Den ultimata guiden till Jönköping business

Jönköping är en växande företagsstad med en stark näringslivsutveckling. Staden har ett brett utbud av företag, från små och medelstora företag till stora internationella koncerner.
23. januari 2024 | Skrivet av: Sara Petersen
Den ultimata guiden till Jönköping business

Jönköping är en växande företagsstad med en stark näringslivsutveckling. Staden har ett brett utbud av företag, från små och medelstora företag till stora internationella koncerner. De viktigaste näringsgrenarna är industri, handel, tjänstesektorn och offentlig verksamhet.

Jönköping som affärsstad

Jönköping har flera fördelar som gör den till en attraktiv företagsstad. Staden har en centralt belägenhet i Sverige, med goda kommunikationer till övriga delar av landet. Jönköping är också en välutbildad stad med en hög andel högskoleutbildade. Staden har ett rikt kulturliv och ett aktivt föreningsliv, vilket bidrar till en god livskvalitet för invånarna.

Transportförhållanden i Jönköping

Lastbilstransport är den vanligaste typen av landtransport. Lastbilar används för att transportera varor över korta och långa sträckor. Transporttiden beror på avståndet och trafikförhållandena.

Busstransport används ofta för att transportera passagerare. Bussen kan också användas för att transportera varor, men det är inte lika vanligt.

Tågtransport är en effektiv och miljövänlig transportform. Tåg används för att transportera varor över långa sträckor. Transporttiden är ofta längre än för lastbilstransport, men tåget är mer kostnadseffektivt.

Sjötransport är en viktig transportform för Jönköpings näringsliv. Den används för att transportera varor till och från andra delar av världen.

Flygtransport är en snabb och effektiv transportform. Den används ofta för att transportera varor som är känsliga för tid.

Nyckeltal om Jönköping (2023)

Här är några viktiga siffror som beskriver Jönköpings företag:

 • Antal företag: Det finns över 13 000 företag i Jönköping, med en årlig omsättning på över 100 miljarder kronor.
 • Arbetstillfällen: Företagen i Jönköping sysselsätter över 60 000 personer.
 • Export: Jönköpings företag exporterar för över 15 miljarder kronor varje år.
 • Tillväxt: Företagen i Jönköping växer i genomsnitt med 2,5 % per år.

Jönköpings företag spelar en viktig roll i den lokala ekonomin och bidrar till att skapa jobb och tillväxt.

Jönköping största företagen

Husqvarna AB är en global tillverkare av produkter för skogsbruk, trädgård och trädgård. Företaget grundades 1689 och har sitt huvudkontor i Jönköping. Husqvarna har över 13 000 anställda i över 100 länder.

Liljedahl Group AB är en global tillverkare av verktyg och förnödenheter för industrin. Företaget grundades 1861 och har sitt huvudkontor i Jönköping. Liljedahl har över 3 000 anställda i över 100 länder.

Nefab Holding AB är en global tillverkare av förpackningsmaterial. Företaget grundades 1918 och har sitt huvudkontor i Jönköping. Nefab har över 1 000 anställda i över 20 länder.

Bufab AB är en global leverantör av säkerhetslösningar. Företaget grundades 1946 och har sitt huvudkontor i Jönköping. Bufab har över 5 000 anställda i över 20 länder.

Fagerhult Group AB är en global leverantör av belysningslösningar. Företaget grundades 1890 och har sitt huvudkontor i Jönköping. Fagerhult har över 3 000 anställda i över 20 länder.

Samtliga dessa företag är viktiga arbetsgivare i Jönköping och bidrar till att skapa jobb och tillväxt i regionen.

Stadsdelar i Jönköping

Här är några av de största och mest anmärkningsvärda stadsdelarna i Jönköping:

Väster (Centrala Jönköping) är stadens hjärta och själ, hem till huvudsakliga shoppingområdet, Jönköpings slott och den livliga Stora torget. Det är också där du hittar stadens mest ikoniska landmärken, till exempel Sofia kyrka och Jönköpings stadsteater.

Bymarken (ytterstaden) är en grön oas med rymliga parker, lekplatser och sportanläggningar. Det är en populär plats för familjer och friluftsaktiviteter, och det ger också en bra flykt från stadens centrum.

Stadsparken (Stadsparken) är en stor park med en mängd attraktioner, inklusive ett friluftsmuseum, en botanisk trädgård och en scen för konserter och evenemang. Det är en populär plats för avkoppling och rekreation, och det är också hem till Jönköpings symfoniorkester.

Öster (Östra Jönköping) är en historisk stadsdel med charmiga kullerstensgator och gamla trähus. Det är hem till många av Jönköpings äldsta byggnader, inklusive rådhuset (stadshuset) och katedralen.

Liljeholmen (Liljeholmen) är en ny och snabbt växande stadsdel med en blandning av moderna lägenheter, kontor och butiker. Det ligger vid stranden av Vätternsjön och det har en fantastisk utsikt över vattnet.

Rosenlund (Rosenlund) är en lugn och stilla stadsdel med en blandning av villor, parker och ett vattentorn. Det är ett bra ställe att bo på om du letar efter en mer avslappnad atmosfär.

Söder (Södra Jönköping) är en mångsidig stadsdel med en blandning av äldre och nyare byggnader. Det är hem till ett antal skolor, företag och butiker, och det är en populär plats för studenter och unga yrkesverksamma.

