Motala: En plats för innovation och hållbarhet

Motala är en företagsstad med en lång tradition av industri och tillverkning. Staden är belägen vid Motala ström, en viktig transportled som har gjort den till ett naturligt handelscentrum. Motala har också en välutbildad arbetskraft och ett starkt näringslivsklimat. 
23. januari 2024 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Motala: En plats för innovation och hållbarhet

Motala är en företagsstad med en lång tradition av industri och tillverkning. Staden är belägen vid Motala ström, en viktig transportled som har gjort den till ett naturligt handelscentrum. Motala har också en välutbildad arbetskraft och ett starkt näringslivsklimat. 

Motala som affärsstad

Motala är hemvist för ett antal stora företag. Staden är också en viktig knutpunkt för små och medelstora företag. Motala har ett antal företagsparker och utvecklingsområden som stöder tillväxten av nya företag.

Motala är en attraktiv plats för företag att etablera sig. Staden erbjuder en konkurrenskraftig miljö med goda möjligheter till utveckling och tillväxt. Motala har också ett rikt kulturliv och ett aktivt föreningsliv som bidrar till en attraktiv livsmiljö för anställda och företagare.

Transportförhållanden i Motala 

Motala har ett bra transportläge med goda förbindelser till resten av Sverige och Europa. Staden ligger vid Motala ström, en viktig transportled som förbinder Östersjön med Vänern och Vättern. Motala är också en knutpunkt för järnväg, väg och flyg.

Järnväg

Motala är en viktig järnvägsknutpunkt med direkta förbindelser till Stockholm, Göteborg, Malmö och Oslo. Staden har också en godsterminal som hanterar godstransporter från hela världen.

Väg

Motala ligger utmed E4, den viktigaste motorvägen i Sverige. Staden är också ansluten till Europaväg 20, som förbinder Sverige med Tyskland.

Flyg

Motala flygplats ligger cirka 10 kilometer från centrala Motala.

Nyckeltal om Motala (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Motala och Motala business:

 • Befolkning: 38 000 invånare
 • Areal: 1 295 kvadratkilometer
 • Antal anställda: 15 000 personer

Motala största företagen

Tillväxt Motala AB

Tillväxt Motala AB är ett kommunalt bolag som arbetar för att främja företagsutveckling och tillväxt i Motala. Bolaget erbjuder en rad olika tjänster till företag, bland annat rådgivning, utbildning och finansiering. Tillväxt Motala AB är också en viktig aktör i att marknadsföra Motala som företagsstad.

JGruppen AB

JGruppen AB är ett familjeägt företag som grundades 1970. Företaget är verksamt inom ett flertal branscher, bland annat stål, metall och industri. JGruppen AB har cirka 1 000 anställda och har verksamhet i Sverige, Norge och Danmark.

AB Motala Verkstad

AB Motala Verkstad är ett verkstadsföretag som grundades 1858. Företaget är verksamt inom ett flertal branscher, bland annat järnväg, industri och energi. AB Motala Verkstad har cirka 500 anställda och har verksamhet i Motala och Stockholm.

Adderalink Motala AB

Adderalink Motala AB är ett IT-företag som grundades 2002. Företaget är verksamt inom ett flertal branscher, bland annat industri, handel och offentlig sektor. Adderalink Motala AB har cirka 200 anställda och har verksamhet i Motala och Stockholm.

Tillväxt Motala AB

Tillväxt Motala AB grundades 1997 av Motala kommun. Bolagets syfte är att främja företagsutveckling och tillväxt i Motala.

Stadsdelar i Motala 

Motala är uppdelat i 24 stadsdelar. Här är en kort beskrivning av några av de största och mest centrala stadsdelarna:

Stadskärnan

Stadskärnan är Motalas centrum och här finns bland annat stadshuset, teatern, biblioteket, museerna, gågatan och ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer.

Gamla stan

Gamla stan är Motalas äldsta stadsdel och här finns bland annat Motala Verkstads gamla fabriksbyggnader, som numera är kulturhus. Gamla stan är också ett populärt turistmål.

Brunnsvik

Brunnsvik är en stadsdel som ligger vid Motala ström. Här finns bland annat Motala kanal, Brunnsviksparken och Motala simhall. Brunnsvik är en populär plats för rekreation och motion.

Bårstorp

Bårstorp är en stadsdel som ligger norr om Motala ström. Här finns bland annat Motala flygplats, ett stort antal industriföretag och ett växande bostadsområden.

Bergsätter

Bergsätter är en stadsdel som ligger öster om Motala ström. Här finns bland annat ett stort antal villor och radhus, samt ett antal skolor och förskolor.

Företagsområden och arbetsplatser i Motala 

De viktigaste områdena för företag i Motala är:

 • Motala Företagsby, som ligger i stadsdelen Östra Viken. Här finns ett stort antal företag inom olika branscher.
 • Bårstorps industriområde, som ligger i stadsdelen Bårstorp. Här finns ett stort antal industriföretag, bland annat Siemens Gamesa och BAE Systems.
 • Motala Science Park, som ligger i stadsdelen Brunnsvik. Här finns ett antal företag inom teknik och forskning, bland annat Adderalink och JGruppen.

