Kalmar: En plats att växa din verksamhet

Kalmar är en växande företagsstad med en stark ekonomi. Staden har en lång historia som handelsplats och har alltid varit en viktig knutpunkt för näringslivet. Idag är Kalmar en modern stad med ett brett utbud av företag inom en rad olika branscher.
19. januari 2024 | Skrivet av: Sara Petersen
Kalmar: En plats att växa din verksamhet

Kalmar är en växande företagsstad med en stark ekonomi. Staden har en lång historia som handelsplats och har alltid varit en viktig knutpunkt för näringslivet. Idag är Kalmar en modern stad med ett brett utbud av företag inom en rad olika branscher.

Kalmar som affärsstad

Några av de faktorer som kännetecknar Kalmar som företagsstad är:

 • En stark ekonomi: Kalmar har en stark ekonomi med låg arbetslöshet. Staden har ett brett utbud av arbetstillfällen inom både privat och offentlig sektor.
 • En bra infrastruktur: Kalmar har en bra infrastruktur med goda kommunikationer till resten av Sverige och Europa. Staden har en internationell flygplats och ett väl utbyggt vägnät.
 • En högutbildad arbetskraft: Kalmar har en högutbildad arbetskraft med goda kunskaper inom teknik, IT och andra viktiga branscher.
 • Ett attraktivt läge: Kalmar ligger vid kusten i södra Sverige med närhet till både skog och hav. Staden har ett behagligt klimat och en livskvalitet som uppskattas av många.

Kalmar har under de senaste åren satsat stort på att attrahera nya företag till staden. Staden har bland annat etablerat ett företagshotell och en företagspark. Kalmar har också ett stort utbud av aktiviteter och kultur som bidrar till att göra staden till en attraktiv plats att bo och arbeta på.

Transportförhållanden i Kalmar

Kalmar har ett bra utbud av transportalternativ för företag. Staden har en internationell flygplats, ett väl utbyggt vägnät och en hamn som är en viktig knutpunkt för sjötransporter.

Flygt

Kalmar flygplats ligger cirka 10 kilometer från centrum. Flygplatsen har direktförbindelser till Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Väg

Kalmar ligger utmed E22, som är en viktig europaväg som går mellan Helsingfors och Malmö. Staden ligger också nära E4, som är en annan viktig europaväg som går mellan Stockholm och Helsingfors.

Hamn

Kalmar hamn är en av Sveriges största hamnar. Hamnen är en viktig knutpunkt för sjötransporter av både gods och passagerare.

Nyckeltal om Kalmar (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Kalmar och Kalmar business:

 • Befolkning: Kalmar kommun har en befolkning på cirka 72 018
 • Antalet företag: Kalmar län har cirka 28 000 företag.

Kalmar största företagen

Softhouse Kalmar

Softhouse Kalmar är ett IT-konsultföretag som erbjuder tjänster inom utveckling, förvaltning och support av IT-system. Företaget har cirka 100 anställda och är en del av Softhouse Group, som är ett av Sveriges största IT-konsultföretag.

Softhouse Kalmar arbetar med kunder inom en rad olika branscher, bland annat industri, handel, offentlig sektor och privat sektor. Företaget har ett starkt fokus på innovation och utveckling av nya IT-lösningar.

Unik Resurs Kalmar

Unik Resurs Kalmar är ett rekryteringsföretag som erbjuder tjänster inom personaluthyrning, bemanning och rekrytering. Företaget har cirka 20 anställda och är en del av Unik Resurs Group, som är ett av Sveriges största rekryteringsföretag.

Unik Resurs Kalmar arbetar med kunder inom en rad olika branscher, bland annat industri, handel, offentlig sektor och privat sektor. Företaget har ett starkt fokus på att hitta rätt kompetens för varje kunds behov.

Mat-Expressen i Kalmar AB

Mat-Expressen i Kalmar AB är en matleveranstjänst som erbjuder hemleverans av mat från lokala restauranger. Företaget har cirka 10 anställda och är verksamt i Kalmar och Oskarshamn.

Mat-Expressen i Kalmar AB erbjuder ett brett utbud av mat från olika restauranger. Företaget levererar maten hem till kunderna inom en timme efter beställning.

Stadsdelar i Kalmar 

Kalmar är en stad med ett varierat utbud av stadsdelar. Här är en kort beskrivning av några av de mest kända stadsdelarna:

Gamla stan, Kalmar

Gamla stan är Kalmars historiska centrum. Stadsdelen är omgiven av stadsmurar och är full av pittoreska kullerstensgator, charmiga butiker och restauranger.

Kvarnholmen, Kalmar

Kvarnholmen är en tidigare befästningsö som nu är ett populärt bostadsområde. Stadsdelen är känd för sina vackra vyer över Kalmarsund och sitt rika kulturliv.

Kalmarsundsparken, Kalmar

Kalmarsundsparken är en stor park som ligger i hjärtat av Kalmar. Parken är ett populärt rekreationsområde med lekplatser, promenadstråk och en stor damm.

Södra Kvarnholmen, Kalmar

Södra Kvarnholmen är en ny stadsdel som växer fram på den södra delen av Kvarnholmen. Stadsdelen kommer att innehålla bostäder, kontor, hotell och en ny shoppinggalleria.

