Den kompletta guiden till Halmstad

Halmstad är en växande företagsstad med en stark näringslivsstruktur. Staden har ett strategiskt läge vid Kattegatt, nära Göteborg och Malmö.
17. januari 2024 | Skrivet av: Sara Petersen
Den kompletta guiden till Halmstad

Halmstad är en växande företagsstad med en stark näringslivsstruktur. Staden har ett strategiskt läge vid Kattegatt, nära Göteborg och Malmö. Halmstad har också en välutbildad arbetskraft och ett attraktivt boendeklimat.

Halmstad som affärsstad

Några av de faktorer som kännetecknar Halmstad som företagsstad är:

 • Strategiskt läge: Halmstad ligger vid Kattegatt, nära Göteborg och Malmö. Detta gör staden till en attraktiv plats för företag som vill nå en stor marknad.
 • Utbildad arbetskraft: Halmstads kommun har en hög andel högutbildade invånare. Detta gör staden till en attraktiv plats för företag som behöver en kvalificerad arbetskraft.
 • Attraktiva boendeklimat: Halmstad är en vacker stad med ett bra utbud av bostäder, förskolor, skolor och fritidsaktiviteter. Detta gör staden till en attraktiv plats för företag som vill att deras anställda ska trivas.

Några av de branscher som är starkt representerade i Halmstad är:

 • Turism: Halmstad är en populär turistdestination med ett rikt kulturliv och en vacker natur.
 • Teknik: Halmstad har en växande tekniksektor med företag inom bland annat IT, mjukvaruutveckling och bioteknik.
 • Vård och omsorg: Halmstad är en viktig vård- och omsorgsort med ett stort utbud av vård- och omsorgstjänster.

Halmstad är en attraktiv plats för företag som vill växa och utvecklas. Staden har en stark näringslivsstruktur och erbjuder ett bra utbud av förutsättningar för företagande.

Transportförhållanden i Halmstad

Transportvillkoren i Halmstad för företag varierar beroende på transportör och typ av gods. I allmänhet är transportvillkoren utformade för att skydda både transportören och avsändaren.

Några av de vanligaste transportvillkoren för företag i Halmstad är:

 • Alltrans 2007: Alltrans 2007 är en branschstandard för transportvillkor som används av många transportörer i Sverige. Transportören ansvarar för godsets säkerhet och skick under transporten.
 • Allbud 98: Allbud 98 är en branschstandard för transportvillkor som används av många budfirmor i Sverige. Transportören ansvarar för godsets säkerhet och skick under transporten, men avsändaren är ansvarig för godsets packning och märkning.
 • Incoterms 2020: Incoterms är en internationell standard för transportvillkor som används i hela världen. Incoterms 2020 anger vem som ansvarar för godsets säkerhet och skick under transporten, samt vem som ska betala för transporten.

Nyckeltal om Halmstad (2023)

Halmstads företagsklimat

Enligt Svenskt Näringslivs företagsklimatundersökning 2023 har Halmstad ett bra företagsklimat. Staden hamnar på plats 15 av 290 kommuner i Sverige.

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Halmstads företagsklimat:

 • 83 % av företagen i Halmstad är nöjda med företagsklimatet i staden.
 • 79 % av företagen i Halmstad upplever att det är lätt att få kontakt med kommunen.
 • 78 % av företagen i Halmstad upplever att kommunen är snabb med att fatta beslut.

Enligt Halmstads kommuns näringslivsrapport 2023 har Halmstads näringsliv en stark tillväxt. Staden har en hög andel företagande och en växande tjänstesektor.

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Halmstad business:

 • Det finns över 10 000 företag i Halmstad.
 • Tjänstesektorn står för 80 % av sysselsättningen i Halmstad.
 • Halmstad har en hög andel företagande bland kvinnor.

Halmstad största företagen

PS Energi är ett energibolag som levererar fjärrvärme och fjärrkyla till Halmstad och Oskarström. Bolaget har en lång historia och grundades redan 1914. PS Energi är ett kommunalt bolag som ägs av Halmstads kommun.

AJ Produkter är en leverantör av kontorsmöbler och inredning. Bolaget grundades 1944 och har sitt huvudkontor i Halmstad. AJ Produkter har en stark internationell närvaro med försäljning i över 50 länder.

Heléns Rör är ett rörgrossistföretag som levererar rör, rördelar och tillbehör till bygg- och industriföretag. Bolaget grundades 1953 och har sitt huvudkontor i Halmstad. Heléns Rör har en stark närvaro i södra Sverige med 13 butiker.

HMS Industrial Networks är ett teknikföretag som utvecklar och tillverkar kommunikationslösningar för industrin. Bolaget grundades 1985 och har sitt huvudkontor i Halmstad. HMS Industrial Networks har en stark internationell närvaro med försäljning i över 50 länder.

Celsa Steel Service är ett stålföretag som tillverkar och förädlar stålprodukter. Bolaget grundades 1966 och har sitt huvudkontor i Halmstad. Celsa Steel Service är en del av den spanska stålkoncernen Celsa Group.

Dessa fem företag är alla viktiga aktörer i Halmstads näringsliv. De representerar olika branscher och har olika storlekar, men de har alla en gemensam nämnare: de är framgångsrika företag som bidrar till Halmstads utveckling.

Stadsdelar i Halmstad

Halmstad har ett varierat utbud av stadsdelar, från historiska stadskärnor till nybyggda bostadsområden. Här är en översikt över några av de mest kända stadsdelarna i Halmstad:

 • Centrum är Halmstads hjärta. Här finns allt från butiker och restauranger till kultur och nöjen.
 • Norr är en stadsdel med en blandning av gammalt och nytt. Här finns bland annat Halmstads stadsteater, Halmstads konstmuseum och Halmstads universitet.
 • Väster är en stadsdel med många grönområden och parker. Här finns bland annat Nissans dalgång, Laholmsbuktens naturreservat och Halmstads djurpark.
 • Östra förstaden är en stadsdel med ett rikt kulturliv. Här finns bland annat Halmstads konserthus, Halmstads stadsbibliotek och Halmstads konsthall.
 • Andersberg är en stadsdel med många nybyggda bostäder. Här finns också en stor handelsplats, Andersbergs Centrum.

