Karlstad business: En guide för dig som vill lyckas

Karlstad är en företagsstad med en stark näringslivsutveckling. Staden har ett strategiskt läge i Sverige, med goda kommunikationer och närhet till storstadsområdena Stockholm och Oslo.
18. januari 2024 | Skrivet av: Leonora Jensen
Karlstad business: En guide för dig som vill lyckas

Karlstad är en företagsstad med en stark näringslivsutveckling. Staden har ett strategiskt läge i Sverige, med goda kommunikationer och närhet till storstadsområdena Stockholm och Oslo. Karlstad har också en välutbildad arbetskraft och ett rikt kulturliv.

Karlstad som affärsstad

Några av de faktorer som kännetecknar Karlstad som företagsstad är:

 • En stark näringslivsutveckling: Karlstads näringsliv har haft en stark tillväxt under de senaste åren. Staden har en bred näringslivsstruktur med företag inom ett brett spektrum av branscher, bland annat IT, hälsa, handel och besöksnäring.
 • Ett strategiskt läge: Karlstad har ett strategiskt läge i Sverige, med goda kommunikationer och närhet till storstadsområdena Stockholm och Oslo. Staden är en viktig knutpunkt för transporter och logistik.
 • En välutbildad arbetskraft: Karlstad har en välutbildad arbetskraft. Staden har ett universitet och flera högskolor, som bidrar till att skapa en hög kompetensnivå bland arbetskraften.
 • Ett rikt kulturliv: Karlstad har ett rikt kulturliv. Staden har ett stort antal kulturinstitutioner, bland annat Värmlands museum, Karlstad Teater och Karlstad Konserthus.

Karlstad har ett antal företagsvänliga insatser på plats för att attrahera och behålla företag. Staden har bland annat en företagsservice, som hjälper företag med allt från rådgivning till lokalförmedling. Karlstad har också ett antal infrastruktursatsningar på gång, som ska förbättra förutsättningarna för företagen.

Transportförhållanden i Karlstad

Transportvillkoren i Karlstad för företag varierar beroende på transportsätt och transportör. I allmänhet kan man dock säga att transportvillkoren i Karlstad är konkurrenskraftiga och att det finns ett stort utbud av transportörer att välja mellan.

Vägtransport är det vanligaste transportsättet i Karlstad. Transportvillkoren för vägtransporter i Karlstad är generellt sett goda. Det finns ett stort utbud av transportörer att välja mellan, och konkurrensen är hård. Detta leder till att transportpriserna är relativt låga.

Järnvägstransport är ett alternativ till vägtransport för längre transporter. Transportvillkoren för järnvägstransporter i Karlstad är generellt sett bra. Det finns en god infrastruktur för järnvägstransporter i Karlstad, och det finns flera olika järnvägsbolag att välja mellan.

Flygtransport är ett alternativ till vägtransport för transporter till och från andra länder. Transportvillkoren för flygtransporter i Karlstad är generellt sett bra. Det finns en flygplats i Karlstad, och det finns flera olika flygbolag att välja mellan.

Sjötransport är ett alternativ till vägtransport för transporter till och från andra länder. Transportvillkoren för sjötransporter i Karlstad är generellt sett bra. Det finns en god infrastruktur för sjötransporter i Karlstad, och det finns flera olika rederier att välja mellan.

Karlstad är en attraktiv stad för företag som behöver transportera varor. Staden har ett stort utbud av transportörer att välja mellan, och transportvillkoren är generellt sett bra.

Nyckeltal om Karlstad (2023)

De viktigaste siffrorna som beskriver Karlstads ekonomi och näringsliv är:

 • BNP: Karlstads BNP uppgick till 25,7 miljarder kronor år 2022. Detta motsvarar en andel på 1,2 procent av Sveriges totala BNP.
 • Arbetslöshet: Arbetslösheten i Karlstad uppgick till 4,7 procent år 2022. Detta är lägre än den svenska genomsnittsnivån på 6,1 procent.
 • Export: Karlstads export uppgick till 10,7 miljarder kronor år 2022. Detta motsvarar en andel på 0,8 procent av Sveriges totala export.

Karlstad största företagen

Karlstads kommun är en kommun i Värmlands län. Kommunen har cirka 100 000 invånare. Kommunen har ansvar för en rad samhällsfunktioner, bland annat skola, vård, omsorg och infrastruktur.

Region Värmland är en region i Värmlands län. Regionen har cirka 300 000 invånare. Regionen har ansvar för en rad samhällsfunktioner, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och kultur.

Karlstads universitet är ett universitet i Karlstad. Universitetet har cirka 15 000 studenter. Universitetet erbjuder utbildningar inom ett brett spektrum av ämnen, bland annat samhällsvetenskap, teknik, medicin och humaniora.

Valmet är ett globalt teknikföretag som levererar teknologi, maskineri och tjänster för skogs-, massa-, pappers- och energiindustrin. Företaget har cirka 17 000 anställda i över 30 länder.

Polismyndigheten är en statlig myndighet som ansvarar för att upprätthålla lag och ordning i Sverige. Myndigheten har cirka 33 000 anställda i hela landet. I Karlstad finns en polisstation som ansvarar för att bevaka staden och dess omgivningar.

