Örebros näringsliv: Starkt, diversifierat och växande

Örebro är en växande näringslivsstad med en stark tillväxt i både privat och offentlig sektor. Staden har ett strategiskt läge vid E18 och E20, och är nära Stockholm och Göteborg.
10. november 2023 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Örebros näringsliv: Starkt, diversifierat och växande

Örebro är en växande näringslivsstad med en stark tillväxt i både privat och offentlig sektor. Staden har ett strategiskt läge vid E18 och E20, och är nära Stockholm och Göteborg. Örebro är också en viktig knutpunkt för järnväg och flyg.

Stadens näringsliv är diversifierat, med en stor andel tjänsteföretag. Här finns också en stark industrisektor, med företag inom bland annat metallindustri, fordonsindustri och läkemedelsindustri.

Örebro är en attraktiv stad för företagande, med en välutbildad arbetskraft och ett starkt näringslivsklimat. Staden har också ett rikt kulturliv och ett bra utbud av fritidsaktiviteter.

Örebro som näringslivsstad

Här är några av de faktorer som kännetecknar Örebro som näringslivsstad:

 • Strategiskt läge: Örebro ligger centralt i Sverige, med goda kommunikationer till Stockholm, Göteborg och andra större städer.
 • Diversifierat näringsliv: Staden har ett starkt tjänsteföretagssegment, men också en viktig industrisektor.
 • Attraktiv arbetskraft: Örebro har en välutbildad arbetskraft med hög kompetens.
 • Starkt näringslivsklimat: Staden har ett gott näringslivsklimat med stödjande myndigheter och organisationer.

Örebro har en lång historia som handelsstad, och har alltid varit en viktig knutpunkt för transporter och kommunikationer. Staden har också en stark tradition inom industri och teknik. Idag är Örebro en modern och växande näringslivsstad med en stark ekonomi.

Transportförhållanden i Örebro

Örebro har goda transportmöjligheter för företag, både inom staden och till andra delar av Sverige och världen.

 • Stadstrafiken: Inom staden är det enkelt att ta sig runt med buss, spårvagn eller cykel. Bussnätet är väl utbyggt och trafikerar hela staden. Spårvagnsnätet är mindre, men trafikerar de mest centrala delarna av staden. Cykel är ett populärt transportmedel i Örebro, och det finns ett stort utbud av cykelvägar och cykelparkeringar.
 • Långväga transporter: Örebro är en viktig knutpunkt för järnväg och flyg. Örebro Centralstation ligger centralt i staden, och det finns direkttåg till Stockholm, Göteborg, Malmö och andra större städer i Sverige. Örebro flygplats ligger cirka 10 kilometer utanför staden, och det finns direktflyg till flera destinationer i Sverige och Europa.
 • Godstransporter: Örebro är också en viktig knutpunkt för godstransporter. Staden ligger vid E18 och E20, och det finns flera godsterminaler i staden.

För företag i Örebro innebär de goda transportmöjligheterna att det är enkelt att transportera varor och personal. Det är också enkelt att nå andra delar av Sverige och världen, vilket kan vara viktigt för företag som exporterar eller importerar varor eller tjänster.

Viktiga tal om Örebro (2023)

Här är viktig statistik om Örebros näringsliv:

 • Antal företag: I Örebro län finns det cirka 40 000 företag, varav cirka 30 000 i Örebro stad.
 • Sysselsättning: I Örebro län finns det cirka 200 000 sysselsatta, varav cirka 150 000 i Örebro stad.
 • Omsättning: Omsättningen för företagen i Örebro län är cirka 100 miljarder kronor, varav cirka 75 miljarder kronor i Örebro stad.
 • Export: Exporten från företagen i Örebro län är cirka 25 miljarder kronor, varav cirka 20 miljarder kronor från Örebro stad.

