Faluns Affärslandskap: En Resa Genom Historia och Innovation

Falun är en företagsstad med en lång historia och tradition. Falun är en företagsstad med en lång historia och tradition. Staden är hemvist för ett antal stora företag, bland annat ABB och Sandvik. Falun har också ett starkt näringsliv med ett stort antal små och medelstora företag.
19. januari 2024 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Faluns Affärslandskap: En Resa Genom Historia och Innovation

Falun är en företagsstad med en lång historia och tradition. Falun är en företagsstad med en lång historia och tradition. Staden är hemvist för ett antal stora företag, bland annat ABB och Sandvik. Falun har också ett starkt näringsliv med ett stort antal små och medelstora företag.

Falun som affärsstad

Några av de faktorer som kännetecknar Falun som en företagsstad är:

 • En stark ekonomi: Falun har en stark ekonomi med en växande arbetsmarknad. Staden är hemvist för ett antal stora företag, vilket bidrar till att skapa en stabil arbetsmarknad.
 • En god infrastruktur: Falun har en god infrastruktur med goda förbindelser till resten av Sverige och Europa. Staden ligger nära E16 och har en flygplats med goda förbindelser till andra flygplatser i Europa.
 • En hög utbildningsnivå: Falun har en hög utbildningsnivå med ett antal högskolor och universitet. Detta bidrar till att skapa en kunskapsintensiv arbetsmarknad.
 • En god livskvalitet: Falun är en attraktiv stad att bo i med en god livskvalitet. Staden har ett rikt kulturliv, ett stort utbud av fritidsaktiviteter och en vacker natur.

Falun är en stad med goda förutsättningar för företagande. Staden har en stark ekonomi, en god infrastruktur, en hög utbildningsnivå och en god livskvalitet. Dessa faktorer gör Falun till en attraktiv stad för företagare som vill starta eller expandera sin verksamhet.

De största branscherna i Falun är:

 • Industri: Falun är en industristad med en lång tradition av gruvdrift och tillverkning.
 • Tjänster: Falun är en tjänstestad med ett stort utbud av serviceföretag.
 • Handel: Falun är en handelsstad med ett stort utbud av butiker.

Falun är en växande stad med ett starkt affärsklimat. Staden är en viktig knutpunkt för näringsliv och logistik, med goda förbindelser till resten av Sverige och Europa. Falun är också en attraktiv stad för inflyttare, med en hög utbildningsnivå och en god livskvalitet. Detta bidrar till att skapa ett gynnsamt klimat för företagande i Falun.

Transportförhållanden i Falun

Falun har goda transportförbindelser till resten av Sverige och Europa. Staden ligger nära E16, som är en viktig vägförbindelse mellan Stockholm och Oslo. Falun har också en flygplats med goda förbindelser till andra flygplatser i Europa.

Vägtransporter

För vägtransporter är E16 den viktigaste vägen. E16 går genom centrala Falun och förbinder staden med Stockholm, Oslo och resten av Sverige. Det finns också ett antal mindre vägar som förbinder Falun med andra orter i Dalarna och Norrland.

Järnvägstransporter

Falun har en järnvägsstation som trafikeras av SJ. Det finns direkttåg till Stockholm, Göteborg och Malmö.

Flygtransporter

Faluns flygplats, Falun-Borlänge Airport, ligger cirka 10 kilometer från centrala Falun och trafikeras av olika flygbolag med regelbundna och charterflygningar till olika destinationer.

Logistik

Falun är en viktig knutpunkt för logistik. Staden har ett antal logistikföretag som erbjuder lager, distribution och transporttjänster.

För företag som vill transportera gods till eller från Falun finns det ett antal olika alternativ att välja mellan. Det bästa alternativet beror på faktorer som godsmängd, vikt, destination och budget.

Nyckeltal om Falun (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Falun och Falun business:

 • Invånare: Falun kommun har 65 102 invånare (2023). Av dessa bor 39 300 i Falun tätort.
 • Arbetslöshet: Arbetslösheten i Falun kommun är 6,2 procent (2023).
 • Export: Faluns export är 10,4 miljarder kronor (2022).
 • Inkomst per capita: Inkomsten per capita i Falun kommun är 391 000 kronor (2022).
 • Antalet företag: Det finns cirka 7 000 företag i Falun kommun (2023).
 • Antalet anställda: Det finns cirka 35 000 anställda i Falun kommun (2023).