Stadsdelar i Karlstad

Här är en kort beskrivning av några av de största och mest centrala stadsdelarna i Karlstad:

 • Centrum: Centrum är Karlstads stadskärna. Här finns bland annat Karlstads domkyrka, Karlstads stadshus, Karlstads universitet och ett stort antal butiker, restauranger och caféer.
 • Lorensberg: Lorensberg är ett centralt beläget område med ett rikt kulturliv. Här finns bland annat Värmlands museum, Karlstad Teater och Karlstad Konserthus.
 • Haga: Haga är ett historiskt område med mysiga gränder och butiker. Här finns bland annat Karlstads gamla stadskärna, Hagakyrkan och Hagaparken.
 • Sjöstaden: Sjöstaden är ett nybyggt område med moderna bostäder och kontor. Här finns också ett stort antal restauranger och caféer med utsikt över Vänern.
 • Bergvik: Bergvik är ett villaområde med vacker natur och många sjötomter vid Vänern.

Företagsområden och arbetsplatser i Karlstad

De viktigaste affärsområdena i Karlstad är:

 • IT: IT-branschen är en av de viktigaste branscherna i Karlstad. Staden har ett stort antal IT-företag, bland annat Net Insight, CDON och Atea.
 • Hälsa: Hälsa- och sjukvårdsbranschen är en annan viktig bransch i Karlstad. Staden är hemvist för ett antal sjukhus, vårdcentraler och andra vårdgivare.
 • Handel: Handelsbranschen är en tredje viktig bransch i Karlstad. Staden har ett stort antal butiker och köpcentrum.
 • Besöksnäring: Besöksnäringen är en växande bransch i Karlstad. Staden har ett rikt kulturliv och ett antal populära turistmål, bland annat Värmlands museum, Karlstad Teater och Karlstad Konserthus.

Kontorsområden i Karlstad

De viktigaste kontorsområdena i Karlstad är:

 • Centrum: Centrum är Karlstads stadskärna. Här finns ett stort antal kontor, bland annat för företag inom IT, handel, besöksnäring och offentlig sektor.
 • Lorensberg: Lorensberg är ett centralt beläget område med ett rikt kulturliv. Här finns också ett antal kontor, bland annat för företag inom IT och handel.
 • Sjöstaden: Sjöstaden är ett nybyggt område med moderna kontor. Här finns också ett stort antal restauranger och caféer med utsikt över Vänern.
 • Färjestad: Färjestad är ett område med ett stort antal företag och industrier. Här finns också ett antal kontor, bland annat för företag inom skogsindustrin och industriteknik.
 • Skattkärr: Skattkärr är ett område med ett stort antal företag och industrier. Här finns också ett antal kontor, bland annat för företag inom IT och handel.

Hyra kontor i Karlstad

Butiksområden i Karlstad

De största shoppingområdena i Karlstad är:

Bergvik Köpcenter: Ett av Karlstads största köpcentrum med en mångfald av butiker, matställen och caféer. Bergvik erbjuder en komplett shoppingupplevelse för mode, skönhet, elektronik och mycket mer, och är en central punkt för både lokalbefolkningen och besökare.

Värmlands Hemslöjd: En charmig butik i Karlstad som specialiserar sig på traditionellt hantverk och produkter från Värmland. Här hittar man unika handgjorda föremål som textilier och träsniderier, perfekt för de som söker autentiska lokala souvenirer.

Gourmanderiet: En favorit bland matälskare i Karlstad, Gourmanderiet erbjuder ett urval av gourmetprodukter såsom fina choklader, ostar och delikatesser. Det är en idealisk plats för att upptäcka nya smaker eller hitta speciella ingredienser för matlagning.

Hyra butikslokaler i Karlstad

Butiker i Karlstad

Ett bra sätt att bedöma om det lönar sig för dig att etablera en butik på Karlstad är att titta på vilka butiker som redan finns på Karlstad. Här är några exempel på vilka butiker som finns var på Karlstad.

I Karlstad hittar du bland annat följande butiker:

 • Gina Tricot: Kläder för kvinnor
 • Hemtex: Hem och inredning
 • Hunkemöller: Underkläder för kvinnor
 • KappAhl: Kläder och mode
 • Kicks: Skönhet och kosmetika
 • Lagerhaus: Hem och inredning
 • Life: Hälsoprodukter
 • Lindex: Kläder, underkläder och skönhetsprodukter för kvinnor
 • Systembolaget: Alkoholvaror
 • The Body Shop: Skönhet och kosmetika
 • Twilfit: Underkläder

Lager- och logistikområden i Karlstad

De viktigasteogistikområdena i Karlstad är:

 • Skattkärr: Skattkärr är ett område i norra Karlstad som är hemvist för ett antal logistikföretag. Området ligger nära E18 och E45, och har god tillgång till arbetskraft och infrastruktur.
 • Färjestad: Färjestad är ett område i södra Karlstad som är hemvist för ett antal logistikföretag. Området ligger nära E18, och har god tillgång till arbetskraft och infrastruktur.
 • Sjöstaden: Sjöstaden är ett område i centrala Karlstad som är under utveckling. Området har god tillgång till arbetskraft och infrastruktur, och har potential att bli ett viktigt logistikcentrum i framtiden.

Dessa områden har alla ett bra läge för transport och logistik.

Hyra lagerlokaler i Karlstad

Relevanta länkar om företag i Karlstad

Läs mer om Halmstad företag på dessa sidor:

Karlstad Kommun

Wikipedia: Karlstad

Karlstad på Google Maps

Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Karlstad

Vanliga frågor