Nyköping: Affärslivets Nya Pärla

Nyköping är en företagsstad med en stark industritradition. Staden har ett brett utbud av företag inom olika branscher, bland annat industri, tjänsteföretag, IT och handel. Nyköping är också en viktig logistiknod med närhet till Stockholm och Mälardalen.
22. januari 2024 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Nyköping: Affärslivets Nya Pärla

Nyköping är en företagsstad med en stark industritradition. Staden har ett brett utbud av företag inom olika branscher, bland annat industri, tjänsteföretag, IT och handel. Nyköping är också en viktig logistiknod med närhet till Stockholm och Mälardalen.

Nyköping som affärsstad

Några av de faktorer som kännetecknar Nyköping som företagsstad är:

 • En stark industritradition. Nyköping har en lång tradition som industristad. Staden har en rad stora industriföretag, bland annat Volvo Aero, Scania och Atlas Copco.
 • Ett brett utbud av företag inom olika branscher. Nyköping har ett brett utbud av företag inom olika branscher, vilket gör staden till en attraktiv plats för både etablerade och nystartade företag.
 • En viktig logistiknod. Nyköping är en viktig logistiknod med närhet till Stockholm och Mälardalen. Staden har en väl utbyggd infrastruktur med goda kommunikationer till övriga delar av Sverige och Europa.
 • En attraktiv livsmiljö. Nyköping är en attraktiv livsmiljö med ett rikt kulturliv, goda skolor och en närhet till naturen.

Nyköping arbetar aktivt för att attrahera och behålla företag i staden. Staden har bland annat en företagsvänlig politik, ett starkt näringslivsnätverk och ett väl utbyggt utbud av företagstjänster.

Transportförhållanden i Nyköping 

Nyköping har ett väl utbyggt transportnät med goda kommunikationer till övriga delar av Sverige och Europa. Staden är belägen vid E4:an, som är en viktig norrut-söderut led. Nyköping har också en järnvägsstation med direktförbindelser till Stockholm, Norrköping och Linköping.

Bussar

Bussarna i Nyköping trafikeras av Sörmlands Kollektivtrafik. Det finns ett stort utbud av busslinjer som trafikerar staden och omgivningarna. Bussarna är ett bra alternativ för företag som behöver transportera personal inom staden eller till närliggande orter.

Tåg

Nyköpings järnvägsstation ligger centralt i staden. Det finns direktförbindelser till Stockholm, Norrköping och Linköping. Tågen är ett bra alternativ för företag som behöver transportera personal eller gods till andra delar av Sverige.

Motorväg

Nyköping ligger vid E4:an, som är en viktig norrut-söderut led. E4:an ger företag i Nyköping goda möjligheter att transportera gods och personal till övriga delar av Sverige och Europa.

Nyckeltal om Nyköping (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Nyköping och Nyköping business:

 • Befolkning: Nyköping har en befolkning på cirka 55 396 invånare.
 • Antal företag: I Nyköping finns det cirka 10 000 företag.
 • Anställda: I företagen i Nyköping arbetar cirka 50 000 personer.

Nyköping största företagen

Företagarna Nyköping Oxelösund

Företagarna Nyköping Oxelösund är en lokalavdelning av Företagarna, Sveriges största företagarorganisation. Föreningen har cirka 1 000 medlemsföretag i Nyköpings kommun och Oxelösunds kommun.

Svensk FöretagsFörmedling - Nyköping

Svensk FöretagsFörmedling är en oberoende företagsförmedlare som hjälper företag att köpa, sälja eller värdera företag. Företaget har kontor i Nyköping och arbetar med företag i hela landet.

Ekenhuset Nyköping

Ekenhuset Nyköping är ett företagscentrum som ligger i centrala Nyköping. Centrumet har lokaler för cirka 100 företag och organisationer.

Näringslivsenheten, Nyköpings kommun

Näringslivsenheten är en kommunal enhet som arbetar med att främja näringslivet i Nyköpings kommun.

Nyköpingsregionen - Onyx Näringslivsutveckling AB

Nyköpingsregionen - Onyx Näringslivsutveckling AB är ett kommunalt bolag som arbetar med att främja näringslivet i Nyköpingsregionen.

Stadsdelar i Nyköping 

Nyköping är indelat i 17 stadsdelar och omkring 40 delområden. Här är en kort beskrivning av några av de viktigaste stadsdelarna:

Centrum i Nyköping

Centrum: Nyköpings centrum är stadens hjärta och här finns det mesta som en stad har att erbjuda, bland annat butiker, restauranger, caféer, kulturinstitutioner och kommunikationer.

Gamla staden i Nyköping

Gamla staden: Gamla staden är Nyköpings äldsta stadsdel och här finns det många historiska byggnader, bland annat Nyköpings slott och kyrkan.

