Norrköping: en guide för alla

Norrköping är en attraktiv företagsstad med en stark ekonomi och ett välutbildat arbetskraftsunderlag. Staden har en lång tradition av industri och näringsliv, och är idag en viktig nod för logistik, teknik och innovation.
23. januari 2024 | Skrivet av: Leonora Jensen
Norrköping: en guide för alla

Norrköping är en attraktiv företagsstad med en stark ekonomi och ett välutbildat arbetskraftsunderlag. Staden har en lång tradition av industri och näringsliv, och är idag en viktig nod för logistik, teknik och innovation.

Norrköping som affärsstad

Några av de faktorer som kännetecknar Norrköping som företagsstad är:

 • En stark ekonomi: Norrköping har en stabil ekonomi med en låg arbetslöshet. Staden är en viktig handelsplats och har en stark industriell bas.
 • Ett välutbildat arbetskraftsunderlag: Norrköping har ett välutbildat arbetskraftsunderlag med hög kompetens inom en rad olika områden. Staden har ett starkt universitet och flera högskolor.
 • Ett strategiskt läge: Norrköping ligger strategiskt placerat vid Östersjön och E4:an. Staden har goda kommunikationer och är lättillgänglig för både anställda och kunder.
 • Ett rikt kulturliv: Norrköping har ett rikt kulturliv med ett stort utbud av aktiviteter och evenemang. Staden är en attraktiv plats att bo och arbeta på.

Norrköping arbetar aktivt för att attrahera och behålla företag. Staden erbjuder en rad olika stödtjänster till företag, bland annat rådgivning, finansiering och kompetensutveckling.

Transportförhållanden i Norrköping

Företag som vill transportera gods i Norrköping har ett antal olika alternativ att välja mellan. De vanligaste transportmedlen är väg, järnväg och sjöfart.

Vägtransport är det vanligaste transportmedlet i Norrköping. Staden är väl ansluten till det svenska vägnätet och har goda kommunikationer med omvärlden.

Företag som vill transportera gods med väg har ett antal olika speditörer att välja mellan. Speditörerna erbjuder olika typer av transporttjänster, bland annat styckegodstransport, partigodstransport och specialtransport.

Järnvägstransport är ett miljövänligt och effektivt transportmedel. Norrköping har en egen järnvägsstation som är ansluten till det svenska järnvägsnätet.

Företag som vill transportera gods med järnväg kan anlita ett järnvägsbolag eller en speditör. Järnvägsbolagen erbjuder direkta tågtransporter mellan Norrköping och andra städer i Sverige och Europa. Speditörerna kan hjälpa företag att ordna järnvägstransporter till och från Norrköping.

Sjöfart är ett viktigt transportmedel för Norrköpings hamn. Hamnen är en viktig exporthamn för trävaror, stål och andra produkter.

Företag som vill transportera gods med sjöfart kan anlita ett rederi eller en speditör. Rederier erbjuder direkta fartygstransporter mellan Norrköping och andra hamnar i Sverige och världen. Speditörerna kan hjälpa företag att ordna sjötransporter till och från Norrköping.

Nyckeltal om Norrköping (2023)

De viktigaste siffrorna som beskriver Norrköpings ekonomi och näringsliv är:

 • Omsättning: Omsättningen för Norrköpings företag var 146 miljarder kronor år 2022.
 • Export: Exporten från Norrköping var 28 miljarder kronor år 2022.
 • Arbetstillfällen: Norrköpings företag sysselsätter över 45 000 personer.
 • Investeringar: Investeringarna i Norrköpings företag var 14 miljarder kronor år 2022.

Norrköping största företagen

Qstar Försäljning är ett svenskt företag som levererar energi, telekom och IT-tjänster till företag och offentliga organisationer. Företaget grundades 1993 och har sitt huvudkontor i Norrköping. Qstar har cirka 500 anställda och omsätter över 1 miljard kronor per år.

Qstars verksamhet är indelad i tre affärsområden:

 • Energi: Qstar erbjuder ett brett utbud av energitjänster, bland annat el, gas, fjärrvärme och kyla.
 • Telekom: Qstar erbjuder tjänster inom telekom, bland annat telefoni, internet och datanätverk.
 • IT: Qstar erbjuder tjänster inom IT, bland annat IT-infrastruktur, IT-säkerhet och IT-drift.

