Hyr ut lager i 10 enkla steg

Om du som fastighetsbolag, kommersiell mäklare, privat hyresvärd eller företag önskar att hyra ut dina lediga lagerlokaler, är det avgörande att gå strukturerat tillväga så att du inte slösar bort din tid och så att du inte hamnar i en situation där dina lagerlokaler står tomma under en kortare eller längre period. Vi har gjort denna guide till dig om hur du kan gå tillväga för att hyra ut lagerlokaler.
21. augusti 2023 | Skrivet av: Sara Petersen
Hyr ut lager i 10 enkla steg

Om du som fastighetsbolag, kommersiell mäklare, privat hyresvärd eller företag önskar att hyra ut dina lediga lagerlokaler, är det avgörande att gå strukturerat tillväga så att du inte slösar bort din tid och så att du inte hamnar i en situation där dina lagerlokaler står tomma under en kortare eller längre period. Vi har gjort denna guide till dig om hur du kan gå tillväga för att hyra ut lager.

Om du istället vill hyra lager, kan du följa denna guide: Hyra lager - de 8 viktigaste stegen i processen.

Steg 1: Påbörja uthyrningen av ditt lager snabbt

När en hyresgäst säger upp sina lagerlokaler, har man som regel vanligtvis minst 3 månader på sig att hitta en ny hyresgäst. Denna tid kan dock variera beroende på kontraktet. Det är därför viktigt att börja med att gå igenom kontraktet och ta reda på hur lång uppsägningstid din hyresgäst har.

Att hyra ut lagerlokaler tar tid. Därför bör du – oavsett uppsägningstid – inleda uthyrningsprocessen omedelbart. Samtidigt är det dock också viktigt att undvika att bli stressad och inte hyra ut till den första bästa hyresgästen. Försök att förstå marknaden, så att du vet vilken typ av hyresgäst du bör rikta in dig på och vilket pris du kan få. Ditt mål är att hitta en långvarig hyresgäst till dina lagerlokaler.

Steg 2: Beskriv dina lagerlokaler

Gör en detaljerad beskrivning av de lagerlokaler du önskar hyra ut. Ange storlek, hyra, skick, krävd deposition osv. Beskriv lokalerna positivt – om du har mindre rum, framhäv hur de kan möta mindre företags behov av lagring och arbete. Definiera också de tillåtna användningarna av rummen.

Överväg dessutom vilka faciliteter du kan erbjuda, t.ex. mötes- eller parkeringsmöjligheter. Sådana extra tjänster kan vara attraktiva för potentiella hyresgäster. Se till att dina lagerlokaler ser inbjudande och välskötta ut, eftersom hyresgäster ofta föredrar lager i bra skick. Sätt också rätt pris på ditt lager i förhållande till marknaden. Du kan se vad andra tar i hyra för sina lagerlokaler på Verksamhetslokaler.se – kolla t.ex. hyra lager i Sverige, hyra lager i Stockholm, hyra lager i Göteborg och hyra lager i Malmö.

Steg 3: Identifiera din målgrupp av hyresgäster

Efter att ha beskrivit dina lagerlokaler och dess fördelar, är det dags att överväga vilken typ av företag som bäst passar dem. Ditt mål som hyresvärd är att hitta ett företag som kan hyra dina lager över en längre tid. Ju bättre du förstår din ideala hyresgästs profil, desto större chans har du att hitta en hyresgäst som kommer att stanna länge och betala en regelbunden hyresinkomst.

Steg 4: Gör ett prospekt för dina lagerlokaler

Skapa en presentation som samlar all data om dina lagerlokaler i ett prospekt, så att potentiella hyresgäster enkelt kan få en översikt över vad du har att erbjuda. Prospektet bör åtminstone innehålla information om yta, läge, typ, pris, årliga kostnader och andra relevanta detaljer. Inkludera också en detaljerad beskrivning och bilder av lagret.

Steg 5: Överväg att använda en professionell mäklare

Även om många fastighetsbolag och privata hyresvärdar själva ansvarar för uthyrningen, kan du också överväga att anlita en professionell mäklare som är specialiserad på att hyra ut lagerlokaler. En mäklare kan hjälpa till med att skapa prospekt, hitta potentiella hyresgäster, utarbeta hyreskontraktet och hantera kommunikationen med hyresgästen.

Steg 6: Marknadsför dina lediga lager

Påbörja marknadsföringen av dina lagerlokaler genom att skapa annonser på relevanta plattformar. Beskriv lokalen klart och tydligt och lägg till bra bilder. Använd onlineannonsering och sociala medier för att nå potentiella hyresgäster. Kom ihåg att annonsera direkt på Verksamhetslokaler.se, som är en av Sveriges största portaler och sökmotorer för lediga lagerlokaler. Överväg också att dra nytta av ditt eget nätverk och kontakta företag som kan vara intresserade.

Steg 7: Visa lagerlokalerna

När intresset börjar öka, bör du organisera visningar av lagerlokalerna för potentiella hyresgäster. Förbered dig med frågor till hyresgästerna för att säkerställa att deras behov och förväntningar matchar dina lager. Var öppen för förhandling om pris och eventuella justeringar.

Steg 8: Granska hyresgästens bakgrund

När du har hittat en potentiell hyresgäst är det viktigt att göra en bakgrundskontroll. Undersök hyresgästens ekonomiska stabilitet och rykte genom att hämta relevanta uppgifter från offentliga register och online bedömningsplattformar, som t.ex. Trustpilot.

Steg 9: Underteckna hyreskontraktet

När du har kontrollerat hyresgästen kan du underteckna ett hyresavtal. Det är en bra idé att få en advokat att granska avtalet för att säkerställa att det är korrekt och juridiskt bindande. Hyreskontraktet bör innehålla alla nödvändiga villkor, inklusive hyra, varaktighet, användningsvillkor osv.

Steg 10: Upprätthåll kontakten med hyresgästen

Även efter att hyresavtalet har undertecknats är det viktigt att hålla kontakten med hyresgästen. Övervaka skicket på lagret, hantera eventuella problem och håll en positiv kommunikation för att säkerställa att hyresgästen trivs och förblir en långsiktig hyresgäst.

Vanliga frågor