Lerum business: En guide till kommunens växande näringsliv

Lerum är en växande företagsstad med ett brett spektrum av företag, från små och medelstora företag till stora industrier. Några av de branscher som är representerade i Lerum är tillverkningsindustri, transport, logistik, handel och tjänstesektorn.
23. januari 2024 | Skrivet av: Leonora Jensen
Lerum business: En guide till kommunens växande näringsliv

Lerum som affärsstad

Lerum har flera fördelar som gör den till en attraktiv plats för företag. Bland annat har kommunen en väl utbyggd infrastruktur, goda kommunikationer och en central geografisk position. Lerum ligger nära Göteborg och andra större städer i Västra Götaland, vilket gör det enkelt för företag att nå sina kunder och leverantörer.

Kommunen har också ett starkt fokus på att främja företagande. Lerum har en näringslivsavdelning som erbjuder stöd och rådgivning till företagare. Kommunen arrangerar också regelbundet olika evenemang och aktiviteter för att främja företagandet.

Här är några av de faktorer som kännetecknar Lerum som företagsstad:

 • En växande befolkning och arbetskraft: Lerums befolkning växer stadigt, vilket innebär en ökande arbetskraft. Detta är en fördel för företag som behöver rekrytera personal.
 • En välutbildad arbetskraft: Lerum har ett gott utbud av utbildningsinstitutioner, vilket bidrar till att skapa en välutbildad arbetskraft.
 • Ett starkt näringslivsklimat: Kommunen har ett starkt fokus på att främja företagande och erbjuder stöd och rådgivning till företagare.
 • Goda kommunikationer: Lerum ligger nära Göteborg och andra större städer i Västra Götaland, vilket gör det enkelt för företag att nå sina kunder och leverantörer.

Lerum är en attraktiv plats för företag som vill etablera sig eller expandera. Kommunen har flera fördelar som gör den till en konkurrenskraftig plats för företagande.

Transportförhållanden i Lerum

Lerum har goda transportförbindelser, vilket gör det enkelt för företag att nå sina kunder och leverantörer. Kommunen ligger nära Göteborg och andra större städer i Västra Götaland, vilket gör det enkelt att transportera gods och människor.

Vägar

Lerum genomkorsas av E20, som är en av Sveriges viktigaste motorvägar. E20 förbinder Göteborg med Oslo och Stockholm. Inom kommunen finns också ett väl utbyggt vägnät som gör det enkelt att ta sig runt.

Järnväg

Lerum har en järnvägsstation som ligger på Västra stambanan. Stationen trafikeras av SJ:s fjärrtåg och regionaltåg. Det tar cirka 30 minuter att ta sig med tåg från Lerum till Göteborg.

Buss

Lerum har ett väl utbyggt bussnät som trafikeras av Västtrafik. Bussarna går till Göteborg, Partille, Öjersjö och andra orter i närheten.

Flyg

Närmaste flygplats är Landvetter flygplats, som ligger cirka 30 kilometer från Lerum. Flygplatsen trafikeras av ett stort antal flygbolag, både inom Sverige och internationellt.

För företag som behöver transportera gods finns ett antal logistikföretag i Lerum. Dessa företag erbjuder olika typer av transporttjänster, till exempel lastbilstransporter, sjötransporter och flygtransporter.

Lerums goda transportförbindelser gör det till en attraktiv plats för företag som behöver transportera gods eller människor.

Nyckeltal om Lerum (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Lerum och Lerums business:

 • Befolkning: Lerum har en befolkning på cirka 28 000 invånare. Befolkningen växer stadigt, vilket innebär en ökande arbetskraft.
 • Arbetskraft: Lerums arbetskraft består av cirka 14 000 personer. Arbetskraften är välutbildad, med en hög andel högskoleutbildade.
 • Företagsantal: Lerum har cirka 3 000 företag. Företagen representerar ett brett spektrum av branscher, bland annat tillverkningsindustri, transport, logistik, handel och tjänstesektorn.
 • Arbetstillfällen: Lerums företag skapar cirka 16 000 arbetstillfällen.

Lerums största företagen

Andreas Stihl Norden Aktiebolag

Andreas Stihl Norden Aktiebolag är ett svenskt dotterbolag till det tyska verktygsföretaget Andreas Stihl AG & Co. KG. Företaget säljer och distribuerar Stihls produkter i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Produkterna inkluderar motorsågar, gräsklippare, röjsågar och andra verktyg för skogs- och trädgårdsarbete.

Sparköp i Lerum AB

Sparköp i Lerum AB är en matbutikskedja med butiker i Lerum, Partille och Stenungsund. Företaget grundades 1908 och är ett av Sveriges äldsta sparbanksägda livsmedelsföretag.

