Karlskrona: En plats att växa och utvecklas

Karlskrona är en växande företagsstad med en stark näringslivsstruktur. Staden har en lång historia som marinbas och har en välutbildad arbetskraft med hög kompetens inom teknik, industri och handel.
22. januari 2024 | Skrivet av: Leonora Jensen
Karlskrona: En plats att växa och utvecklas

Karlskrona är en växande företagsstad med en stark näringslivsstruktur. Staden har en lång historia som marinbas och har en välutbildad arbetskraft med hög kompetens inom teknik, industri och handel.

Karlskrona som affärsstad

Här är några av de faktorer som kännetecknar Karlskrona som företagsstad:

 • En stark näringslivsstruktur: Karlskrona har en diversifierad näringslivsstruktur med företag inom en rad olika branscher, bland annat teknik, industri, handel, turism och offentlig sektor. De största arbetsgivarna i staden är försvarsmakten, Karlskrona kommun och Volvo Cars.
 • En välutbildad arbetskraft: Karlskrona har en välutbildad arbetskraft med hög kompetens inom teknik, industri och handel. Staden har ett stort antal högskolor och universitet, bland annat Blekinge Tekniska Högskola och Blekinge Institute of Technology.
 • Ett strategiskt läge: Karlskrona ligger i sydöstra Sverige, med goda kommunikationer till resten av landet och Europa. Staden har en egen flygplats och ligger nära E22 och Öresundsbron.
 • En attraktiv stad att bo och verka i: Karlskrona är en attraktiv stad att bo och verka i med ett rikt kulturliv, goda idrottsfaciliteter och en väl fungerande infrastruktur. Staden har också en växande turistnäring.

Karlskrona har ett stort potential att fortsätta att utvecklas som företagsstad. Staden har en stark grund att stå på med en välutbildad arbetskraft, ett strategiskt läge och en attraktiv miljö.

Transportförhållanden i Karlskrona

Karlskrona har goda kommunikationsmöjligheter både inom Sverige och till Europa. 

Karlskrona ligger nära E22, som är en viktig europaväg. Staden ligger dessutom nära Öresundsbron, som förbinder Sverige med Danmark.

För företag som behöver transportera gods finns det flera olika alternativ i Karlskrona. Det finns flera åkerier som erbjuder vägtransporter, både inom Sverige och till Europa. Det finns också en hamn i Karlskrona som erbjuder sjötransporter.

Här är en översikt över de olika transportalternativen i Karlskrona:

 • Vägtransporter: Det finns flera åkerier som erbjuder vägtransporter inom Sverige och till Europa. Åkerierna kan erbjuda olika transportalternativ, till exempel fulla laster, partilaster eller styckegods.
 • Sjötransporter: Karlskrona har en hamn som erbjuder sjötransporter till hela världen. Hamnen har en stor containerterminal och kan ta emot fartyg av alla storlekar.
 • Flygtransporter: Karlskrona Airport erbjuder direktförbindelser till Stockholm, Göteborg och Malmö. Flygplatsen är öppen dygnet runt och har en landningsbana som är 2 500 meter lång.

För företag som behöver transportera gods till eller från Karlskrona finns det alltså flera olika alternativ att välja mellan. De olika alternativen har olika fördelar och nackdelar, och det är viktigt att välja det alternativ som passar bäst för det enskilda företagets behov.

Nyckeltal om Karlskrona (2018)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Karlskrona och Karlskrona business:

 • Befolkning: Karlskrona har en befolkning på 66 660 invånare.

Karlskrona största företagen

Karlskrona kommun är en kommun i Blekinge län, Sverige. Kommunen har cirka 35 000 invånare och är centralorten i Blekinge. Kommunens huvudsakliga verksamhetsområde är att tillhandahålla service till kommuninvånarna, till exempel inom skola, vård och omsorg. Kommunen ansvarar också för planering och utveckling av Karlskrona.

