Linköping - en kunskapsstad med starkt näringsliv

Linköping är en av Sveriges mest expansiva näringslivsstäder. Staden har en stark tradition inom industri och teknik, och är idag ett centrum för bland annat flygindustri, medicinteknik, mjukvara och e-handel.
16. november 2023 | Skrivet av: Leonora Jensen
Linköping - en kunskapsstad med starkt näringsliv

Linköping är en av Sveriges mest expansiva näringslivsstäder. Staden har en stark tradition inom industri och teknik, och är idag ett centrum för bland annat flygindustri, medicinteknik, mjukvara och e-handel.

Linköpings näringsliv kännetecknas av:

 • En stark koncentration av teknikföretag. Linköping är hemvist för flera stora teknikföretag, bland annat Saab, Ericsson, Volvo Aero och Axis Communications.
 • Ett starkt universitet. Linköpings universitet är ett av Sveriges ledande universitet, och spelar en viktig roll i stadens näringsliv.
 • En god infrastruktur. Linköping har en väl utbyggd infrastruktur, med goda kommunikationer till Stockholm, Göteborg och resten av Sverige.

Linköping som näringslivsstad

Linköpings näringsliv har haft en stark tillväxt de senaste åren. Staden har ett välutbildat arbetskraftsresurs och en stark innovationskultur. Linköping är en attraktiv stad för både inhemska och utländska företag.

Linköpings näringsliv är starkt fokuserat på teknik och innovation. Staden är ett centrum för bland annat flygindustri, medicinteknik, mjukvara och e-handel. Linköping har en stark tradition inom industri och teknik, och är idag ett av Sveriges mest expansiva näringslivsstäder.

Transportförhållanden i Linköping

Linköping har ett väl utbyggt transportsystem som gör det enkelt för företag att transportera varor och personal.

 • Järnväg: Linköping är en viktig järnvägsknutpunkt med direkta förbindelser till Stockholm, Göteborg, Malmö och resten av Sverige. Linköpings centralstation är en modern station med goda anslutningar till kollektivtrafiken.
 • Bilväg: Linköping ligger längs E4:an, som är Sveriges viktigaste motorväg. Staden är också ansluten till E22, som går norrut mot Norrköping och söderut mot Kalmar. Linköping har ett väl utbyggt vägnät med goda anslutningar till omgivningarna.
 • Flyg: Linköping har en egen flygplats, Linköping City Airport. Flygplatsen ligger endast 10 kilometer från centrala Linköping och erbjuder flygtrafik till flera destinationer i Europa.
 • Kollektivtrafik: Linköpings kommun har ett väl utbyggt kollektivtrafiksystem. Staden har ett omfattande bussnät som täcker hela kommunen. Linköping har också en spårvagnslinje som går från centrala Linköping till Norrköping.


Linköpings transportsystem erbjuder goda möjligheter för företag att transportera varor och personal. Staden har en väl utbyggd infrastruktur som gör det enkelt att ta sig till och från Linköping. Kollektivtrafiken är ett bra alternativ för företag som vill minska sina utsläpp och förbättra sin miljöprofil.

Viktiga tal om Linköping (2023)

 • Antal företag: Linköping har cirka 16 000 företag, varav cirka 11 000 är aktiva.
 • Omsättning: Linköpings näringsliv omsätter cirka 100 miljarder kronor per år.
 • Arbetstillfällen: Linköpings näringsliv sysselsätter cirka 100 000 personer.'

Linköpings största företag

De största företagen i Linköping är:

 • Linköpings kommun: ansvarar för en rad samhällsfunktioner, bland annat skola, vård, omsorg och infrastruktur.
 • Saab: ett svenskt försvars- och flygteknikföretag. Saab har sitt huvudkontor i Linköping och är en viktig arbetsgivare i regionen.
 • Region Östergötland: ansvarar för en rad samhällsfunktioner, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och kultur. Sysselsätter cirka 16 000 personer.
 • Linköpings Universitet: ett av Sveriges ledande universitet med cirka 30 000 studenter och 3 000 anställda. Universitetet bedriver forskning och utbildning inom en rad områden, bland annat teknik, medicin, ekonomi och humaniora.
 • Attendo: ett vård- och omsorgsföretag. Attendo har sitt huvudkontor i Linköping och är en viktig aktör inom vård- och omsorgsbranschen i regionen.
 • Skill: ett IT-företag med cirka 1 500 anställda. Skill erbjuder en rad tjänster inom bland annat systemutveckling, IT-konsulting och IT-säkerhet. Skill har sitt huvudkontor i Linköping.
 • Combitech: ett eknikkonsultföretag med cirka 3 000 anställda. Combitech erbjuder en rad tjänster inom bland annat mjukvaruutveckling, systemintegration och industriautomation. Combitech har sitt huvudkontor i Linköping.
 • Ericsson: ett telekomföretag. Ericsson har sitt huvudkontor i Stockholm, men har en stor verksamhet i Linköping.
 • Arriver Software: ett teknikföretag med cirka 500 anställda. Arriver Software erbjuder en rad tjänster inom bland annat självkörande fordon, trafikanalys och trafiksäkerhet. Arriver Software har sitt huvudkontor i Linköping.

