Landskrona: En växande businesshub i Öresundsregionen

Landskrona har en lång historia som företagsstad. Staden har en stark industritradition, med företag inom bland annat livsmedelsindustrin, verkstadsindustrin och kemiindustrin. Under de senaste åren har Landskrona också utvecklats till en viktig knutpunkt för logistik och tjänsteföretag.
23. januari 2024 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Landskrona: En växande businesshub i Öresundsregionen

Landskrona har en lång historia som företagsstad. Staden har en stark industritradition, med företag inom bland annat livsmedelsindustrin, verkstadsindustrin och kemiindustrin. Under de senaste åren har Landskrona också utvecklats till en viktig knutpunkt för logistik och tjänsteföretag.

Landskrona som affärsstad

Några av de faktorer som kännetecknar Landskrona som företagsstad är:

 • En stark industritradition: Landskrona har en lång historia av industriproduktion, och staden har ett välutvecklat nätverk av industriföretag.
 • En central geografisk position: Landskrona ligger i Skåne, nära både Malmö och Köpenhamn. Detta gör staden till en attraktiv plats för företag som vill nå en stor marknad.
 • En bra infrastruktur: Landskrona har en bra infrastruktur med närhet till motorvägar, järnväg och flygplats. Detta gör det enkelt för företag att transportera varor och personal.
 • En välutbildad arbetskraft: Landskrona har en välutbildad arbetskraft med hög kompetens. Detta gör staden till en attraktiv plats för företag som behöver kompetent personal.

Landskrona kommun arbetar aktivt för att attrahera nya företag till staden. Kommunen erbjuder en rad olika stödåtgärder för företag, till exempel ekonomiska bidrag, rådgivning och kompetensutveckling.

Transportförhållanden i Landskrona

Landskrona har en bra infrastruktur för transport av varor och personal. Staden ligger nära både Malmö och Köpenhamn, och det finns goda förbindelser med motorväg, järnväg och flygplats.

För företag som transporterar varor finns det en rad olika alternativ tillgängliga. Landskrona är en viktig knutpunkt för vägtransporter, och det finns flera olika transportörer som erbjuder tjänster till företag. Det finns också goda möjligheter till järnvägstransporter, och Landskrona är en viktig station på den nord-sydliga huvudlinjen.

Här är några exempel på transportvillkor för företag i Landskrona:

 • Vägtransporter: Transportpriserna varierar beroende på avstånd, vikt och volym på godset. Vanligtvis debiteras en fast avgift per kilometer, plus en tilläggsavgift för vikt och volym.
 • Järnvägstransporter: Transportpriserna varierar beroende på avstånd, vikt och volym på godset. Vanligtvis debiteras en fast avgift per tonkilometer, plus en tilläggsavgift för vikt och volym.

Företag som vill transportera varor eller personal till eller från Landskrona bör kontakta en transportör för att få en offert.

Nyckeltal om Landskrona (2023)

Här är några viktiga siffror som beskriver Landskronas näringsliv:

 • Antalet företag: Landskrona har drygt 3 000 företag, varav cirka 90% är små och medelstora företag.
 • Arbetstillfällen: Landskronas näringsliv skapar cirka 16 000 arbetstillfällen.
 • Omsättning: Landskronas näringsliv omsätter cirka 20 miljarder kronor.
 • Export: Landskronas näringsliv exporterar för cirka 5 miljarder kronor.

Landskronas näringsliv är starkt diversifierat, med företag inom en rad olika branscher. De viktigaste branscherna är industri, logistik och handel.

Landskrona har goda förutsättningar att fortsätta att växa som företagsstad. Staden har en stark industritradition, en central geografisk position och en bra infrastruktur. Dessutom arbetar kommunen aktivt för att attrahera nya företag.

Landskrona största företagen

Haldex Brake Products AB är ett svenskt företag som utvecklar och tillverkar bromssystem för fordon. Företaget har sitt huvudkontor i Landskrona och har cirka 2 000 anställda i Sverige, Europa och USA.

Haldex bromssystem används i alla typer av fordon, från personbilar till lastbilar och bussar. Företagets produkter är kända för sin höga kvalitet och prestanda.

SWEP International AB är ett svenskt företag som utvecklar och tillverkar värmeväxlare och strömningssystem. Företaget har sitt huvudkontor i Landskrona och har cirka 800 anställda i Sverige, Europa och USA.