Region Blekinge är en region i Blekinge län, Sverige. Regionen har cirka 250 000 invånare och är ansvarig för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, kultur och utbildning. Regionen ansvarar också för regional utveckling och samverkar med kommunerna i Blekinge.

Försvarsmakten är en svensk myndighet som ansvarar för Sveriges militära försvar. Försvarsmakten har en stor närvaro i Karlskrona, där bland annat flottan och marinbasen är belägna. Försvarsmakten är en viktig arbetsgivare i Karlskrona och bidrar till stadens ekonomi och utveckling.

NKT HV Cables AB är ett svenskt företag som tillverkar högspänningskablar. Företaget har sitt huvudkontor i Karlskrona och har cirka 300 anställda. NKT HV Cables AB är en global aktör och exporterar sina kablar till ett stort antal länder. Företaget är en viktig arbetsgivare och bidrar till stadens ekonomi och utveckling.

Saab Kockums Aktiebolag är ett svenskt försvarsföretag som tillverkar fartyg, undervattensfartyg och försvarssystem. Företaget har sitt huvudkontor i Karlskrona och har cirka 1 000 anställda. Saab Kockums AB är en viktig arbetsgivare och bidrar till stadens ekonomi och utveckling. Företaget är också en viktig aktör inom svensk försvarsindustri.

Stadsdelar i Karlskrona

Trossö är stadens centrala stadsdel och här finns bland annat Stortorget, stadshuset, Fredrikskyrkan och Amiralitetet. Trossö är också en viktig handels- och kulturstad med ett rikt utbud av butiker, restauranger och kulturinstitutioner.

Försvarsstaden är en stadsdel som ligger på Trossö och är hemvist för Försvarsmaktens flotta och marinbas. Här finns också ett antal andra militära anläggningar och museer.

Dragsö är en stadsdel som ligger på Trossö och är känd för sina vackra villor och natur. Här finns också ett antal badplatser och naturreservat.

Blekingesjukhuset är en stadsdel som ligger på Trossö och är hemvist för Blekingesjukhuset, stadens största sjukhus. Här finns också ett antal andra vårdinrättningar och äldreboenden.

Hasslö är en ö som ligger utanför Karlskrona och är känd för sin vackra natur och sina fiskelägen. Här finns också ett antal konstnärer och hantverkare som bor och arbetar.

Sturkö är en ö som ligger utanför Karlskrona och är känd för sin vackra natur och sina badplatser. Här finns också ett antal jordbruksföretag och lantbruk.

Företagsområden och arbetsplatser i Karlskrona

Karlskrona har en stark näringslivsstruktur med företag inom en rad olika branscher. De viktigaste företagsområdena i staden är:

 • Trossö, stadens centrala stadsdel, är hemvist för ett antal stora företag, bland annat Saab Kockums, NKT HV Cables och Volvo Cars.
 • Försvarsstaden, som ligger på Trossö, är hemvist för Försvarsmaktens flotta och marinbas.
 • Dragsö, som också ligger på Trossö, är ett attraktivt område för företag som vill ha en lugn och naturnära miljö.

Utöver dessa tre områden finns det ett antal mindre företagsområden i Karlskrona, bland annat på Hasslö och Sturkö.

Kontorsområden i Karlskrona

De viktigaste kontorsområdena i Karlskrona är:

 • Kalmarsundsparken är det största kontorsområdet i Karlskrona och ligger i stadskärnan. Här finns bland annat kontor för Försvarsmakten, Blekinge läns landsting, Karlskrona kommun och Karlskrona Energi.
 • Södra Förstad är ett annat stort kontorsområde i Karlskrona och ligger i stadsdelen Lyckeby. Här finns bland annat kontor för Saab, Karlskronavarvet och Karlskrona Marincentrum.
 • Ronnebyvägen är ett mindre kontorsområde som ligger i stadsdelen Ronnebyvägen. Här finns bland annat kontor för Volvo Cars, AFA Försäkring och Karlskrona hamn.

I Karlskrona finns det också ett antal mindre kontorsområden som är viktiga för lokala företag och organisationer.

