Borlänge: En källa till innovation och tillväxt

Borlänge är en viktig företagsstad i Dalarna. Staden har en lång tradition av industri och tillverkning, och är idag hemvist för ett flertal stora och små företag. Borlänge kännetecknas av följande:
19. januari 2024 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Borlänge: En källa till innovation och tillväxt

Borlänge är en viktig företagsstad i Dalarna. Staden har en lång tradition av industri och tillverkning, och är idag hemvist för ett flertal stora och små företag. Borlänge kännetecknas av följande:

Borlänge som affärsstad

 • En stark industritradition: Borlänge har en lång tradition av industri och tillverkning. Staden var en viktig centrum för järn- och stålindustrin under 1800-talet och 1900-talet, och är idag hemvist för ett flertal stora industriföretag, bland annat Sandvik, SSAB och ABB.
 • En stark innovationskultur: Borlänge har en stark innovationskultur. Staden är hemvist för ett flertal forskningsinstitut och högskolor, och är en viktig plats för utveckling av ny teknik och innovation.
 • En strategisk geografisk position: Borlänge ligger i en strategisk geografisk position. Staden ligger nära Stockholm, Göteborg och Oslo, och har goda kommunikationer med resten av Sverige och Europa.

Borlänges starka industritradition och innovationskultur gör staden till en attraktiv plats för företag. Stadens strategiska geografiska position gör det också lätt att nå ut till kunder och leverantörer i hela Sverige och Europa.

Transportförhållanden i Borlänge 

Transportvillkoren i Borlänge är förhållandevis goda. Staden har goda kommunikationer med resten av Sverige och Europa, vilket gör det enkelt att transportera varor och material.

Vägtransporter

Borlänge ligger utmed E16, som är en viktig norrutgående transportled. Staden har också goda förbindelser med E45, som är en viktig öst-västlig transportled.

Järnvägstransporter

Borlänge har en järnvägsstation som ligger på Norra stambanan. Stationen trafikeras av flera olika tågbolag, bland annat SJ, MTR Express och Vy.

Flygtransporter

Borlänge har en flygplats, Borlänge-Dala Airport. Flygplatsen trafikeras av flera olika flygbolag, bland annat Braathens Regional Airlines och Scandinavian Airlines.

Nyckeltal om Borlänge (2023)

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Borlänge och Borlänges business:

 • Befolkning: Borlänge har en befolkning på cirka 52 178 invånare.
 • Arbetstillfällen: Det finns cirka 30 000 arbetstillfällen i Borlänge.

Borlänge största företagen

Plåtdepån i Borlänge AB

Plåtdepån i Borlänge AB är en grossist som säljer plåt och andra byggmaterial till företag och privatpersoner. Företaget grundades 1972 och har sitt huvudkontor i Borlänge. Plåtdepån har ett brett sortiment av plåt, bland annat takplåt, takpannor, fasadplåt, trappsteg och balkongräcken. Företaget säljer också andra byggmaterial, bland annat trä, armering, betong och färg.

Sacci Ryggsäckar AB

Sacci Ryggsäckar AB är en svensk tillverkare av ryggsäckar. Företaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i Borlänge. Sacci ryggsäckar är kända för sin höga kvalitet och funktionalitet. Företagets ryggsäckar är designade för att passa alla typer av aktiviteter, från vardagligt bruk till friluftsliv.

Mectech Borlänge AB

Mectech Borlänge AB är ett konsultföretag som erbjuder tekniska tjänster till företag och organisationer. Företaget grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Borlänge. Mectech har specialistkompetens inom ett brett spektrum av tekniska områden, bland annat mekanisk konstruktion, elkonstruktion, automation och IT.

Stadsdelar i Borlänge 

Borlänge är en stad med ett brett utbud av stadsdelar, från gamla industriområden till moderna bostadsområden. Här är en översikt över några av de mest kända stadsdelarna i Borlänge:

Centrum i Borlänge

Centrum är den centrala stadskärnan i Borlänge. Här finns bland annat Högskolan Dalarna, Borlänge kommunhus, Kupolen köpcentrum och järnvägsstationen.

Domnarvet i Borlänge

Domnarvet är en historisk stadsdel som tidigare var centrum för järn- och stålindustrin. Idag är Domnarvet ett bostadsområde med en blandning av gamla och nya byggnader.

Östermalm i Borlänge

Östermalm är en gammal stadsdel som ligger norr om centrum. Östermalm är ett lugnt och grönt område med många villor och radhus.

Hagalund i Borlänge

Hagalund är en modern stadsdel som ligger söder om centrum. Hagalund är ett bostadsområde med en blandning av villor, radhus och lägenheter.