Stadsdelar i Linköping

Linköping är bland annat indelat i följande stadsdelar:

 • Innerstaden: Linköpings historiska centrum.
 • Vasastaden: här ligger bl.a. stadshuset, konserthuset och stadsbiblioteket.
 • Berga: en stadsdel som ligger i sydvästra Linköping. Här ligger bl.a. Linköpings universitetssjukhus.
 • Ekholmen: en stadsdel som ligger i nordvästra Linköping. Här ligger bl.a. Linköpings tekniska högskola.
 • Ryd: en stadsdel som ligger i sydöstliga Linköping. Här ligger bl.a. Linköpings universitetscampus.
 • Skäggetorp: en stadsdel som ligger i nordöstra Linköping. Här ligger bl.a. stadsteatern.

Innerstaden är Linköpings historiska centrum. Här ligger bland annat Linköpings domkyrka, Linköpings slott och Linköpings universitet. Innerstaden är en livlig stadsdel med ett rikt utbud av butiker, restauranger och kulturella evenemang.

Vasastaden är en stadsdel som byggdes upp under 1900-talets början. Här ligger bland annat Linköpings stadshus, Linköpings Konserthus och Linköpings stadsbibliotek. Vasastaden är en elegant stadsdel med en blandning av äldre och nyare bebyggelse.

Berga är en stadsdel som ligger i sydvästra Linköping. Berga är en grön stadsdel med ett rikt utbud av parker och naturområden. Här ligger också Linköpings universitetssjukhus.

Ekholmen är en stadsdel som ligger i nordvästra Linköping. Ekholmen är en expansiv stadsdel med ett stort utbud av bostäder, butiker och restauranger. Här ligger också Linköpings tekniska högskola.

Ryd är en stadsdel som ligger i sydöstliga Linköping. Ryd är en studentstad med ett stort utbud av bostäder, studentbostäder och restauranger. Här ligger också Linköpings universitetscampus.

Skäggetorp är en stadsdel som ligger i nordöstra Linköping. Skäggetorp är en stadsdel med ett stort utbud av bostäder, butiker och restauranger. Här ligger också Linköpings stadsteater.

Områden inom näringslivet och arbetsplatser i Linköping

Linköpings viktigaste områden inom näringsliv är:

 • Flygindustri: Linköping är en viktig flygindustristad med en lång tradition inom området. Staden är hemvist för Saab, som är ett av världens ledande flygplanstillverkare. Saab har sitt huvudkontor och sin största fabrik i Linköping.
 • Medicinteknik: Linköping är ett centrum för medicinteknik med ett antal företag som är verksamma inom området, däribland Axis Communications och Elekta.
 • Mjukvara: Linköping är ett viktigt centrum för mjukvaruutveckling med ett antal företag som är verksamma inom området, däribland Combitech och Skill.
 • E-handel: Linköping är ett växande centrum för e-handel med ett antal företag som är verksamma inom området, såsom CDON och Dustin.

Dessa branscher är viktiga för Linköpings ekonomi och bidrar till att skapa en stark arbetsmarknad. Staden har ett välutbildat arbetskraftsresurs och en stark innovationskultur.

Kontorsområden i Linköping

Linköping har ett antal viktiga kontorsområden, varav de viktigaste är:

 • Tingshusområdet: ett centralt beläget kontorsområde med ett stort utbud av kontorslokaler
 • Linköping Science Park: ett forsknings- och utvecklingscentrum där främst området Mjärdevi har ett stort utbud av kontorslokaler.
 • Malmslätt: ett industriområde med ett stort utbud av kontorslokaler.
 • Hjulsbro: ett industriområde med ett stort utbud av kontorslokaler.

Tingshusområdet är ett centralt beläget kontorsområde med ett stort utbud av kontorslokaler. Här ligger bland annat Saabs huvudkontor, Linköpings kommunhus och Linköpings universitets huvudcampus.