Kännetecknande för stadsdelarna i Halmstad

De olika stadsdelarna i Halmstad har sina egna unika kännetecken. Centrum är en livlig stadskärna med ett rikt utbud av butiker, restauranger och kultur. Norr är en stadsdel med en blandning av gammalt och nytt, med både historia och modernitet. Väster är en stadsdel med mycket natur och grönska, med Nissans dalgång och Halmstads djurpark. Östra förstaden är en stadsdel med ett rikt kulturliv, med bland annat Halmstads konserthus och Halmstads konsthall. Andersberg är en stadsdel med många nybyggda bostäder och en stor handelsplats.

Företagsområden och arbetsplatser i Halmstad

Halmstads viktigaste affärsområden är:

 • Turism: Halmstad är en populär turistdestination med ett rikt kulturliv och en vacker natur. Turismen är en viktig näringsgren i Halmstad och står för cirka 10 % av sysselsättningen.
 • Teknik: Halmstad har en växande tekniksektor med företag inom bland annat IT, mjukvaruutveckling och bioteknik. Tekniksektorn är en viktig näringsgren i Halmstad och står för cirka 20 % av sysselsättningen.
 • Vård och omsorg: Halmstad är en viktig vård- och omsorgsort med ett stort utbud av vård- och omsorgstjänster. Vård- och omsorgssektorn är en viktig näringsgren i Halmstad och står för cirka 25 % av sysselsättningen.

Kontorsområden i Halmstad

De viktigaste kontorsområdena i Halmstad är:

Nissastrand: Nissastrand är ett nybyggt kontorsområde i Halmstad. Området ligger nära Nissans dalgång och erbjuder en vacker utsikt över naturen. Nissastrand är hemvist för ett antal företag inom teknik, tillverkning och handel.

Sjöstaden: Sjöstaden är ett annat nybyggt kontorsområde i Halmstad. Området ligger nära havet och erbjuder en modern och urban miljö. Sjöstaden är hemvist för ett antal företag inom teknik, turism och vård och omsorg.

Kärnan: Kärnan är ett historiskt kontorsområde i Halmstad. Området ligger i centrala Halmstad och erbjuder en unik miljö med anor från medeltiden. Kärnan är hemvist för ett antal företag inom kultur, utbildning och handel.

Hitta kontorslokaler att hyra i Halmstad

Butiksområden i Halmstad (h3)

De största shoppingområdena i Halmstad är:

Hallarna: Hallarna är Halmstads största köpcentrum med över 100 butiker, restauranger och caféer. Köpcentrumet ligger i centrala Halmstad och erbjuder ett brett utbud av varor och tjänster.

Kalmargatan: Kalmargatan är en gågata i centrala Halmstad med ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer. Gatan är en populär destination för shopping, mat och nöjen.

Sjöstadens Galleria: Sjöstadens Galleria är ett köpcentrum i Sjöstaden, ett nybyggt område i Halmstad. Köpcentrumet har ett tjugotal butiker, restauranger och caféer.

Hitta butik för uthyrning i Halmstad

Butiker i Halmstad

En god måde at vurdere om det kan betale sig for dig at etablere en butik i Halmstad er at kigge på hvilke butikker der allerede ligger i Halmstad. Her er nogle eksempler på hvilke butikker der ligger hvor i Halmstad:

Butiker i Hallarnas köpcentrum:

 • H&M: Kläder, skor och accessoarer för hela familjen
 • Cubus: Kläder och accessoarer för alla tillfällen
 • Lindex: Kläder, underkläder och skönhetsprodukter
 • Elgiganten: Elektronik och mobiltelefoner
 • Kronans Apotek: Receptbelagda och receptfria läkemedel
 • Kjell & Co: Elektronik
 • Stadium: Sportutrustning och kläder
 • Teknikmagasinet: Elektronik och gadgets
 • MQ Marqet: Kläder och mode
 • Jack & Jones: Kläder för män
 • Kappahl: Kläder och mode
 • Gina Tricot: Kläder för kvinnor
 • Vero Moda: Kläder för kvinnor
 • Scorett: Skor

Lager- och logistikområden i Halmstad

De viktigaste logistikområdena i Halmstad är:

 • Nissastrand: Nissastrand är ett nybyggt område i Halmstad med ett stort utbud av logistikföretag. Området ligger nära Nissans dalgång och erbjuder en vacker utsikt över naturen. Nissastrand är hemvist för ett antal företag inom teknik, tillverkning och handel.
 • Sjöstaden: Sjöstaden är ett annat nybyggt område i Halmstad med ett växande utbud av logistikföretag. Området ligger nära havet och erbjuder en modern och urban miljö. Sjöstaden är hemvist för ett antal företag inom teknik, turism och vård och omsorg.
 • Kärnan: Kärnan är ett historiskt område i Halmstad med ett begränsat utbud av logistikföretag. Området ligger i centrala Halmstad och erbjuder en unik miljö med anor från medeltiden. Kärnan är hemvist för ett antal företag inom kultur, utbildning och handel.

Hitta lagerlokaler att hyra i Halmstad

Relevanta länkar om företag i Halmstad

Läs mer om Halmstad företag på dessa sidor:

Halmstad Kommun
Besök Halmstad
Wikipedia: Halmstad
Halmstad på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Halmstad

Vanliga frågor