Skräddarbacken

Skräddarbacken är en ny stadsdel som växer fram öster om centrum. Skräddarbacken är ett bostadsområde med en blandning av villor, radhus och lägenheter.

Företagsområden och arbetsplatser i Borlänge 

De viktigaste områdena för företag i Borlänge är:

 • Domnarvet, som ligger i centrala Borlänge. Här finns bland annat ABB:s fabrik och SSAB:s fabrik.
 • Kvarnsveden, som ligger söder om centrum. Här finns bland annat Seco Tools huvudkontor.
 • Islingby, som ligger nordost om centrum. Här finns bland annat Clas Ohlsons huvudkontor.

Dessa områden är viktiga för Borlänges näringsliv eftersom de är hemvist för ett stort antal stora och små företag. De ligger också nära varandra, vilket gör det enkelt för företag att samarbeta och utbyta idéer.

Kontorsområden i Borlänge 

Borlänge har ett antal viktiga kontorsområden, varav tre är särskilt viktiga:

 • Domnarvet är ett historiskt område med en stark industritradition. Här finns flera stora företag inom industri och teknik, bland annat Sandvik, ABB och SSAB.
 • Kvarnsveden är ett modernt område med en blandning av företag inom olika branscher. Här finns flera företag inom IT och teknik, bland annat Seco Tools.
 • Islingby är ett växande område med en stark fokus på innovation. Här finns flera företag inom IT, teknik och e-handel, bland annat Clas Ohlson.

Dessa kontorsområden är viktiga för Borlänges näringsliv eftersom de är hemvist för ett stort antal företag och genererar många arbetstillfällen. De är också viktiga för stadens ekonomi eftersom de bidrar till skatteintäkter.

Hyra kontor i Borlänge.

Butiksområden i Borlänge 

De största shoppingområdena i Borlänge är:

 • Kupolen, som är ett köpcentrum med över 100 butiker och restauranger. Kupolen ligger i centrala Borlänge och är det största shoppingområdet i Dalarna.
 • Norra Backa, som är en handelsplats med ett 40-tal butiker och restauranger. Norra Backa ligger i södra Borlänge och är ett populärt shoppingområde för boende i närområdet.
 • Väskcentrum, som är ett specialbutikscentrum med ett tiotal butiker som säljer väskor, skor och andra accessoarer. Väskcentrum ligger i centrala Borlänge och är ett populärt shoppingmål för modeintresserade.

Hyra butikslokal i Borlänge.

Butiker i Borlänge

På Borlänge hittar du bland annat följande butiker

Borlänge är en stad med ett rikt utbud av butiker, både stora och små. Här finns något för alla smaker och plånböcker. Här är en översikt över några av de mest populära shoppingområdena i Borlänge:

Kupolen

Kupolen är Borlänges största köpcentrum med över 100 butiker och restauranger. Här hittar du allt från kläder och skor till hemelektronik och livsmedel. Några av de mest populära butikerna på Kupolen är:

 • H&M
 • Lindex
 • Gina tricot 
 • Intersport
 • Jack&Jones 
 • NORMAL

Lager- och logistikområden i Borlänge

Borlänge är en viktig logistikknutpunkt i Dalarna och har ett antal viktiga logistikområden. De viktigaste områdena är:

Islingby Logistikpark

Islingby Logistikpark är ett nytt logistikområde som ligger nordost om Borlänge. Området är under utveckling och kommer att omfatta cirka 100 hektar när det är fullt utbyggt. Idag finns det ett antal företag etablerade i området, bland annat Beijer Electronics, Clas Ohlson och DHL.

Logistikcenter Borlänge

Logistikcenter Borlänge är ett logistikområde som ligger söder om Borlänge. Området omfattar cirka 20 hektar och är hemvist för ett antal företag, bland annat ICA, Schenker och Postnord.

Logfab

Logfab är ett logistikföretag som ligger i centrala Borlänge. Företaget erbjuder en rad logistiktjänster, bland annat lagerhållning, distribution och transport.

Dessa logistikområden är viktiga för Borlänges ekonomi eftersom de skapar arbetstillfällen och bidrar till skatteintäkter. De är också viktiga för Dalarnas näringsliv eftersom de gör det möjligt för företag att exportera sina produkter och tjänster till andra delar av Sverige och världen.

Hyra lager i  Borlänge.

Relevanta länkar om företag i Borlänge

Läs mer om Borlänge företag på dessa sidor:

Borlänge Kommun
Besök Borlänge
Wikipedia:
Borlänge
Borlänge på Google Maps
Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i
Borlänge

Vanliga frågor