BIM Kemi Sweden Aktiebolag

BIM Kemi Sweden Aktiebolag är ett kemiföretag som utvecklar och tillverkar kemikalier för industrin. Företaget grundades 1972 och har sitt huvudkontor i Göteborg.

Johansson & Rehn Byggnads Aktiebolag

Johansson & Rehn Byggnads Aktiebolag är ett byggföretag som utför entreprenader inom nybyggnation, renovering och ombyggnad. Företaget grundades 1974 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Zeline Accessory AB

Zeline Accessory AB är ett modeföretag som designar och tillverkar accessoarer för kvinnor. Företaget grundades 2012 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Assistansbolaget Larga AB

Assistansbolaget Larga AB är ett assistansbolag som erbjuder personlig assistans till personer med funktionsnedsättning. Företaget grundades 2005 och har sitt huvudkontor i Göteborg.

British Auto Sweden AB

British Auto Sweden AB är en bilimportör som säljer och distribuerar bilar från det brittiska bilmärket Jaguar Land Rover. Företaget grundades 2007 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Zettergrens Livs AB

Zettergrens Livs AB är en matbutikskedja med butiker i Göteborgsområdet. Företaget grundades 1943 och är ett familjeägt företag.

ExpoGraf CardKeep International AB

ExpoGraf CardKeep International AB är ett företag som utvecklar och tillverkar kortläsare och kortterminaler. Företaget grundades 1990 och har sitt huvudkontor i Göteborg.

Aspenäs Herrgård AB

Aspenäs Herrgård AB är ett hotell- och konferensanläggning som ligger i Aspenäs, Göteborgs kommun. Företaget grundades 1830 och är ett av Sveriges äldsta hotell.

Stadsdelar i Lerum

 • Lerums centrum är kommunens hjärta. Här finns allt från butiker och restauranger till kultur och idrott. I centrum ligger också Lerums kyrka, som är en av Sveriges mest kända kyrkor. 
 • Hulan är en idyllisk villaförort som ligger vid sjön Aspen. Här finns också flera företag och industrier. 
 • Aspenäs är en gammal herrgårdsmiljö med en vacker park. Här finns också ett hotell och en konferensanläggning. 
 • Södra Lerum är en expansiv stadsdel som ligger vid E20. Här finns bostäder, butiker och industrier. 
 • Rydsberg är en naturskön stadsdel som ligger vid Säveån. Här finns flera vandringsleder och badplatser. 
 • Almekärr är en lugn villaförort som ligger vid sjön Sävelången. 
 • Höjden är en stadsdel med blandad bebyggelse. Här finns både villor, lägenheter och industrier. 
 • Hallsås är en naturskön stadsdel som ligger vid sjön Sävelången. Här finns flera vandringsleder och badplatser. 
 • Bråta är en lugn villaförort som ligger vid sjön Sävelången. 

Lerum är en kommun med något för alla. Oavsett om du är ute efter en lugn och idyllisk miljö eller en mer aktiv och urban livsstil, finns det något för dig i Lerum.

Företagsområden och arbetsplatser i Lerum

Lerums näringsliv är diversifierat och omfattar företag inom ett brett spektrum av branscher.

 • Lerums centrum, som ligger mitt i kommunen och är hemvist för ett stort antal butiker, restauranger och tjänsteföretag. Här finns också Lerums kommunhus och Lerums kyrka.
 • Södra Lerum, som ligger vid E20 och är en expansiv stadsdel med ett växande antal företag. Här finns bland annat huvudkontoren för Andreas Stihl Norden, BIM Kemi Sweden och ExpoGraf CardKeep International.
 • Aspenäs, som är en gammal herrgårdsmiljö med en vacker park. Här finns också ett hotell och en konferensanläggning.

Kontorsområden i Lerum

Lerums viktigaste kontorsområden är:

 • Södra Lerum, som ligger vid E20. Här finns ett stort antal företag, bland annat Andreas Stihl Norden, BIM Kemi Sweden och ExpoGraf CardKeep International. Södra Lerum är en expansiv stadsdel med ett växande antal företag.
 • Lerums centrum, som ligger mitt i kommunen. Här finns bland annat Lerums kommunhus, Lerums kyrka och ett antal butiker, restauranger och tjänsteföretag.
 • Hulan, som är en villaförort med ett antal företag inom bland annat industri och logistik.
 • Rydsberg, som är en naturskön stadsdel med ett antal företag inom bland annat träindustri och miljöteknik.
 • Almekärr, som är en lugn villaförort med ett antal företag inom bland annat IT och teknik.

