En guide till business i Lund

Lund är en stark företagsstad med ett brett utbud av företag och industrier. Staden har en stark tradition inom högteknologi, forskning och utveckling, och är hemvist för många ledande företag inom dessa områden.
24. januari 2024 | Skrivet av: Sara Petersen
En guide till business i Lund

Lund är en stark företagsstad med ett brett utbud av företag och industrier. Staden har en stark tradition inom högteknologi, forskning och utveckling, och är hemvist för många ledande företag inom dessa områden. Lund är också en populär stad för tjänsteföretag, till exempel callcenter och IT-företag.

Lund som affärsstad

Några av de viktigaste kännetecknena för Lund som företagsstad är:

 • En stark akademisk miljö: Lunds universitet är ett av Sveriges ledande universitet, och staden har en stark akademisk kultur. Detta bidrar till att skapa en innovativ och kunskapsbaserad miljö för företag.
 • En välutbildad arbetskraft: Lund har en hög andel högutbildade invånare, vilket är en fördel för företag som behöver en kvalificerad arbetskraft.
 • Ett attraktivt läge: Lund ligger i Skåne, som är en av Sveriges mest expansiva regioner. Staden har också goda kommunikationsmöjligheter, bland annat med Malmö och Köpenhamn.

Transportförhållanden i Lund

I Lund finns ett stort utbud av transportföretag som erbjuder en mängd olika transportalternativ för företag. Det vanligaste transportalternativet är lastbilstransport, som är ett flexibelt och kostnadseffektivt alternativ för transporter inom Sverige och till grannländerna. Lastbilstransport är ofta det bästa valet för företag som behöver transportera gods regelbundet.

För transporter över längre avstånd eller av känsliga eller bräckliga varor kan flygtransport vara ett bättre alternativ. Flygtransport är dock dyrare än lastbilstransport.

Sjötransport är ett mycket billigt transportalternativ, men det är också det långsammaste. Sjötransport är oftast lämpligt för transporter av stora mängder varor över mycket långa avstånd.

När du väljer transportföretag är det viktigt att ta hänsyn till dina specifika behov och krav. Faktorer som transportsätt, avstånd, vikt, leveranstid och budget är viktiga att överväga.

Nyckeltal om Lund (2023)

Lunds företagsklimat

 • Omsättning: 150 miljarder kronor (2022)
 • Antal anställda: 120 000 (2022)
 • Tillväxt: 4,5% (2022)

Lund största företagen

Aktiebolaget Tetra Pak är ett världsledande företag inom förpackningslösningar för livsmedel och drycker. Företaget grundades 1951 i Lund och har idag över 25 000 anställda i över 170 länder. Tetra Paks produkter används för att förpacka allt från mjölk och juice till frukt och grönsaker. Företaget är också en ledande aktör inom hållbarhet och arbetar för att minska sin miljöpåverkan.

Modity Energy Trading AB är ett svenskt energihandelsföretag som grundades 2007. Företaget är specialiserat på handel med förnybar energi, såsom vind- och solkraft. Modity Energy Trading har sitt huvudkontor i Lund och har kontor i Stockholm och Malmö. Företaget har över 50 anställda.

Axis Communications Aktiebolag är ett svenskt företag som tillverkar och säljer säkerhetskameror och andra säkerhetssystem. Företaget grundades 1984 i Lund och har idag över 4 000 anställda i över 50 länder. Axis Communications är ett av världens ledande företag inom säkerhetsteknologi och har sina huvudkontor i Lund.

Alfa Laval Corporate AB är ett svenskt företag som tillverkar och säljer värmeväxlare, separatorer och andra produkter för processindustrin. Alfa Laval är ett av världens ledande företag inom processteknik och har sina huvudkontor i Lund och Stockholm.

KLS UGGLARPS AB är ett svenskt företag som tillverkar och säljer köksmaskiner. Företaget grundades 1902 i Lund och har idag över 1 000 anställda i över 50 länder. KLS UGGLARPS är ett av världens ledande företag inom köksmaskiner och har sitt huvudkontor i Lund.