Största branscher:

 • Industri: 25 procent
 • Tjänster: 45 procent
 • Handel: 30 procent

Största företag:

 • ABB
 • Sandvik
 • Boliden
 • EcoDataCenter
 • Falu Gruva

Transportförbindelser:

 • E16
 • Falun-Borlänge Airport

Utbildning:

 • Högskolan Dalarna
 • Mittuniversitetet

Kulturliv:

 • Falu Gruva
 • Riksteatern Dalarna
 • Falu Konsthall

Fritidsaktiviteter:

 • Vintersport
 • Friluftsliv
 • Kultur

Natur:

 • Dalarna Siljansbygd
 • Faluns stadsskogar

Falun är en stad med ett starkt näringsliv och goda förutsättningar för företagande. Staden har en lång historia och tradition, en god infrastruktur, en hög utbildningsnivå och en god livskvalitet. Dessa faktorer gör Falun till en attraktiv stad för företagare som vill starta eller expandera sin verksamhet.

Faluns största företagen

Falun, med sin rika historia och kulturella arv, är även hem för ett livligt näringsliv. Staden kombinerar tradition med innovation, där både små familjeföretag och stora internationella företag bidrar till den lokala ekonomin. Faluns företagsscen är en viktig del av stadens identitet, vilket gör den till en central punkt för affärer och utveckling i hjärtat av Dalarna.

Falu Allbygg AB är ett byggföretag som grundades 1937. Företaget har cirka 100 anställda och utför allt från nybyggnation till renovering. Falu Allbygg är en viktig aktör i Faluns byggbransch och bidrar till att utveckla staden.

ABK Engineering AB är ett konsultföretag som arbetar med infrastruktur, energi och industri. Företaget har cirka 150 anställda och har kontor i Falun, Stockholm och Göteborg. ABK Engineering är en ledande aktör inom sitt område och bidrar till att utveckla samhället.

Barsark AB är ett teknikföretag som arbetar med digitalisering och automation. Företaget har cirka 50 anställda och har kontor i Falun och Stockholm. Barsark är en innovativ aktör inom sitt område och bidrar till att skapa en mer hållbar framtid.

consilo AB är ett konsultföretag som arbetar med organisation, strategi och ledarskap. Företaget har cirka 30 anställda och har kontor i Falun och Stockholm. consilio är en erfaren aktör inom sitt område och bidrar till att utveckla företag och organisationer.

Falu-Kuriren är en lokaltidning som grundades 1862. Tidningen har cirka 15 000 läsare och är en viktig informationskälla för Falubor. Falu-Kuriren bidrar till att skapa en levande lokalsamhälle.

Stadsdelar i Falun

Falun är en stad som är rik på kultur och historia, och dess olika stadsdelar speglar stadens mångsidighet och unika karaktär. Här är några av de mest framträdande stadsdelarna i Falun och vad som kännetecknar dem:

Centrum: Hjärtat av Falun, där du hittar en blandning av gammalt och nytt. Här ligger många av stadens butiker, restauranger och kaféer, samt kulturella institutioner som Dalarnas museum. Stora Torget och de historiska byggnaderna ger en inblick i stadens rika historia.

Österå: Ett område som är känt för sin närhet till natur och rekreation. Här finns Lugnet, ett av Sveriges största sport- och friluftsområden, som erbjuder aktiviteter året runt. Området är populärt bland familjer och de som söker en lugnare livsstil nära naturen.

Britsarvet: En stadsdel som kombinerar bostadsområden med industriell verksamhet. Området är känt för sin industrihistoria och hem för flera större företag. Britsarvet erbjuder också bostäder i en lugn och trivsam miljö.

Främby: Ligger vid södra utkanten av Falun, känd för sitt vackra läge vid Runn. Främby är ett populärt område för rekreation och friluftsliv, med möjligheter till båtliv, fiske och bad under sommarmånaderna och längdskidåkning och skridskoåkning på vintern.