SWEP värmeväxlare används i en mängd olika tillämpningar, till exempel i industrin, energisektorn och byggbranschen. Företagets produkter är kända för sin höga effektivitet och hållbarhet.

Thorn Lighting Nordic AB är ett svenskt företag som utvecklar och tillverkar belysningsprodukter. Företaget har sitt huvudkontor i Landskrona och har cirka 400 anställda i Sverige, Europa och USA.

Thorn Lighting produkter används i en mängd olika tillämpningar, till exempel i hemmet, kontoret och industrin. Företagets produkter är kända för sin höga kvalitet och design.

Syngenta Seeds AB är ett svenskt företag som utvecklar och marknadsför fröer till jordbruk. Företaget har sitt huvudkontor i Landskrona och har cirka 200 anställda i Sverige, Europa och USA.

Syngenta Seeds fröer används i en mängd olika grödor, till exempel spannmål, grönsaker och blommor. Företagets fröer är kända för sin höga kvalitet och produktivitet.

BESAM Production AB är ett svenskt företag som tillverkar beslag och andra metalldetaljer. Företaget har sitt huvudkontor i Landskrona och har cirka 100 anställda i Sverige.

BESAM produkter används i en mängd olika tillämpningar, till exempel i byggbranschen, industrin och fordonsindustrin. Företagets produkter är kända för sin höga kvalitet och hållbarhet.

Dessa företag är alla viktiga arbetsgivare i Landskrona och bidrar till stadens ekonomi. De är också innovativa och framgångsrika företag som är väl positionerade för att fortsätta att växa och utvecklas i framtiden.

Stadsdelar i Landskrona

Landskrona har 13 stadsdelar:

 • Centrum: Landskronas centrum är den historiska kärnan i staden. Här finns bland annat Landskrona slott, Landskrona rådhus, Landskrona domkyrka och en mängd butiker, restauranger och caféer.
 • Bergsgatan: Bergsgatan är en livlig gågata med butiker, restauranger och caféer. Här finns också Landskrona stadsteater och Landskrona museum.
 • Slottshagen: Slottshagen är en park med en stor lekplats, en utomhuspool och en minigolfbana. Här finns också ett friluftsmuseum och en restaurang.
 • Eslövsvägen: Eslövsvägen är en stadsdel med en blandning av bostäder, industri och service. Här finns bland annat ett köpcentrum, en vårdcentral och en skola.
 • Öresundsparken: Öresundsparken är en ny stadsdel som ligger i utkanten av Landskrona. Här finns bland annat bostäder, kontor och ett köpcentrum.
 • Nyhamn: Nyhamn är en stadsdel med en lång historia som hamnstad. Här finns fortfarande en aktiv hamn, men det finns också en mängd bostäder, restauranger och caféer.
 • Borstahusen: Borstahusen är en stadsdel med en pittoresk bebyggelse vid Öresundskusten. Här finns bland annat en badstrand, en båthamn och ett friluftsmuseum.
 • Karlslund: Karlslund är en stadsdel med en blandning av bostäder, industri och service. Här finns bland annat en fotbollsarena, ett äventyrsbad och en ishall.
 • Härslöv: Härslöv är en kommundel som ligger utanför Landskrona. Här finns bland annat en kyrka, en skola och ett köpcentrum.
 • Tofta: Tofta är en kommundel som ligger utanför Landskrona. Här finns bland annat en kyrka, en skola och ett friluftsområde.

Landskronas stadsdelar är alla unika och har sina egna särdrag. Det finns något för alla i Landskrona, oavsett om du är intresserad av historia, kultur, shopping eller natur.

Företagsområden och arbetsplatser i Landskrona

Landskrona är en stad med en lång historia av företagande. De viktigaste affärsområdena i staden är:

 • Landskrona centrum: Detta är stadens centrala affärsområde, där man hittar bland annat Citadellcenter, ett köpcentrum med över 100 butiker och restauranger.
 • Södra Industriområdet: Detta område ligger söder om centrum och är ett av stadens största industriområden. Här finns bland annat företag inom logistik, tillverkning och tjänstesektorn. 
 • Östra Industriområdet: Detta område ligger öster om centrum och är ett annat stort industriområde. Här finns bland annat företag inom energi, tillverkning och tjänstesektorn. 
 • Kullagerområdet: Detta område ligger nordost om centrum och är känt för sin tillverkning av kullager

Landskrona har ett aktivt näringsliv och staden är en attraktiv plats för företag. Staden har en bra infrastruktur, en välutbildad arbetskraft och ett strategiskt läge.