Hyra kontor i Lerum

Butiksområden i Lerum

De största shoppingområdena i Lerum är:

 • Lerums centrum, som ligger mitt i kommunen och är hemvist för ett stort antal butiker, restauranger och tjänsteföretag. Här finns också Lerums kommunhus och Lerums kyrka.
 • Södra Lerum, som ligger vid E20 och är en expansiv stadsdel med ett växande antal företag. Här finns bland annat ett köpcentrum, ett livsmedelsvaruhus och ett antal butiker.
 • Aspenäs Herrgård, som är en gammal herrgårdsmiljö med en vacker park. Här finns också ett hotell och en konferensanläggning.

Lerums centrum är det största shoppingområdet i Lerum. Här finns ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer. Här finns också Lerums kommunhus och Lerums kyrka, som är populära besöksmål.

Södra Lerum är ett växande shoppingområde. Här finns bland annat ett köpcentrum, ett livsmedelsvaruhus och ett antal butiker. Köpcentret, Lerum Galleria, har ett brett utbud av butiker, restauranger och caféer. Livsmedelsvaruhuset, ICA Maxi, är det största i kommunen.

Aspenäs Herrgård är ett mindre shoppingområde, men det har en unik miljö. Här finns ett antal butiker, restauranger och caféer, som är inrymda i herrgårdens gamla byggnader.

Hyra butikslokal i Lerum

Butiker i Lerum

Ett bra sätt att bedöma om det lönar sig för dig att etablera en butik på Lerum är att titta på vilka butiker som redan finns på Lerum. Här är några exempel på vilka butiker som finns var på Lerum:

Lerums centrum hittar du bland annat följande butiker:

 • Livsmedelsbutiker: Ica Kvantum, Coop Forum, Lidl
 • Kläder och skor: H&M, Zara, KappAhl, Intersport, Stadium, Ecco
 • Heminredning: Åhléns, Rusta, Mio, Ikea
 • Teknik: Elgiganten, MediaMarkt, Power
 • Bokhandel: Akademibokhandeln, Pocketshop
 • Hårvård: H&M Beauty, Lyko, Hairtalk
 • Skönhet: Kicks, Apoteket, Lyko
 • Barn: Jollyroom, Babyproffsen, Leksakshuset
 • Restauranger och caféer: Max, Burger King, McDonald's, Kebab House, Espresso House, Starbucks

Lerums centrum är kommunens hjärta och här finns ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer. Här hittar du allt du behöver för vardagen, från mat och kläder till teknik och skönhet.

Södra Lerum hittar du bland annat följande butiker:

 • Livsmedelsbutiker: ICA Maxi, Willys, Lidl
 • Kläder och skor: Stadium, Intersport, Dressmann, Gina Tricot, Scorett
 • Heminredning: Mio, Jysk, Rusta
 • Teknik: Elgiganten, MediaMarkt
 • Bokhandel: Akademibokhandeln
 • Hårvård: H&M Beauty, Lyko
 • Skönhet: Kicks, Apoteket
 • Restauranger och caféer: Max, Burger King, McDonald's, O'Learys, Starbucks

Södra Lerum är ett växande shoppingområde med ett brett utbud av butiker. Här hittar du allt du behöver för vardagen, från mat och kläder till teknik och skönhet.

Aspenäs Herrgård hittar du bland annat följande butiker:

 • Antik och kuriosa: Antik och Kuriosa
 • Inredning: Aspenäs Herrgårdsbutik
 • Present: Presentboden
 • Restaurang och café: Herrgårdens Café

Aspenäs Herrgård är ett mindre shoppingområde med en unik miljö. Här hittar du butiker som är inrymda i herrgårdens gamla byggnader.

Lager- och logistikområden i Lerum

De viktigaste logistikområdena i Lerum är:

 • Södra Lerum, som ligger vid E20. Här finns ett stort antal företag inom bland annat industri och logistik.
 • Hulan, som är en villaförort med ett antal företag inom bland annat industri och logistik.

Södra Lerum är det mest expansiva logistikområdet i Lerum. Här finns ett stort antal företag, bland annat Andreas Stihl Norden, BIM Kemi Sweden och ExpoGraf CardKeep International. Södra Lerum ligger vid E20, vilket gör det lättillgängligt för både pendlare och besökare.

Hulan är en villaförort som ligger vid sjön Aspen. Här finns ett antal företag inom bland annat industri och logistik. Hulan är ett lugnt och naturskönt område.

Hyra lager i Lerum

Relevanta länkar om företag i Lerum

Läs mer om Lerums företag på dessa sidor:

Lerums Kommun
Besök Lerum
Wikipedia: Lerum
Lerum på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Lerum

Vanliga frågor