Korsnäs: Ett område som traditionellt har varit ett industrifokus, men som på senare år även har utvecklat bostadsområden. Korsnäs är känt för sin närhet till naturen och erbjuder goda möjligheter till friluftsliv.

Slätta: En stadsdel med en blandning av bostäder och handelsområden. Slätta är känt för sitt shoppingområde med butiker och serviceinrättningar, vilket gör det till ett bekvämt bostadsområde med goda kommunikationer.

Varje stadsdel i Falun har sin egen unika karaktär och erbjuder olika kvaliteter, från pulserande stadsliv till lugn och ro nära naturen.

Företagsområden och arbetsplatser i Falun

Falun, känd för sin rika industrihistoria, är idag hem för en dynamisk blandning av företag och industrier. De viktigaste affärsområdena inkluderar:

Faluns Centrum: Stadskärnan fungerar som det kommersiella och administrativa hjärtat av regionen, där många små och medelstora företag inom detaljhandel, tjänster och kultur är etablerade.

Lugnets Industriområde: Beläget nära Lugnet, ett stort sport- och rekreationssområde, är detta industriområde känt för att vara värd för en variation av företag, från tillverkning till teknikföretag.

Korsnäs Industriområde: Historiskt sett ett industriellt kraftcenter, och fortfarande en viktig plats för tillverknings- och produktionsföretag. Området fortsätter att locka företag tack vare sin närhet till transportleder och resurser.

Även om Falun kanske inte har stora företagshuvudkontor jämfört med storstäder, är dess näringsliv robust med en stark närvaro av både traditionella och nyare, innovativa företag, som alla bidrar till stadens ekonomiska mångfald och stabilitet.

Kontorsområden i Falun

I Falun finns flera områden som utgör viktiga centra för kontorsbaserad verksamhet. Dessa områden är ofta hem för ett brett spektrum av företag, från små startups till större etablerade organisationer. Några av de mest framträdande kontorsområdena inkluderar:

Faluns Centrum: Hjärtat av staden är också ett nav för affärsverksamhet. Här finns en stor del av stadens kontorslokaler, där företag inom en mängd olika sektorer, inklusive finans, juridik, och konsulttjänster, är belägna. Dess centrala läge gör det lättillgängligt och attraktivt för både företag och deras kunder.

Högskolan Dalarna: Området kring universitetet är inte bara en plats för utbildning och forskning utan har också blivit en plats för innovation och affärsutveckling. Flera företag, ofta med koppling till forskning och utveckling, har sina kontor i närheten av campus.

Kopparstaden: Även om det är mer känt som ett bostadsområde, har Kopparstaden också en mängd kontorslokaler. Området är attraktivt för företag tack vare dess lugna miljö och närhet till både centrum och naturområden.

Dessa områden är kända för sin goda infrastruktur, tillgång till tjänster och närhet till stadens faciliteter, vilket gör dem till attraktiva platser för företag att etablera sina kontor i Falun.

Hyra kontor i Falun

Butiksområden i Falun

Falun erbjuder flera shoppingområden där invånare och besökare kan hitta en blandning av butiker, restauranger och andra tjänster. De största och mest populära shoppingområdena i Falun inkluderar:

Falun Centrum: Stadskärnan är ett levande shoppingdistrikt med ett brett utbud av butiker, från lokala specialaffärer till kända kedjor. Här hittar du också ett urval av kaféer och restauranger, vilket gör det till en attraktiv plats för både shopping och socialt umgänge.

Bergströms Galleria: Ett shoppingcenter beläget i hjärtat av Falun. Gallerian erbjuder ett brett utbud av butiker, inklusive kläder, skönhet, hemelektronik och dagligvaror. Den är också hem för flera matställen, vilket gör den till en bekväm plats för en hel dags shopping.

Knutpunkten Lugnet: Även om det främst är känt som ett sport- och fritidsområde, har Lugnet också ett shoppingområde. Här kan besökare hitta sportrelaterade butiker samt andra tjänster.