Stadium Sweden är en svensk detaljhandelskedja som säljer sportkläder och sportutrustning. Företaget grundades 1974 och har sitt huvudkontor i Norrköping. Stadium har cirka 200 butiker i Sverige, Norge och Finland.

Stadium erbjuder ett brett utbud av sportkläder och sportutrustning för alla åldrar och nivåer. Företaget har ett starkt fokus på hållbarhet och arbetar för att minska sin miljöpåverkan.

Lantmännen Biorefineries är ett svenskt företag som producerar biodrivmedel, bioplast och andra biobaserade produkter. Företaget grundades 2009 och har sitt huvudkontor i Norrköping. Lantmännen Biorefineries har cirka 1 000 anställda och omsätter över 2 miljarder kronor per år.

Lantmännen Biorefineries verksamhet är indelad i tre affärsområden:

 • Biodrivmedel: Lantmännen Biorefineries producerar biodrivmedel, bland annat etanol, biodiesel och bioflygbränsle.
 • Bioplast: Lantmännen Biorefineries producerar bioplast, bland annat polyeten och polypropen.
 • Andra biobaserade produkter: Lantmännen Biorefineries producerar även andra biobaserade produkter, bland annat biogödsel och biogas.

Returpack-Burk Svenska är ett svenskt företag som samlar in och återviner aluminiumburkar. Returpack, ansvarigt för Pantamera-systemet, har varit verksamt sedan 1984, och har sitt huvudkontor i Norrköping. Returpack-Burk Svenska har cirka 100 anställda och omsätter över 200 miljoner kronor per år.

Returpack-Burk Svenskas verksamhet är indelad i två affärsområden:

 • Insamling: Returpack-Burk Svenska samlar in aluminiumburkar från butiker, restauranger och andra verksamheter.
 • Återvinning: Returpack-Burk Svenska återvinner aluminiumburkarna och tillverkar nya aluminiumprodukter.

Stadsdelar i Norrköping

De största och mest anmärkningsvärda stadsdelarna i Norrköping är:

 • Centrum: Norrköpings centrum är känt för sina många kulturinstitutioner, bland annat Norrköpings konstmuseum, Norrköpings stadsteater och Norrköpings konserthus och kongresscenter.
 • Norr: Norrköpings norra delar är kända för sina många parker och grönområden, bland annat Slottsparken, Linnéträdgården och Trädgårdsföreningen.
 • Söder: Norrköpings södra delar är kända för sina många villor och vackra naturmiljö.

Företagsområden och arbetsplatser i Norrköping

De viktigaste områdena för företag i Norrköping är:

 • Linden: Ett köpcentrum i centrala Norrköping med cirka 100 butiker och restauranger.
 • Spiral: Ett köpcentrum i centrala Norrköping med cirka 60 butiker och restauranger.
 • Gamla stan: Norrköpings historiska stadskärna med många butiker, restauranger och kulturinstitutioner. Här finns bland annat huvudkontoret för Norrköpings kommun.

Utöver dessa områden finns det även ett antal företagsparker och industriområden i Norrköping.

Kontorsområden i Norrköping

De viktigaste kontorsområdena i Norrköping är:

 • Kvarnberget: Ett kontorsområde i centrala Norrköping med cirka 200 företag och 5 000 anställda. Här finns bland annat huvudkontoren för Qstar Försäljning, Stadium Sweden och Norrköpings kommun.
 • Ingelsta industriområde: Ett industriområde i norra Norrköping med cirka 500 företag och 10 000 anställda. Här finns bland annat huvudkontoren för Lantmännen Biorefineries, Returpack-Burk Svenska och ABB.
 • Kärntorp: Ett företagsområde i södra Norrköping med cirka 100 företag och 2 000 anställda. Här finns bland annat huvudkontoren för Östgöta Enskilda Bank och ÅF.

Utöver dessa områden finns det även ett antal mindre kontorsområden och företagsparker i Norrköping.

Hyra kontor i Norrköping

Butiksområden i Norrköping

De största shoppingområdena i Norrköping är:

Ingelsta Shopping är det största shoppingområdet i Norrköping med cirka 100 butiker och restauranger. Här finns bland annat butiker från välkända varumärken, såsom H&M, Zara och Lindex. Det finns även ett antal restauranger och caféer, samt en biograf och en bowlinghall.