Stadsdelar i Lund

Lund är en vacker och charmig stad med en rik historia och kultur. Staden är hemvist för ett antal anmärkningsvärda stadsdelar som erbjuder något för alla. Här är några av de mest populära stadsdelarna i Lund:

 • Centrum: Lunds centrala stadskärna är den pulserande hjärtat av staden. Här finns en livlig mix av butiker, restauranger, caféer och kulturinstitutioner. Stadens stora torg, Stortorget, är ett populärt mötesplats och ett utmärkt ställe att beundra Lunds vackra arkitektur.
 • Nöbbelöv: Nöbbelöv är en villastad med en charmig 1920-talskänsla. Denna stadsdel är populär bland barnfamiljer och de som söker en mer idyllisk miljö.
 • Gunnesbo: Gunnesbo är en familjevänlig stadsdel med många lekplatser och skolor. Denna stadsdel är perfekt för barnfamiljer som söker ett tryggt och trivsamt boende.
 • Brunnshög: Brunshög är en ny stadsdel som växer fram norr om centrum. Brunshög är tänkt att bli en innovativ och hållbar stadsdel med bostäder, kontor och företag. Denna stadsdel är perfekt för de som söker en pulserande och modern miljö.

Företagsområden och arbetsplatser i Lund

Lund är en stad med en stark tradition inom forskning och utbildning, vilket återspeglas i stadens företagsklimat. De viktigaste affärscentrumen i Lund är:

 • Centrum: Lunds centrala stadskärna är hemvist för ett antal stora företag, bland annat Tetra Pak, Axis Communications och KLS UGGLARPS.
 • Brunnshög: Brunshög är en ny stadsdel som växer fram norr om centrum och är tänkt att bli ett innovativt och hållbart affärscentrum.

Kontorsområden i Lund

Lund är en stad med en stark tradition inom forskning och utbildning, vilket återspeglas i stadens kontorsklimat. De viktigaste kontorsområdena i Lund är:

 • Centrum: Lunds centrala stadskärna är hemvist för ett antal stora företag, bland annat Tetra Pak, Axis Communications och KLS UGGLARPS. Här finns också ett antal kontorshotell och coworking spaces, som erbjuder flexibla lösningar för företag i alla storlekar.
 • Brunnshög: Brunshög är en ny stadsdel som växer fram norr om centrum och är tänkt att bli ett innovativt och hållbart kontorsområde. Här finns redan ett antal företag, bland annat Modity Energy Trading och Alfa Laval.

Hyra kontor i Lund

Butiksområden i Lund

Lund är en stad med ett rikt utbud av shoppingmöjligheter. De största shoppingområdena i Lund är:

 • Centrum: Lunds centrala stadskärna är hemvist för ett antal butiker, gallerior och varuhus. Här finns bland annat Stortorget, en livlig torghandel med bland annat frukt, grönsaker och hantverk.
 • Brunnshög: Brunshög är en ny stadsdel som växer fram norr om centrum. Här finns ett antal butiker och restauranger, bland annat ett nytt köpcentrum, Brunshög centrum.

Hyra butikslokal i Lund

Butiker i Lund

Ett bra sätt att bedöma om det lönar sig för dig att etablera en butik på Lund är att titta på vilka butiker som redan finns på Lund.

 • H&M: Ett populärt modevaruhus med ett brett utbud av kläder, skor och accessoarer.
 • Cubus: Ett annat populärt modevaruhus med ett brett utbud av kläder, skor och accessoarer.
 • Intersport: En sportbutik med ett brett utbud av sportutrustning, kläder och skor.
 • Elgiganten: En elbutik med ett brett utbud av elektronik, vitvaror och hemelektronik.
 • Lidl: En livsmedelsbutik med ett brett utbud av matvaror till låga priser.
 • Sofias kläder: En butik med ett brett utbud av barnkläder och barnskor.

Lager- och logistikområden i Lund

Lund är en stad med ett starkt näringsliv och ett stort behov av logistik. De viktigaste logistikområdena i Lund är:

 • Brunnshög: Brunshög är en ny stadsdel som växer fram norr om centrum och är tänkt att bli ett innovativt och hållbart logistikcentrum. Här finns redan ett antal logistikföretag, bland annat Modity Energy Trading och Alfa Laval.
 • Östra Torn: Östra Torn är ett område med över 50 butiker och restauranger. Här finns också ett antal logistikföretag, bland annat DHL och Schenker.

Hyra lager i Lund

Relevanta länkar om företag i Lund

Läs mer om Lund företag på dessa sidor:

Lund Kommun
Besök Lund
Wikipedia: Lund
Lund på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Lund

Vanliga frågor