Kontorslokaler i Stockholm för startups i techindustrin!

Det blir allt tydligare för varje år, Stockholm visar sig att vara Sveriges och kanske till och med Europas bästa stad när det kommer till företagsklimat för tech-startups. Det märks inte bara på efterfrågan av kontorslokaler i Stockholm, utan även på den internationella arean. Stockholm nämns ofta utomlands som ett exempel på städer som främjar startups i tech-branschen. Men vad är det som gör att Stockholm ligger i framkant?
6. april 2017 | Skrivet av: Sara Petersen
Kontorslokaler i Stockholm för startups i techindustrin!

Det blir allt tydligare för varje år, Stockholm visar sig att vara Sveriges och kanske till och med Europas bästa stad när det kommer till företagsklimat för tech-startups. Det märks inte bara på efterfrågan av kontorslokaler i Stockholm, utan även på den internationella arean. Stockholm nämns ofta utomlands som ett exempel på städer som främjar startups i tech-branschen. Men vad är det som gör att Stockholm ligger i framkant? Det finns fler anledningar till detta. Bland annat är svenskar tekniknördar jämfört med resten av Europa. Varje svensk äger 1,5 smarttelefoner, vilket är det i särklass högsta snittet i hela Europa. Dessutom jobbar 18 procent av invånarna i teknikindustrin, eller i direkt anslutning till den. Värt att nämna är att Stockholm inte bara är starka på tekniksidan. Sverige har även ett starkt varumärke utomlands i andra branscher också, exempel på detta är inom musiken, spelutveckling och finanssektorn.

Kontorslokaler i Stockholm, anpassade till startups!

Som startup kan det vara klurigt och framför allt dyrt med kontorslokaler i Stockholm. Innan man som startup får igång verksamheten ordentligt, eller innan man får in pengar från investerare kan kontorsfrågan vara svår. Det finns flera platser i Stockholm som erbjuder platser eller kontor till förmånliga priser eller dealer. Exempel på detta är Knackeriet på Svartmangatan 8 i Gamla stan. Knackeriet erbjuder medlemskap för individer/företag aktiva inom web, design & business. Tillsammans skapar Knackeriet ett nätverk av startups, entreprenörer och andra talanger. Andra liknande lokaler är Epicenter, Entreprenörskyrkan, SUP46, Norrsken House och THINGS. Passar ingen av dessa lokaler kan man alltid hitta lediga kontorslokaler i Stockholm här

Spotify – en musikalisk framgångssaga. Och praktexempel!

Spotify är ett praktexempel när det kommer till svenska startups i techbranschen. Bolaget grundades 2006 och värderas idag till 170 miljarder kronor. I kontorslokalerna i Stockholm sitter idag 750 personer som arbetar med Spotify. Grundarna till framgångssagan Henrik Ek och Martin Lorentzon har påpekat flertalet gånger att bostadssituationen i Stockholm inte är hållbar. På grund av den svåra bostadsbristen i staden har flera företag svårt att rekrytera talanger utomlands ifrån. Som svar på problemet hotar grundarna med att flytta delar av verksamheten utomlands, om inte fler hyresrätter byggs i staden. Utöver detta ger de också kritik till svenska skattesystemets som hindrar startup-företagens utveckling.

Klara – en riktigt dålig idé, eller?

Ett annat exempel på en framgångshistoria från tech-industrin är företaget Klarna. I kontorslokalerna i Stockholm på Sveavägen, arbetar idag hela 1000 personer, av totalt 1500 anställda. Året var 2005 och tre studenter på Handelshögskolan i Stockholm presenterade sin startup-idé på en tävling. Idéen var att erbjuda betallösningar för e-handeln. Näringslivstopparna Stefan Persson och Marcus Wallenberg satt bland annat med i juryn då idéen totalsågades. De tre studenterna valde dock att fortsätta med idéen, trots kritiken. Idag värderas bolaget till hela 19 miljarder kronor och är verksamma på 18 marknader, alltifrån de nordiska länderna till Slovakien, Tjeckien och USA!