Linköping Science Park är ett forsknings- och utvecklingscentrum. Parken är verksam i hela Linköping, men har sin tyngdpunkt i området Mjärdevi beläget strax utanför Linköpings universitets campus Valla. Science Parks verksamhet omfattar cirka 600 företag med över 14 000 anställda.

Malmslätt är ett industriområde med ett stort utbud av kontorslokaler. Här ligger bland annat Saabs flygplansfabrik och Volvo Aero.

Hjulsbro är ett industriområde med ett stort utbud av kontorslokaler. Här ligger bland annat Saabs flygplansdelarfabrik och Ericssons forsknings- och utvecklingscenter.

Dessa kontorsområden är viktiga för Linköpings ekonomi och bidrar till att skapa en stark arbetsmarknad. Staden har ett välutbildat arbetskraftsresurs och en stark innovationskultur.

Tryck här om du vill hyra kontor i Linköping.

Butiksområden i Linköping

Linköping har ett antal viktiga butiksområden, varav de viktigaste är:

 • Stora torget: Linköpings historiska centrum och är hemvist för ett antal butiker, restauranger och caféer.
 • Stationsgatan: en gågata med ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer.
 • Galleria Gränden: en galleria med diverse butiker.

Stora torget är Linköpings historiska centrum och är hemvist för ett antal butiker, restauranger och caféer.

Stationsgatan är en gågata med ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer.

Galleria Gränden är en galleria med närmre 40 butiker.

Dessa butiksområden är viktiga för Linköpings ekonomi och bidrar till att skapa en livlig och attraktiv stadskärna.

Tryck här om du vill hyra butik i Linköping.

Butiker i Linköping

Ett bra sätt att värdera om det kan betala sig för dig att etablera en butik i Linköping är att se på vilka butiker som redan ligger i Linköping. Här är några exempel på vilka butiker som ligger var i Linköping:

 • Åhléns: Storgatan 11-13. En varuhuskedja som erbjuder ett brett sortiment av produkter, bland annat mode, skönhet, heminredning, elektronik och sport.
 • Gina Tricot: Tanneforsgatan 8. En modekedja som erbjuder ett brett sortiment av kläder, skor och accessoarer för kvinnor.
 • Elgiganten: Norra Svedengatan 19. En elektronikkedja som erbjuder ett brett sortiment av elektronikprodukter, bland annat tv-apparater, datorer, smartphones och vitvaror.
 • Clas Ohlson: Storgatan 13-19. En varuhuskedja som erbjuder ett brett sortiment av produkter för hemmet, bland annat verktyg, hushållsprodukter, leksaker och fritidsprodukter.
 • Rusta: Roxviksgatan 9. En lågpriskedja som erbjuder ett brett sortiment av produkter för hemmet, bland annat möbler, inredning, verktyg och fritidsprodukter.


Detta är bara några exempel på de många butiker som finns i Linköping. Staden har ett stort utbud av butiker för alla smaker och behov.

Lager- och logistikområden i Linköping

Linköping är en viktig logistikstad med ett antal viktiga logistikområden. De viktigaste områdena är:

 • Malmslätt: ett industriområde med ett stort utbud av lager och logistikcenter.
 • Hjulsbro: ett industriområde med ett stort utbud av lager och logistikcenter.
 • Tingshusområdet: ett centralt beläget område med ett mindre utbud av lager och logistikcenter.

Malmslätt är ett stort industriområde som ligger cirka 5 kilometer sydväst om Linköpings centrum. Området är hemvist för ett antal stora företag, bland annat Saab, Volvo Aero och ICA.

Hjulsbro är ett stort industriområde som ligger cirka 10 kilometer sydväst om Linköpings centrum. Här ligger bland annat Saabs flygplansdelarfabrik, Ericssons forsknings- och utvecklingscenter och DHLs centrallager.

Tingshusområdet är ett centralt beläget område med ett mindre utbud av lager och logistikcenter. Här ligger bland annat Linköpings universitets logistikcentrum och PostNords centrallager.

Dessa logistikområden är viktiga för Linköpings ekonomi och bidrar till att skapa en effektiv logistikkedja.

Tryck här om du vill hyra lager i Linköping.

Relevanta länkar om näringslivet i Linköping

Läs mer om näringslivet i Linköping via dessa länkar:

Linköpings kommun
Linköpings Näringsliv
Visit Linköping
Wikipedia: Linköping
Linköping på Google Maps
Hitta lediga lokaler i Linköping

Vanliga frågor