Gävle: Den ultimata guiden

Gävle har en lång historia som handelsstad. Redan på 1400-talet var Gävle en viktig handelsplats. Idag är Gävle hemvist för ett stort antal företag inom en rad olika branscher, bland annat industri, logistik, teknik och service.
24. januari 2024 | Skrivet av: Sara Petersen
Gävle: Den ultimata guiden

Gävle har en lång historia som handelsstad. Redan på 1400-talet var Gävle en viktig handelsplats. Idag är Gävle hemvist för ett stort antal företag inom en rad olika branscher, bland annat industri, logistik, teknik och service.

Gävle som affärsstad

Följande kännetecknar Gävle som företagsstad:

 • En strategisk geografisk position. Gävle ligger vid Östersjön och är en viktig knutpunkt för handel och transport. Kommunen har också en god anslutning till infrastrukturen, bland annat med E4 och järnväg.
 • Ett starkt näringsliv. Gävle har ett starkt näringsliv med en bred bas av företag. Kommunen arbetar aktivt för att attrahera nya företag och främja tillväxt.
 • En god arbetsmarknad. Gävle har en god arbetsmarknad med en hög sysselsättningsgrad. Kommunen har också ett stort antal utbildningsinstitutioner som bidrar till att kompetensförsörja näringslivet.

Transportförhållanden i Gävle

För företag i Gävle finns det ett antal olika transportvillkor att välja mellan. Dessa villkor är utformade för att tillgodose olika behov och krav.

Utöver de vanliga transportvillkoren finns det även ett antal andra villkor som kan vara relevanta för företag i Gävle. Dessa villkor är:

 • Sjöfrakt (ocean freight): Sjöfrakt är en tjänst för att transportera gods över havet. Denna typ av transport är lämplig för stora mängder gods som ska transporteras över långa avstånd.
 • Flyfrakt (air freight): Flyfrakt är en tjänst för att transportera gods med flyg. Denna typ av transport är lämplig för gods som behöver transporteras snabbt eller som är känsligt för väderförhållanden.
 • Specialtransport (specialised transport): Specialtransport är en tjänst för att transportera gods som kräver speciell hantering, till exempel farligt gods eller onormalt stora eller tunga gods.

Nyckeltal om Gävle (2023)

De viktigaste siffrorna som beskriver Gävle business

 • Antal företag: Gävle har cirka 8 000 företag, varav cirka 5000 är småföretag med färre än 10 anställda.
 • Omsättning: Omsättningen för företag i Gävle uppgår till cirka 80 miljarder kronor per år.
 • Arbetstillfällen: Företag i Gävle sysselsätter cirka 18 000 personer.

Gävle största företagen

Gävle Stadshus: Ett kommunalt ägt bolag som ansvarar för förvaltning och utveckling av fastigheter i Gävle kommun. De kan vara inblandade i projekt som rör offentliga byggnader, bostäder och kommersiella fastigheter.

Rottneros: Ett företag inom pappers- och massa-industrin, möjligtvis specialiserat på produktion av högkvalitativ pappersmassa för olika användningsområden.

Colabit Försäljning Group: Ett företag som kan vara inriktat på försäljning och marknadsföring, erbjudande tjänster och lösningar till andra företag för att öka deras försäljningspotential.

Svenska Fönster AB: Tillverkare och leverantör av fönster och fönsterrelaterade produkter. De kan erbjuda ett brett sortiment av fönsterlösningar för både privat och kommersiellt bruk.

Bonnier News Local: En del av Bonnierkoncernen, detta företag kan vara inriktat på lokal nyhetsrapportering och media, med fokus på Gävle och närliggande områden, eventuellt genom utgivning av lokala tidningar eller digitala medieplattformar.

Stadsdelar i Gävle

Gävle Centrum är Gävles centrala stadsdel och är belägen vid den södra stranden av Gavleån. Den är ett dynamiskt område med ett rikt utbud av butiker, restauranger, och kultur. Här finns också Gävle Centralstation, kommunens viktigaste kollektivtrafiknav.