Örebros största företag

De största företagen i Örebro är:

 • Örebro kommun: en viktig arbetsgivare i regionen, med cirka 10 000 anställda. Kommunen ansvarar för en rad samhällsfunktioner, bland annat skola, vård, omsorg, infrastruktur och kultur.
 • Region Örebro län: en viktig arbetsgivare i regionen, med cirka 20 000 anställda. Regionen ansvarar för en rad hälso- och sjukvårdsfrågor, bland annat primärvård, specialistvård, tandvård och äldreomsorg.
 • Humana Assistans AB: ett privatägt företag som erbjuder hemtjänst, personlig assistans och hemsjukvård.
 • Epiroc Rock Drills Aktiebolag: ett dotterbolag till Epiroc AB, ett världsledande företag inom gruv- och anläggningsmaskiner. Företaget har cirka 1 500 anställda i Örebroregionen, där de tillverkar borrmaskiner och andra utrustningar för gruv- och anläggningsindustrin.
 • Örebro universitet: ett statligt universitet som erbjuder utbildningar inom en rad ämnen, bland annat teknik, ekonomi, humaniora och samhällsvetenskap.
 • FMF Assistans AB: ett privatägt företag som erbjuder hemtjänst, personlig assistans och hemsjukvård.
 • Ahlsell Sverige AB: ett ledande handelsföretag inom installationsprodukter och verktyg.
 • Saab Dynamics Aktiebolag: ett dotterbolag till Saab AB, ett svenskt försvarsföretag. Företaget utvecklar och tillverkar vapensystem och andra försvarssystem.

Dessa företag är alla viktiga aktörer i Örebros näringsliv. De bidrar till sysselsättning, tillväxt och utveckling i regionen.

Stadsdelar i Örebro

Örebro är indelat i dessa stadsdelsområden:

 • Innerstaden: Örebros historiska centrum. Här finns en rad kulturella och kommersiella byggnader.
 • Söder: en stadsdel med en blandad bebyggelse av bostäder, kontor och verksamheter.
 • Norr: en stadsdel med en stor andel bostäder.
 • Öster: en stadsdel med en varierad bebyggelse av bostäder, kontor och verksamheter.
 • Väster: en stadsdel med en stor andel bostäder.

Innerstaden är Örebros historiska centrum. Här finns en rad kulturella och kommersiella byggnader, bland annat Örebro slott, Örebro stadsteater, Örebro konserthus, och Örebro läns museum. Innerstaden är också ett populärt shoppingområde, med en rad butiker och restauranger.

Söder är en stadsdel med en blandad bebyggelse av bostäder, kontor och verksamheter. Här finns bland annat Örebro universitet, Örebro stadsbibliotek, och Örebros nyaste stadsdel, Sörbyängen.

Norr är en stadsdel med en stor andel bostäder. Här finns också en del verksamheter, bland annat Örebros sjukhus, Örebros domkyrka, och Örebros största stadspark, Brunnsparken.

Öster är en stadsdel med en varierad bebyggelse av bostäder, kontor och verksamheter. Här finns bland annat Örebros största köpcentrum, Mariebergs köpcentrum, och Örebros nyaste stadsdel, Mariebergsstaden.

Väster är en stadsdel med en stor andel bostäder. Här finns också en del verksamheter, bland annat Örebros flygplats, och Örebros största idrottsanläggning, Behrn Arena.

Områden inom näringslivet och arbetsplatser i Örebro

Örebros viktigaste områden inom näringsliv är:

 • Tjänstesektorn: den största näringsgrenen i Örebro, och står för cirka 80 procent av sysselsättningen. Tjänstesektorn omfattar bland annat handel, finans, försäkring, vård och omsorg, och offentlig administration.
 • Industrisektorn: den näst största näringsgrenen i Örebro, och står för cirka 20 procent av sysselsättningen. Industrisektorn omfattar bland annat metallindustri, fordonstillverkning, läkemedelsindustri, och livsmedelsindustri.

Örebro är en växande näringslivsstad, och det finns en rad faktorer som bidrar till detta. Staden har ett strategiskt läge, en välutbildad arbetskraft, och ett starkt näringslivsklimat.

Kontorsområden i Örebro

Örebro har ett antal viktiga kontorsområden, varav de största är:

 • Mariebergsstaden: ett nytt kontorsområde som ligger i östra Örebro.
 • Örebro Science Park: ett campusområde som ligger i södra Örebro.
 • Söder: en stadsdel i centrala Örebro.
 • Norr: en stadsdel i centrala Örebro.

Mariebergsstaden är ett nytt kontorsområde som ligger i östra Örebro. Området har ett strategiskt läge nära E18 och Örebro flygplats. Här finns bland annat kontor för företag inom IT, finans, och handel.

Örebro Science Park är ett campusområde som ligger i södra Örebro. Området är specialiserat på företag inom teknik, innovation, och forskning. Här finns bland annat kontor för företag som SSAB, Epiroc, och AstraZeneca.

