Borås business: Allt du behöver veta

Borås är en företagsstad med en lång tradition av textilindustri. Staden har en stark näringslivsstruktur med ett brett utbud av företag inom olika branscher. Borås är också en innovativ stad med ett stort fokus på utveckling och nytänkande.
24. januari 2024 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Borås business: Allt du behöver veta

Borås är en företagsstad med en lång tradition av textilindustri. Staden har en stark näringslivsstruktur med ett brett utbud av företag inom olika branscher. Borås är också en innovativ stad med ett stort fokus på utveckling och nytänkande.

Boras som affärsstad

Här är några av de faktorer som kännetecknar Borås som företagsstad:

En stark näringslivsstruktur: Borås har en stark näringslivsstruktur med ett brett utbud av företag inom olika branscher. Staden är en ledande aktör inom textil- och modeindustrin, men har också en stark närvaro inom bland annat teknik, hälsa och handel.

En innovativ stad: Borås är en innovativ stad med ett stort fokus på utveckling och nytänkande. Staden har ett antal inkubatorer och acceleratorer som hjälper företag att växa och utvecklas.

En god infrastruktur: Borås har en god infrastruktur med goda kommunikationsmöjligheter. Staden ligger nära Göteborg och Stockholm och har en egen flygplats.

En attraktiv arbetsmarknad: Borås har en attraktiv arbetsmarknad med ett stort utbud av arbetstillfällen. Staden har också en hög utbildningsnivå och en stark kompetensförsörjning.

Borås är en attraktiv företagsstad med goda förutsättningar för att attrahera och behålla företag. Staden har en stark näringslivsstruktur, en innovativ miljö, en god infrastruktur och en attraktiv arbetsmarknad.

Transportförhållanden i Boras

Transportvillkoren i Borås för företag är generellt sett förmånliga. Staden ligger nära Göteborg och Stockholm, vilket gör det enkelt att transportera varor till och från andra delar av Sverige och Europa. Borås har också en god infrastruktur med goda kommunikationsmöjligheter.

När det gäller vägtransporter är det enkla att ta sig till Borås med bil eller lastbil. Staden ligger längs E4:an, som är en av de viktigaste motorvägarna i Sverige. Det finns också ett antal godsterminaler i Borås som erbjuder olika transporttjänster.

Nyckeltal om Boras (2023)

Borås är en stad med ungefär 100 000 invånare i Västra Götalands län i Sverige. Staden är känd för sin textilindustri, men har också en stark närvaro inom andra branscher, till exempel teknik, hälsa och handel.

Borås business är en stark och växande ekonomi. Staden har en hög andel företagare och en god utbildningsnivå. Borås är också en attraktiv plats att bo och arbeta på, vilket bidrar till en stark arbetsmarknad.

Här är några av de viktigaste siffrorna som beskriver Borås och Borås business:

Invånare: 100 000

Företagare: 10 000

Utbildningsnivå: 25 % med högskoleutbildning

Arbetslöshet: 5 %

Boras största företagen

Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen (VGR) är en region i Sverige som omfattar 13 kommuner. Regionen har cirka 1,8 miljoner invånare och är Sveriges tredje största region. VGR ansvarar för en rad samhällsfunktioner, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, kultur och utbildning.

H&M

H&M är ett svenskt modeföretag som grundades 1947. Företaget är en av världens största klädkedjor med cirka 4 700 butiker i 74 länder. H&M:s huvudkontor ligger i Stockholm, men företaget har också ett stort antal anställda i Borås.

Högskolan i Borås

Högskolan i Borås är ett svenskt universitet som grundades 1977. Högskolan har cirka 16 000 studenter och 1 300 anställda. Högskolans huvudområden är textil, mode, design, teknik, hälsa, samhälle och ekonomi.

Ellos ABAB

Ellos ABAB är ett svenskt postorderföretag som grundades 1947. Företaget är en av Sveriges största postorderföretag med cirka 100 000 kunder. Ellos ABAB:s huvudkontor ligger i Borås.

Effektiv Borås

Effektiv Borås är en kommunal organisation som arbetar med att främja företagande och entreprenörskap i Borås. Organisationen erbjuder en rad olika tjänster till företag, bland annat rådgivning, utbildning och finansiering.

Stadsdelar i Boras

Centrum är den centrala stadsdelen med ett stort utbud av butiker, restauranger och kulturinstitutioner. Här ligger också Borås stadshus och Borås museum.

Göta är en stadsdel med en blandad bebyggelse av bostäder, kontor och industri. Här ligger också Borås Arena, en multiarena som används för sportevenemang och konserter. 

Norrby är en stadsdel med en stor andel bostäder. Här ligger också Borås sjukhus och Borås Högskola.

Sjöbo är en stadsdel med en blandad bebyggelse av bostäder, kontor och industri. Här ligger också Borås Södra station, som är en viktig knutpunkt för kollektivtrafiken.