Ängö, Kalmar

Ängö är en halvö som ligger söder om Kalmar centrum. Halvön är känd för sina stränder, naturreservat och golfbana.

Norrliden, Kalmar

Norrliden är ett villaområde som ligger norr om Kalmar centrum. Stadsdelen är känd för sitt lugn och sin närhet till naturen.

Företagsområden och arbetsplatser i Kalmar

De viktigaste områdena för företag i Kalmar är:

 • Kvarnholmen är ett centralt beläget affärscentrum med en blandning av kontor, bostäder och hotell. Här finns bland annat huvudkontoren för Kalmar kommun, Kalmarsundsregionens kommunalförbund, Kalmarsunds gymnasieförbund och Kalmarsundssjukhuset.
 • Funkabo är ett område med ett blandat utbud av företag, bland annat IT-företag, konsultföretag och startups. Här finns bland annat huvudkontoren för Softhouse Kalmar och Unik Resurs Kalmar.
 • Södra Kvarnholmen är en ny stadsdel som växer fram på den södra delen av Kvarnholmen. Här kommer att finnas ett nytt affärscentrum med kontor, hotell och en ny shoppinggalleria.

Kontorsområden i Kalmar

Kalmar har ett antal viktiga kontorsområden. Här är några av de mest kända:

Kvarnholmen, Kalmar

Kvarnholmen är ett centralt beläget affärscentrum med en blandning av kontor, bostäder och hotell. Här finns bland annat huvudkontoren för Kalmar kommun, Kalmarsundsregionens kommunalförbund, Kalmarsunds gymnasieförbund och Kalmarsundssjukhuset.

Funkabo, Kalmar

Funkabo är ett område med ett blandat utbud av företag, bland annat IT-företag, konsultföretag och startups. Här finns bland annat huvudkontoren för Softhouse Kalmar och Unik Resurs Kalmar.

Södra Kvarnholmen

Södra Kvarnholmen är en ny stadsdel som växer fram på den södra delen av Kvarnholmen. Här kommer att finnas ett nytt affärscentrum med kontor, hotell och en ny shoppinggalleria.

Hyra kontor i Kalmar.

Butiksområden i Kalmar

Kalmar har ett antal stora shoppingområden. Här är några av de mest populära:

Kalmar Centrum, Kalmar

Kalmar Centrum är Kalmars centrala shoppingområde. Här finns ett brett utbud av butiker, restauranger och caféer.

Kalmar City Galleria, Kalmar

Kalmar City Galleria är en modern shoppinggalleria som ligger i centrala Kalmar. Här finns ett 50-tal butiker, restauranger och caféer.

Kvarnholmen, Kalmar

Kvarnholmen är ett nytt stadsutvecklingsområde som växer fram på Kvarnholmen. Här kommer det att finnas ett nytt affärscentrum med kontor, hotell och en ny shoppinggalleria.

Hyra butikslokal i Kalmar.

Butiker i Kalmar

På Kalmar hittar du bland annat följande butiker

Kalmar är en stad med ett rikt utbud av butiker, från stora kedjebutiker till små, unika butiker. Här är några av de butiker som du kan hitta i Kalmar:

Kalmar Centrum

 • H&M - ett stort modevaruhus med ett brett utbud av kläder, skor och accessoarer
 • Zara - ett spanskt modevaruhus med ett modernt utbud av kläder, skor och accessoarer
 • Lindex - ett svenskt modevaruhus med ett brett utbud av kläder, skor och accessoarer
 • Åhléns - ett varuhus med ett brett utbud av produkter, från kläder och skönhet till inredning och elektronik
 • Sephora - en fransk skönhetsbutik med ett brett utbud av smink, hudvård och dofter
 • Douglas - en dansk skönhetsbutik med ett brett utbud av smink, hudvård och dofter
 • Espresso House - ett svenskt kafé med ett brett utbud av kaffe och bakverk
 • Starbucks - ett amerikanskt kafé med ett brett utbud av kaffe och bakverk
 • Burger King - en amerikansk snabbmatskedja med hamburgare, pommes frites och läsk
 • McDonald's - en amerikansk snabbmatskedja med hamburgare, pommes frites och läsk

Lager- och logistikområden i Kalmar

Kalmar har ett antal viktiga logistikområden. Här är några av de viktigaste:

Kalmar hamn

Kalmar hamn är en av Sveriges största hamnar och en viktig knutpunkt för internationell handel. Hamnen hanterar en mängd olika varor, inklusive container, bulkgods, RoRo-gods och skogsprodukter.

Kalmar flygplats

Kalmar flygplats är en viktig regional flygplats med direktförbindelser till flera destinationer i Sverige och Europa. Flygplatsen är viktig för både gods- och passagerartrafik.

Kalmar logistikcenter

Kalmar logistikcenter är ett nytt logistikcentrum som ligger i södra Kalmar. Centrumet är byggt för att möta den växande efterfrågan på logistiktjänster i Kalmarregionen.

Hyra lager i Kalmar.

Relevanta länkar om företag i Kalmar

Läs mer om Kalmar företag på dessa sidor:

Kalmar Kommun
Kalmar Business
Besök Kalmar
Wikipedia: Kalmar
Kalmar på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Kalmar

Vanliga frågor