Herrhagen i Nyköping

Herrhagen: Herrhagen är en ny stadsdel som ligger norr om centrum. Här finns det många moderna bostäder och företag.

Oxbacken i Nyköping

Oxbacken: Oxbacken är en stadsdel som ligger söder om centrum. Här finns det många villor och radhus.

Arnö 

Arnö är en ö som ligger i Nyköpingsån, strax söder om centrum. Här finns det många sommarstugor och en golfbana.

Företagsområden och arbetsplatser i Nyköping

De viktigaste områdena för företag i Nyköping är:

 • Centrum: Här finns ett brett utbud av företag, bland annat inom handeln, tjänstesektorn och industrin. Några framstående företag med huvudkontor i centrum är bland annat Volvo Aero, Scania och Atlas Copco.
 • Herrhagen: Detta är ett nytt område med många moderna företag, bland annat inom IT-branschen. Några framstående företag med huvudkontor i Herrhagen är bland annat Ikano Bank och Sörmlands Sparbank.
 • Pål Jungs Hage: Detta är ett handelsområde med många butiker och restauranger. Några framstående företag med huvudkontor i Pål Jungs Hage är bland annat Stadium och Rusta.

Kontorsområden i Nyköping

De viktigaste kontorsområdena i Nyköping är:

 • Herrhagen: Detta är ett nytt område med många moderna kontor, bland annat inom IT-branschen. Några av de största företagen med kontor i Herrhagen är Ikano Bank, Sörmlands Sparbank och Telia.
 • Centrum: Här finns ett brett utbud av kontor, bland annat inom handeln, tjänstesektorn och industrin. Några av de största företagen med kontor i centrum är Volvo Aero, Scania och Atlas Copco.
 • Pål Jungs Hage: Detta är ett handelsområde med många kontor, bland annat inom detaljhandeln. Några av de största företagen med kontor i Pål Jungs Hage är Stadium och Rusta.

Hyra kontor i Nyköping.

Butiksområden i Nyköping

De största shoppingområdena i Nyköping är:

Galleria Axet: Detta är ett köpcentrum med cirka 70 butiker och restauranger. Galleria Axet ligger i centrala Nyköping, nära järnvägsstationen.

Galleria Nyckeln: Detta är ett köpcentrum med cirka 50 butiker och restauranger. Galleria Nyckeln ligger i centrala Nyköping, nära hamnstationen. 

Pål Jungs Hage: Detta är ett handelsområde med cirka 30 butiker och restauranger. Pål Jungs Hage ligger norr om centrum.

Hyra butikslokal i Nyköping.

Butiker i Nyköping

Nyköping är en stad med ett rikt utbud av butiker, oavsett om du är ute efter kläder, mat, elektronik eller något helt annat. Här är en översikt över några av de mest populära shoppingdestinationerna i staden:

Galleria Axet

Galleria Axet är ett stort köpcentrum med över 70 butiker och restauranger. Här hittar du allt från H&M och Zara till Elgiganten och Systembolaget.

 • H&M: Ett av Sveriges största klädbutikskedjor. Här hittar du ett brett utbud av kläder för alla tillfällen.
 • Zara: En spansk klädbutikskedja med ett modernt utbud av kläder.
 • Elgiganten: En elektronikkedja med ett brett utbud av tv-apparater, datorer, telefoner och andra elektroniska produkter.
 • Systembolaget: En statlig monopolhandel med ett brett utbud av alkoholhaltiga drycker.

Lager- och logistikområden i Nyköping

De viktigaste logistikområdena i Nyköping är:

 • Arnö Logistikpark: Detta är ett nytt logistikområde som ligger på Arnö, en ö i Nyköpingsån. Parken är under utveckling och kommer att omfatta cirka 500 000 kvadratmeter lager- och kontorslokaler.
 • Nyköpings Logistikpark: Detta är ett logistikområde som ligger i Arnö industriområde. Parken omfattar cirka 200 000 kvadratmeter lager- och kontorslokaler.
 • Pål Jungs Hage: Detta är ett handelsområde som ligger norr om Nyköpings centrum. Här finns bland annat flera logistikföretag, bland annat Stadium och Rusta.
 • Herrhagen: Detta är ett nytt område som ligger norr om Nyköpings centrum. Här finns bland annat flera logistikföretag, bland annat Ikano Bank och Sörmlands Sparbank.

Dessa logistikområden är viktiga för Nyköpings näringsliv. De bidrar till att skapa arbetstillfällen och till att stärka stadens position som ett logistiknav i Sverige.

Hyra lager i Nyköping.

Relevanta länkar om företag i Nyköping

Läs mer om Nyköping företag på dessa sidor:

Nyköping Kommun
Nyköping Business
Besök Nyköping
Wikipedia: Nyköping
Nyköping på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Nyköping

Vanliga frågor