Gamla Råslätt (Gamla Råslätt) är ett tidigare industriområde som har omvandlats till ett livligt bostadsområde. Det är hem till ett antal parker, lekplatser och sportanläggningar, och det är en populär plats för familjer med barn.

Företagsområden och arbetsplatser i Jönköping

De viktigaste områdena för företag i Jönköping är:

 • Väster är stadens centrala affärscentrum, med kontor för många av stadens största företag, bland annat Husqvarna, Axis Communications och Qlik.
 • Liljeholmen är en ny stadsdel som växer snabbt och som är hem till ett antal nya kontorsbyggnader och företag.
 • Gamla Råslätt är ett tidigare industriområde som har omvandlats till ett modernt affärscentrum.

Kontorsområden i Jönköping

De viktigaste kontorsområdena i Jönköping är:

 • Väster är stadens centrala affärscentrum, med kontor för många av stadens största företag, bland annat Husqvarna, Axis Communications och Qlik. Området är beläget i stadens centrum, nära järnvägsstationen och Stora torget.
 • Liljeholmen är en ny stadsdel som växer snabbt och som är hem till ett antal nya kontorsbyggnader och företag. Området är beläget vid stranden av Vätternsjön, med utsikt över sjön.
 • Gamla Råslätt är ett tidigare industriområde som har omvandlats till ett modernt affärscentrum. Området är beläget i stadens sydvästra del, nära E4:an.

Hyra kontor i Jönköping

Butiksområden i Jönköping

Jönköping har två stora shoppingområden:

 • Asecs är ett köpcentrum med över 80 butiker och restauranger, beläget i den östra delen av staden.
 • Östra Storgatan är en gågata med ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer, belägen i centrala Jönköping.

Asecs är det största shoppingområdet i Jönköping, med ett brett utbud av butiker, restauranger och nöjen. Det är en populär destination för både lokalbefolkningen och besökare. Östra Storgatan är en mer traditionell shoppinggata med ett mer varierat utbud av butiker. Det är en bra plats att hitta lokala butiker och specialbutiker.

Hyra butikslokal i Jönköping

Butiker i Jönköping

Ett bra sätt att bedöma om det lönar sig för dig att etablera en butik på Jönköping är att titta på vilka butiker som redan finns på Jönköping. Här är några exempel på vilka butiker som finns var på Jönköping:

Asecs är ett köpcentrum med över 80 butiker och restauranger, beläget i den östra delen av Jönköping. Här hittar du allt från kläder och skor till elektronik och heminredning. Några av de mest populära butikerna är:

 • H&M – Ett av Sveriges ledande klädmärken.
 • Cubus – Ett annat populärt klädmärke.
 • Elgiganten – En elektronikkedja med ett brett utbud av produkter.
 • Ikea – En möbelkedja med ett stort utbud av möbler och inredning.
 • Maxi Ica – En matbutik med ett brett utbud av mat och dryck.

Östra Storgatan är en gågata med ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer, belägen i centrala Jönköping. Här hittar du allt från lokala butiker till internationella märken. Några av de mest populära butikerna är:

 • Nordiska Kompaniet – Ett varuhus med ett brett utbud av produkter.
 • Bik Bok – En klädkedja med ett utbud av trendiga kläder.
 • Foot Locker – En skokedja med ett brett utbud av skor.
 • Svenska Spel – En spelbutik med ett brett utbud av spel och underhållning.
 • Café Nizza – Ett populärt café med en mysig atmosfär.

Både Asecs och Östra Storgatan är populära shoppingdestinationer i Jönköping. Vilket shoppingområde du väljer beror på vad du letar efter. Om du letar efter ett brett utbud av butiker och restauranger är Asecs ett bra alternativ. Om du letar efter en mer traditionell shoppingupplevelse med lokala butiker och specialbutiker är Östra Storgatan ett bättre val.

Lager- och logistikområden i Jönköping

Jönköping är en viktig logistikhub i södra Sverige, med ett strategiskt läge vid Vätternsjön och nära E4:an. Staden har ett antal logistikområden som är viktiga för regionen och landet.

 • Stigamo är det största logistikområdet i Jönköping, med en yta på över 1 miljon kvadratmeter. Området är beläget i den västra delen av staden och är hem till ett antal stora företag, bland annat Bring, Nowaste Logistics och DHL.
 • Torsvik är ett annat stort logistikområde i Jönköping, med en yta på cirka 500 000 kvadratmeter. Området är beläget i den nordvästra delen av staden och är hem till ett antal företag, bland annat Postnord, Elgiganten och Lidl.
 • Södra Ryd är ett mindre logistikområde i Jönköping, med en yta på cirka 200 000 kvadratmeter. Området är beläget i den södra delen av staden och är hem till ett antal företag, bland annat ICA och Bauhaus.

Logistikområdena i Jönköping är viktiga för regionen och landet eftersom de bidrar till att skapa jobb och tillväxt. De är också viktiga för att säkerställa att varor och tjänster kan transporteras effektivt inom Sverige och till andra länder.

Hyra lager i Jönköping

Relevanta länkar om företag i Jönköping

Läs mer om Jönköping företag på dessa sidor:

Jönköping Kommun
Besök Jönköping
Wikipedia: Jönköping
Jönköping på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Jönköping

Vanliga frågor