Dessa områden är populära destinationer för både lokalbefolkningen och turister, och erbjuder en mångsidig shoppingupplevelse som kombinerar traditionell detaljhandel med mat och underhållning.

Hyra butikslokal i Falun

Butiker i Falun

På Falun hittar du en mångsidig shoppingupplevelse som kombinerar charm, tradition och modernitet. Oavsett om du är ute efter de senaste trenderna, unika fynd eller lokalt hantverk, har Faluns shoppingområden något att erbjuda för alla smaker.

Falun Centrum

I Falun Centrum pulserar stadens hjärta, och här blandas lokala pärlor med välkända kedjor. På Stora Torget kan du hitta 'Modetorget', en butik känd för sitt noggrant utvalda sortiment av kläder och accessoarer för den modeintresserade. För den litteraturälskande är 'Bokparadiset' ett måste, en bokhandel som erbjuder en mysig atmosfär och ett brett utbud av böcker för alla åldrar. Inte långt därifrån lockar 'Delikatesshörnan' med sina lokalt producerade delikatesser och gastronomiska läckerheter, perfekt för den som vill upptäcka smakerna av Dalarna.

Bergströms Galleria

Inom Bergströms Galleria, en modern samlingspunkt, hittar du allt från kläder till elektronik. 'Trendhuset' erbjuder det senaste inom mode med ett brett utbud av kläder och accessoarer från populära varumärken. För teknikentusiasten är 'Teknikmagasinet' en skattkammare med de senaste prylarna och elektroniska gadgets. Och för att sätta en personlig prägel på ditt hem, besök 'Inredningskompaniet' där du hittar unika inredningsdetaljer och inspirerande design.

Knutpunkten Lugnet

Inte att förglömma är shoppingområdet vid Knutpunkten Lugnet, där 'Sportfokus' erbjuder allt för den aktiva livsstilen, från träningskläder till utrustning för olika sporter. Och efter en dag fylld med shopping kan du avnjuta en välsmakande måltid eller en fika på någon av de många kaféerna och restaurangerna som berikar Faluns shoppingupplevelse.

I Falun finns det alltid något nytt att upptäcka, varje butik med sin unika karaktär och specialitet. Det är en stad som förenar tradition med nytänkande, och där shopping blir mer än bara ett inköp – det blir en upplevelse.

Lager- och logistikområden i Falun

I Falun spelar logistik en viktig roll i den lokala ekonomin, särskilt med tanke på stadens industrihistoria och strategiska läge. De viktigaste logistikområdena i Falun är utformade för att stödja en effektiv distribution av varor och tjänster, både inom regionen och till andra delar av landet och internationellt. Här är några av de mest framträdande logistikområdena i Falun:

Korsnäs Industriområde: Detta område är strategiskt beläget med goda transportförbindelser till både väg- och järnvägsnät. Flera företag inom tillverkning och distribution har sina lager och distributionscenter här, vilket gör Korsnäs till en nyckelplats för logistik och industriell verksamhet.

Lugnets Industriområde: Även om Lugnet är mest känt för sport- och fritidsaktiviteter, är det också hem för ett växande industriområde. Med närheten till stora vägar och stadens centrum, är detta område attraktivt för företag som kräver effektiv logistik och distribution.

Hosjö Industriområde: Beläget i utkanten av Falun, erbjuder Hosjö Industriområde goda förutsättningar för logistikföretag. Området har god infrastruktur och är lättillgängligt, vilket gör det till en idealisk plats för lager- och distributionscenter.

Dessa områden är kritiska för stadens näringsliv och spelar en central roll i att stödja företagens förmåga att effektivt distribuera produkter och tjänster, både lokalt och internationellt. Med sin kombination av strategiskt läge, god infrastruktur och närhet till viktiga transportleder, fortsätter Falun att vara en attraktiv stad för logistik- och distributionsverksamhet.

Hyra lager i Falun

Relevanta länkar om företag i Falun

Läs mer om Falun företag på dessa sidor:

Falun Kommun

Besök Falun

Wikipedia: Falun

Falun på Google Maps

Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Falun

Vanliga frågor