Lundby/Knalleland är en stadsdel med en stor andel bostäder. Här ligger också Borås djurpark och Knalleland, ett stort köpcentrum.

Hestra är en stadsdel med en blandad bebyggelse av bostäder, kontor och industri. Här ligger också Borås sjukhusområde, som är ett av Sveriges största sjukhusområden.

Företagsområden och arbetsplatser i Boras

Borås har två stora affärscentrum:

Centrum är den centrala stadsdelen med ett stort utbud av butiker, restauranger och kontor. Här ligger också Borås stadshus och Borås museum. Framstående företag med huvudkontor i Centrum inkluderar H&M, Ellos ABAB och Borås Energi och Miljö.

Viared är en företagspark som ligger väster om Borås. Här finns ett stort utbud av företag inom olika branscher, bland annat teknik, hälsa och handel. Framstående företag med huvudkontor i Viared inkluderar Ericsson, ABB och Tetra Pak.

Utöver dessa två stora affärscentrum finns det också ett antal mindre industriområden i Borås, bland annat Hulta och Druvefors.

Kontorsområden i Boras

Borås har två stora kontorsområden:

  • Centrum är den centrala stadsdelen med ett stort utbud av butiker, restauranger och kontor. Här ligger också Borås stadshus och Borås museum. Framstående företag med huvudkontor i Centrum inkluderar H&M, Ellos ABAB och Borås Energi och Miljö.
  • Viared är en företagspark som ligger väster om Borås. Här finns ett stort utbud av företag inom olika branscher, bland annat teknik, hälsa och handel. Framstående företag med huvudkontor i Viared inkluderar Ericsson, ABB och Tetra Pak.

Centrum är det traditionella kontorsområdet i Borås. Här finns ett stort utbud av kontorslokaler i olika storlekar och prisklasser. Området är välkomnande och lättillgängligt, med närhet till kollektivtrafik och parkering.

Viared är ett mer modernt kontorsområde som ligger i utkanten av Borås. Området är välplanerat och har goda kommunikationsmöjligheter. Viared är ett populärt val för företag som vill ha en modern och flexibel arbetsplats.

Utöver dessa två stora kontorsområden finns det också ett antal mindre kontorsområden i Borås, bland annat Hulta och Druvefors.

Hyra kontor i Boras

Butiksområden i Boras

Borås har två stora shoppingområden:

Knalleland är ett stort köpcentrum som ligger i stadsdelen Lundby/Knalleland. Här finns cirka 80 butiker, restauranger och kaféer. Knalleland är ett populärt shoppingmål för både boråsare och besökare från andra delar av Sverige.

Pallas Shopping är ett köpcentrum som ligger i stadsdelen Centrum. Här finns cirka 50 butiker, restauranger och kaféer. Pallas Shopping är ett bra alternativ för shopping i centrala Borås.

Hyra butikslokal i Boras

Butiker i Boras

Ett bra sätt att bedöma om det lönar sig för dig att etablera en butik på Borås är att titta på vilka butiker som redan finns på Borås. Här är några exempel på vilka butiker som finns var på Borås:

Utöver dessa två stora shoppingområden finns det också ett antal mindre shoppingområden i Borås, bland annat:

  • Hestra Centrum - Ett mindre köpcentrum i stadsdelen Hestra. Här finns ett brett utbud av butiker, restauranger och kaféer.
  • Sjöbo Centrum - Ett mindre köpcentrum i stadsdelen Sjöbo. Här finns ett brett utbud av butiker, restauranger och kaféer.
  • Norrby Centrum - Ett mindre köpcentrum i stadsdelen Norrby. Här finns ett brett utbud av butiker, restauranger och kaféer.

I Borås centrum finns också ett antal mindre butiker och gallerior, bland annat:

  • Gallerian - En galleria i stadsdelen Centrum med ett brett utbud av butiker, restauranger och kaféer.
  • Köpmantorget - Ett torg i stadsdelen Centrum med ett antal butiker, restauranger och kaféer.
  • Kungsgatan - En gågata i stadsdelen Centrum med ett antal butiker, restauranger och kaféer.

Lager- och logistikområden i Borås 

Borås har två viktiga logistikområden:

  • Viared är en företagspark som ligger väster om Borås. Här finns ett stort utbud av företag inom olika branscher, bland annat teknik, hälsa och handel. Viared är också ett viktigt logistikområde med ett antal lager- och distributionscenter.
  • Hulta är ett industriområde som ligger öster om Borås. Här finns ett stort utbud av företag inom textil- och möbelindustrin. Hulta är också ett viktigt logistikområde med ett antal lager- och distributionscenter.

Hyra lager i Boras

Relevanta länkar om företag i Borås 

Läs mer om Borås företag på dessa sidor:

Borås Kommun

Borås Business

Besök Borås

Wikipedia: Borås

Borås på Google Maps

Hitta tillgängliga kommersiella fastigheter i Borås

Vanliga frågor