Hyra kontor i Karlskrona

Butiksområden i Karlskrona

De största shoppingområdena i Karlskrona är:

 • Kungsgatan är den huvudsakliga shoppinggatan i stadskärnan. Den är cirka 1,5 kilometer lång och har ett brett utbud av butiker, inklusive klädbutiker, elektronikbutiker, livsmedelsbutiker och restauranger.
 • Kalmarsundsgallerian är ett köpcentrum med cirka 40 butiker och restauranger. Det ligger i stadskärnan, nära Kungsgatan.
 • Östra Förstads Centrum är ett mindre köpcentrum med cirka 20 butiker och restauranger. Det ligger i stadsdelen Östra Förstad.
 • Gamla Tullen är ett historiskt område med ett antal butiker och restauranger. Det ligger i stadskärnan, nära Kungsgatan.

Dessa shoppingområden erbjuder ett brett utbud av varor och tjänster för alla behov och budgetar.

Hyra butikslokal i Karlskrona

Butiker i Karlskrona

Karlskrona är en stad med ett rikt utbud av butiker för alla smaker och behov. Här hittar du allt från stora köpcentrum till små, unika butiker.

Kungsgatan är den huvudsakliga shoppinggatan i stadskärnan. 

 • H&M är en svensk klädbutikskedja som erbjuder kläder, skor och accessoarer till dam, herr och barn.
 • Clas Ohlson är en svensk varuhuskedja som erbjuder ett brett utbud av produkter för hemmet, hobbyn och trädgården.
 • ICA Maxi är en stormarknad som erbjuder ett brett utbud av livsmedel och andra varor.

Kalmarsundsgallerian är ett köpcentrum med cirka 40 butiker och restauranger. 

 • Åhléns är ett varuhus som erbjuder ett brett utbud av kläder, skor, skönhetsprodukter, heminredning och mycket mer.
 • Lindex är en svensk klädbutikskedja som erbjuder kläder till dam, herr och barn.
 • Elgiganten är en elektronikkedja som erbjuder ett brett utbud av elektronikprodukter.

Östra Förstads Centrum är ett mindre köpcentrum med cirka 20 butiker och restauranger. 

 • Intersport är en sportkedja som erbjuder ett brett utbud av sportutrustning.
 • H&M Home är en svensk heminredningskedja som erbjuder ett brett utbud av heminredningsprodukter.
 • Apoteket är en apotekskedja som erbjuder ett brett utbud av läkemedel och andra hälsoprodukter.

Lager- och logistikområden i Karlskrona

De viktigaste logistikområdena i Karlskrona är:

 • Karlskrona hamn är en av de största hamnarna i Sverige och är en viktig del av den svenska exporten. Hamnen hanterar en stor mängd gods, inklusive fartygsdelar, stål, skogsprodukter och livsmedel.
 • Karlskrona Logistikpark är ett nytt logistikområde som ligger i stadsdelen Kalmarsundsparken. Parken är under utveckling och kommer att erbjuda moderna logistiklösningar för företag i Karlskrona och närområdet.
 • Södra Förstad är ett industriområde som ligger i stadsdelen Lyckeby. Området är hemvist för ett antal företag, bland annat Saab, Karlskronavarvet och Karlskrona Marincentrum. Dessa företag har ett stort behov av logistiklösningar för att transportera material och produkter.

Utöver dessa områden finns det också ett antal mindre logistikföretag i Karlskrona. Dessa företag hanterar en mängd olika gods, bland annat livsmedel, byggavfall och möbler.

Karlskrona har en strategisk position vid Östersjön och är en viktig logistikknutpunkt för Sverige och Norden. Staden har goda kommunikationer med resten av landet och Europa, vilket gör den till en attraktiv plats för logistikföretag.

Hyra lager i Karlskrona

Relevanta länkar om företag i Karlskrona

Läs mer om Karlskrona företag på dessa sidor:

Karlskrona Kommun
Business Blekinge
Visit Karlskrona
Wikipedia: Karlskrona
Karlskrona på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Karlskrona

Vanliga frågor