Kontorsområden i Landskrona

De viktigaste kontorsområdena i Landskrona är:

 • Landskrona Syd, som ligger i den södra delen av staden, nära E6:an.
 • Landskrona Centrum, som ligger i centrala Landskrona.
 • Landskrona Norra, som ligger i den norra delen av staden, nära E22:an.

Hyra kontor i Landskrona

Butiksområden i Landskrona

De största shoppingområdena i Landskrona är:

 • Landskrona Centrum, som ligger i centrala Landskrona. Här finns ett brett utbud av butiker, restauranger och caféer.
 • Köpmangatan, som är en gågata i centrala Landskrona. Här finns många butiker och restauranger.

Hyra butikslokal i Landskrona

Butiker i Landskrona

Landskrona är en stad med ett brett utbud av butiker, både i centrala staden och i de närliggande områdena. Här är några exempel på butiker som du kan hitta i Landskrona:

Landskrona City

 • Arket - ett svenskt modehus som erbjuder minimalistiskt och hållbart mode
 • H&M - ett av världens största modeföretag
 • Lindex - ett svenskt modeföretag som erbjuder kläder för kvinnor, män och barn
 • MQ Marqet - ett svenskt modeföretag som erbjuder mode för kvinnor
 • Nike - ett amerikanskt sportföretag som erbjuder skor, kläder och utrustning för sport
 • Stadium - ett svenskt sportföretag som erbjuder skor, kläder och utrustning för sport

Köpmangatan

 • Annelle - en butik med damkläder, skor och accessoarer
 • ArmaDor - en butik med herrkläder, skor och accessoarer
 • Bokia - en bokhandel som erbjuder ett brett utbud av böcker, tidningar och musik
 • Butik Maia - en butik med leksaker, dockor och heminredning
 • Minigallerian - ett galleria med ett brett utbud av butiker, bland annat Apoteket, Coop och ICA

Landskrona Köpcentrum

 • Biltema - ett svenskt varuhus som erbjuder ett brett utbud av produkter för hemmet, bilen och fritiden
 • Elgiganten - ett svenskt varuhus som erbjuder elektronikprodukter
 • Intersport - ett svenskt sportföretag som erbjuder skor, kläder och utrustning för sport
 • IKEA - ett svenskt möbelföretag
 • Lidl - ett tyskt lågpriskedjan som erbjuder livsmedel, hushållsprodukter och kläder
 • Maxi Ica Stormarknad - en stormarknad som erbjuder ett brett utbud av livsmedel
 • MediaMarkt - ett tyskt varuhus som erbjuder elektronikprodukter
 • Naturkompaniet - en butik med naturprodukter för hemmet, kroppen och friluftslivet

Landskrona är en stad med något för alla, oavsett om du letar efter mode, inredning, elektronik eller livsmedel. Staden har ett brett utbud av butiker, både i centrala staden och i de närliggande områdena.

Lager- och logistikområden i Landskrona

Landskrona är en viktig logistikhub i södra Sverige. Staden ligger vid Öresundsbron, som förbinder Sverige med Danmark, och har goda förbindelser till resten av Europa.

De viktigaste logistikområdena i Landskrona är:

 • Landskrona Syd är ett område med cirka 100 000 kvadratmeter logistikyta. Här finns bland annat lager för företag som Volvo, Novo Nordisk och Schenker.
 • Landskrona Hamn är en viktig hamn för godstransporter. Här finns bland annat terminaler för container, rullande gods och flytande gods.
 • Landskrona Norra är ett område med cirka 200 000 kvadratmeter logistikyta. Här finns bland annat lager för företag som Skanska, Skånetrafiken och IKEA.

Landskronas logistiksektor växer snabbt. Staden har ett attraktivt läge, goda förbindelser och en kvalificerad arbetskraft.

Hyra lager i Landskrona

Relevanta länkar om företag i Landskrona

Läs mer om Landskrona företag på dessa sidor:

Landskrona Kommun
Wikipedia: Landskrona
Landskrona på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Landskrona

Vanliga frågor