Bomhus är en industristad med ett stort antal företag inom bland annat stålindustrin och träindustrin. Bomhus ligger nära Gävles pendeltågsstation och är en viktig knutpunkt för kollektivtrafiken.

Fridhem är en grön och naturskön stadsdel med många parker och grönområden. Fridhem ligger vid Gavleån och är ett populärt utflyktsmål för både invånare och besökare.

Hedesunda är en villaförort med ett stort antal villor och radhus. Hedesunda ligger vid Dalälven och är ett populärt bostadsområde.

Andersberg är en stadsdel med ett rikt utbud av restauranger, caféer och kultur. Andersberg ligger vid kusten och är ett populärt utflyktsmål för både invånare och besökare

Inre hamnen är en ny stadsdel som växer fram i Gävles norra del. Inre hamnen har ett fokus på hållbarhet och här planeras för bostäder, arbetsplatser och en blandstad.

Företagsområden och arbetsplatser i Gävle

De viktigaste områdena för företag i Gävle är:

 • Gävle Centrum är Gävles centrala stadsdel och är belägen vid den södra stranden av Gavleån. Här finns ett stort antal företag inom bland annat handel, service och administration.
 • Inre hamnen är en ny stadsdel som växer fram i Gävles norra del. Här planeras för ett nytt affärscentrum med fokus på hållbarhet.
 • Bomhus är en industristad med ett stort antal företag inom bland annat stålindustrin och träindustrin. Här finns också flera logistikföretag.

Kontorsområden i Gävle

De viktigaste kontorsområdena i Gävle är:

 • Gävle Centrum är Gävles centrala stadsdel och är belägen vid den södra stranden av Gavleån. Här finns ett stort antal kontor inom bland annat handel, service och administration.
 • Inre hamnen är en ny stadsdel som växer fram i Gävles norra del. Här planeras för ett nytt kontorsområde med fokus på hållbarhet.
 • Bomhus är en industristad med ett stort antal kontor inom bland annat stålindustrin och träindustrin. Här finns också flera logistikföretag. Några framstående företag med kontor i Bomhus är:

Hyra kontor i Gävle

Butiksområden i Gävle

De största shoppingområdena i Gävle är:

Gävle Centrum är Gävles största köpcentrum med cirka 150 butiker och restauranger. Centrumet är beläget i Gävle, centrala stadskärnan.

Inre hamnen är en ny stadsdel som växer fram i Gävles norra del. Här planeras för ett nytt shoppingområde med fokus på hållbarhet.

Södra Bomhus är en stadsdel med cirka 50 butiker och restauranger.

Hyra butikslokal i Gävle

Butiker i Gävle

Ett bra sätt att bedöma om det lönar sig för dig att etablera en butik på Gävle är att titta på vilka butiker som redan finns på Gävle. Här är några exempel på vilka butiker som finns var på Gävle:

 • H&M
 • Lindex
 • Åhléns
 • KappAhl
 • Vero Moda
 • Dressmann
 • Coop

Lager- och logistikområden i Gävle

De viktigaste logistikområdena i Gävle är:

 • Gävle Centrum är Gävles centrala stadskärna. Här finns ett stort antal butiker och restauranger, samt ett antal logistikföretag som levererar varor till butikerna och restaurangerna.
 • Inre hamnen är en ny stadsdel som växer fram i Gävles norra del. Här planeras för ett nytt logistikområde med fokus på hållbarhet.
 • Södra Bomhus är en industristad med ett stort antal logistikföretag.

Hyra lager i Gävle

Relevanta länkar om företag i Gävle

Läs mer om Gävle företag på dessa sidor:

Gävle Kommun
Besök Gävle
Wikipedia: Gävle
Gävle på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Gävle

Vanliga frågor