Motala Företagsby är det största affärscentrumet i Motala. Det ligger i ett naturskönt område med närhet till Motala ström. Företagets kännetecken är att det är ett dynamiskt och expansivt område med en bred mix av företag.

Bårstorps industriområde är ett stort industriområde med goda kommunikationer. Företagets kännetecken är att det är ett område med hög kompetens inom teknik och industri.

Motala Science Park är ett område för teknik och forskning. Företagets kännetecken är att det är ett område med fokus på innovation och hållbarhet.

Förutom dessa tre stora affärscentrum finns det också ett antal mindre företagsparker och utvecklingsområden i Motala.

Kontorsområden i Motala

De viktigaste kontorsområdena i Motala är:

Motala Företagsby är det största kontorsområdet i Motala. Det ligger i stadsdelen Östra Viken och har cirka 2 000 anställda. 

Bårstorps industriområde är ett stort industriområde med goda kommunikationer. Här finns också ett antal kontor, bland annat Siemens Gamesa och BAE Systems.

Motala Science Park är ett område för teknik och forskning. Här finns också ett antal kontor, bland annat Adderalink och JGruppen.

Förutom dessa tre stora kontorsområden finns det också ett antal mindre företagsparker och utvecklingsområden i Motala.

Här är en kort beskrivning av varje kontorsområde:

Motala Företagsby

Motala Företagsby är ett modernt kontorsområde med en blandad bebyggelse. Här finns både stora och små företag, samt ett antal serviceföretag. Motala Företagsby ligger i ett naturskönt område med närhet till Motala ström.

Bårstorps industriområde

Bårstorps industriområde är ett stort industriområde med goda kommunikationer. Här finns ett antal industriföretag, samt ett antal kontor. Bårstorps industriområde ligger i närheten av Motala flygplats.

Motala Science Park

Motala Science Park är ett område för teknik och forskning. Här finns ett antal företag som arbetar med innovation och hållbarhet. Motala Science Park ligger i närheten av Motala kanal.

Hyra kontor i Motala.

Butiksområden i Motala 

De största shoppingområdena i Motala är:

 • Gågatan
 • Motala Galleria
 • Smedjeholms torg

Gågatan är Motalas huvudgata för shopping. Här finns ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer. Gågatan ligger i stadskärnan och är en populär plats för både shopping och nöjen.

Motala Galleria är ett köpcentrum med cirka 50 butiker. Gallerian ligger i stadsdelen Östra Viken och är ett populärt utflyktsmål för både Motalabor och besökare från närliggande orter.

Smedjeholms torg är ett handelsområde med cirka 20 butiker. Torget ligger i stadsdelen Smedjeholm och är ett populärt utflyktsmål för Motalabor.

Hyra butikslokal i Motala.

Butiker i Motala

På Motala hittar du bland annat följande butiker

Motala är en stad med ett varierat utbud av butiker, både stora och små. Här finns något för alla, oavsett om du letar efter kläder, inredning, elektronik eller något annat.

Gågatan

Gågatan är Motalas huvudgata för shopping. Här finns ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer. Några av de butiker som finns på Gågatan är:

 • H&M
 • Cubus
 • Lindex
 • Bilka
 • Elgiganten
 • MediaMarkt
 • Intersport
 • Sportamore

Lager- och logistikområden i Motala

De viktigaste logistikområdena i Motala är:

Motala Företagsby är det största logistikområdet i Motala. Här finns ett stort antal företag inom olika branscher. Företagen i Motala Företagsby har goda kommunikationer med väg, järnväg och vattenväg.

Bårstorps industriområde är ett stort industriområde med goda kommunikationer. Här finns också ett antal logistikföretag, bland annat Schenker och DHL.

Motala Science Park är ett område för teknik och forskning. Här finns också ett antal logistikföretag, bland annat Adderalink och JGruppen.

Motala Företagsby

Motala Företagsby är ett modernt logistikområde med en blandad bebyggelse. Här finns både stora och små företag, samt ett antal serviceföretag. Motala Företagsby ligger i ett naturskönt område med närhet till Motala ström.

Bårstorps industriområde

Bårstorps industriområde är ett stort industriområde med goda kommunikationer. Här finns ett antal industriföretag, samt ett antal logistikföretag. Bårstorps industriområde ligger i närheten av Motala flygplats.

Motala Science Park

Motala Science Park är ett område för teknik och forskning. Här finns också ett antal logistikföretag som arbetar med innovation och hållbarhet. Motala Science Park ligger i närheten av Motala kanal.

Motala är en stad med ett starkt logistiknätverk. Staden har goda kommunikationer med väg, järnväg och vattenväg. Detta gör Motala till en attraktiv plats för logistikföretag.

Hyra lager i Motala.

Relevanta länkar om företag i Motala

Läs mer om Motala företag på dessa sidor:

Motala Kommun
Besök Motala
Wikipedia:
Motala
Motala på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i
Motala

Vanliga frågor