Mirum Galleria är ett annat stort shoppingområde i Norrköping med cirka 50 butiker och restauranger. Här finns bland annat butiker från välkända varumärken, såsom Intersport, Elgiganten och Åhléns. Det finns även ett antal restauranger och caféer, samt en nöjespark och en biograf.

Linden Köpcentrum är ett mindre shoppingområde i centrala Norrköping med cirka 100 butiker och restauranger. Här finns bland annat butiker från välkända varumärken, såsom Stadium, H&M och Clas Ohlson. Det finns även ett antal restauranger och caféer, samt en biograf och en bowlinghall.

Gamla stan är Norrköpings historiska stadskärna med många butiker, restauranger och kulturinstitutioner. Här finns bland annat butiker från lokala och regionala företag, såsom hantverksbutiker och designbutiker. Det finns även ett antal restauranger och caféer, samt ett antal kulturinstitutioner, såsom Norrköpings konstmuseum och Norrköpings stadsteater.

Hyra butikslokal i Norrköping

Butiker i Norrköping

Ett bra sätt att bedöma om det lönar sig för dig att etablera en butik på Norrköping är att titta på vilka butiker som redan finns på Norrköping. Här är några exempel på vilka butiker som finns var på Norrköping:

På Ingelsta Shopping hittar du bland annat följande butiker:

 • H&M: Ett populärt varuhus med ett brett utbud av mode för alla åldrar.
 • Zara: Ett spanskt modevaruhus med trendiga kläder och accessoarer.
 • Lindex: Ett svenskt modevaruhus med ett stort utbud av prisvärda kläder.
 • Elgiganten: En elektronikkedja med ett stort utbud av hemelektronik och vitvaror.
 • Åhléns: Ett varuhus med ett brett utbud av mode, skönhet, hem och heminredning.

På Mirum Galleria hittar du bland annat följande butiker:

 • Intersport: En sportbutik med ett brett utbud av sportutrustning och kläder.
 • Elgiganten: En elektronikkedja med ett stort utbud av hemelektronik och vitvaror.
 • Åhléns: Ett varuhus med ett brett utbud av mode, skönhet, hem och heminredning.
 • Restaurang Sjöboden: En restaurang som serverar fisk och skaldjur.

På Linden Köpcentrum hittar du bland annat följande butiker:

 • H&M: Ett populärt varuhus med ett brett utbud av mode för alla åldrar.
 • Zara: Ett spanskt modevaruhus med trendiga kläder och accessoarer.
 • Stadium: En sportbutik med ett brett utbud av sportutrustning och kläder.

På Gamla stan hittar du bland annat följande butiker:

 • Norrköpings konstmuseum: Ett konstmuseum med en stor samling konst från olika epoker.
 • Norrköpings stadsteater: En teater med en repertoar av både klassiska och moderna pjäser.

Du kan också lägga till information om butikens öppettider, priser eller andra relevanta detaljer.

Lager- och logistikområden i Norrköping

Norrköping är en viktig logistikhubb i Sverige, med flera stora logistikområden. De viktigaste områdena är:

 • Ingelsta Logistikpark: Ett stort logistikområde i norra Norrköping med cirka 100 000 kvadratmeter lageryta. Här finns bland annat lager för företag som Hemtex, Returpack-Burk Svenska och ABB.
 • Herstadberg Logistikpark: Ett nybyggt logistikområde i norr om Norrköping med cirka 660 000 kvadratmeter lageryta. Här kommer bland annat Postnord TPL, Almroths och Stadium att etablera sig.
 • Klinga Logistikpark: Ett logistikområde i södra Norrköping med cirka 50 000 kvadratmeter lageryta. Här finns bland annat lager för företag som Candyking och Bauhaus.

Dessa logistikområden är viktiga för Norrköpings ekonomi, och bidrar till att skapa jobb och tillväxt i regionen. De är också viktiga för att säkerställa att företag i Sverige och Norden har tillgång till effektiv logistik.

Hyra lager i Norrköping

Relevanta länkar om företag i Norrköping

Läs mer om Norrköping företag på dessa sidor:

Norrköping Kommun
Besök Norrköping
Wikipedia: Norrköping
Norrköping på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Norrköping

Vanliga frågor