Söder är en stadsdel i centrala Örebro. Området har ett blandat utbud av kontor, bostäder, och verksamheter. Här finns bland annat kontor för företag inom handel, finans, och offentlig administration.

Norr är en stadsdel i centrala Örebro. Området har ett blandat utbud av kontor, bostäder, och verksamheter. Här finns bland annat kontor för företag inom vård och omsorg, och offentlig administration.

Dessa kontorsområden är viktiga för Örebros näringsliv. De skapar jobb och bidrar till stadens utveckling.

Tryck här om du vill hyra kontor i Örebro.

Butiksområden i Örebro

De viktigaste butiksområdena i Örebro är:

 • Innerstaden: Örebros historiska centrum och är hemvist för ett stort utbud av butiker, både stora och små.
 • Mariebergs köpcentrum: Örebros största köpcentrum och ligger i östra Örebro.
 • Stora torget: ett centralt torg i Örebro med ett utbud av butiker, restauranger, och caféer.
 • Söder: en stadsdel i centrala Örebro med ett blandat utbud av butiker, bostäder, och verksamheter.

Innerstaden är Örebros historiska centrum och är hemvist för ett stort utbud av butiker, både stora och små. Här finns bland annat butiker inom mode, inredning, elektronik, och mat.

Mariebergs köpcentrum är Örebros största köpcentrum och ligger i östra Örebro. Här finns cirka 100 butiker, restauranger, och caféer.

Stora torget är ett centralt torg i Örebro med ett utbud av butiker, restauranger, och caféer. Här finns bland annat en saluhall, en blomsterhandel, och en bokhandel.

Söder är en stadsdel i centrala Örebro med ett blandat utbud av butiker, bostäder, och verksamheter. Här finns bland annat butiker inom mode, inredning, och mat.

Dessa butiksområden är viktiga för Örebros ekonomi. De bidrar till stadens attraktionskraft och skapar jobb.

Tryck här om du vill hyra butik i Örebro.

Butiker i Örebro

Ett bra sätt att värdera om det kan betala sig för dig att etablera en butik i Örebro är att se på vilka butiker som redan ligger i Örebro. Här är några exempel på vilka butiker som ligger var i Örebro:

 • Cubus: Säljarevägen 1. En modekedja som erbjuder ett brett utbud av kläder för kvinnor och män.
 • MQ Marqet: Nygatan 32. En modekedja som erbjuder ett brett utbud av kläder, skor, och accessoarer för kvinnor.
 • IKEA: Kundvägen 2. En svensk möbelkedja som erbjuder ett brett utbud av möbler, heminredning, och köksutrustning.
 • Power: Säljarevägen 10C. En elektronikkedja som erbjuder ett brett utbud av elektronikprodukter, bland annat TV-apparater, datorer, mobiltelefoner, och vitvaror.

Detta är bara några exempel på de många butiker som finns i Örebro. Staden har ett stort utbud av butiker för alla smaker och plånböcker.

Lager- och logistikområden i Örebro

De viktigaste logistikområdena i Örebro är:

 • Pilängen: ett logistikområde som ligger i södra Örebro.
 • Törsjö: ett logistikområde som ligger i norra Örebro.
 • Mariebergsstaden: ett logistikområde som ligger i östra Örebro. 

Pilängen är ett logistikområde som ligger i södra Örebro. Området har ett strategiskt läge nära E18 och Örebro flygplats. Här finns bland annat lager för företag inom e-handel, industri, och livsmedel.

Törsjö är ett logistikområde som ligger i norra Örebro. Området har ett strategiskt läge nära E20 och Örebros hamn. Här finns bland annat lager för företag inom industri, livsmedel, och e-handel.

Mariebergsstaden är ett logistikområde som ligger i östra Örebro. Området har ett strategiskt läge nära E18 och Örebro flygplats. Här finns bland annat lager för företag inom e-handel, industri, och livsmedel.

Dessa logistikområden är viktiga för Örebros ekonomi. De skapar jobb och bidrar till stadens utveckling.

Tryck här om du vill hyra lager i Örebro.

Relevanta länkar om näringslivet i Örebro

Läs mer om näringslivet i Örebro via dessa länkar:
Örebro kommun
Örebro Näringsliv
Visit Örebro
Wikipedia: Örebro
Örebro på Google Maps
Hitta lediga lokaler i Örebro

Vanliga frågor