

 • H&M
 • Cubus
 • Lindex
 • Intersport
 • Elgiganten
 • Apoteket
 • ICA Supermarket

Lager- och logistikområden i Östersund 

De viktigaste logistikområdena i Östersund är:

 • Torvalla logistikcenter
 • Frösö Logistikcenter
 • Industriparken Ås

Torvalla logistikcenter är det största logistikområdet i Östersund. Området ligger norr om centrala Östersund och har en yta på cirka 100 hektar. Här finns bland annat lager, distributionscentraler och terminaler för olika företag.

Frösö Logistikcenter är ett mindre logistikområde som ligger på Frösön, en ö i Storsjön som ligger norr om centrala Östersund. Området har en yta på cirka 20 hektar och här finns bland annat lager och distributionscentraler för olika företag.

Industriparken Ås är ett logistikområde som ligger i Ås, en kommun som ligger söder om Östersund. Området har en yta på cirka 50 hektar och här finns bland annat lager och distributionscentraler för olika företag.

Dessa logistikområden är viktiga för Östersunds näringsliv. De bidrar till att skapa arbetstillfällen och att främja handeln och näringslivet i regionen.

Hyra lager i Östersund.

Relevanta länkar om företag i Östersund

Läs mer om Östersund företag på dessa sidor:

Östersund Kommun
Besök Östersund
Wikipedia:
Östersund
Östersund på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i
Östersund

Vanliga frågor