Guide: Så hittar du en lokal att hyra

Behöver du hjälp med att hitta en lokal att hyra? Så har du kommit helt rätt!
2. januari 2023 | Skrivet av: Ludvig Kofoed

Behöver du hjälp med att hitta en lokal att hyra? Så har du kommit helt rätt!

I denna guide kommer vi genomgå några av de saker som du ska vara uppmärksam på när du söker uthyrning av lokal. Följ stegen i guiden nedan, så har du kommit en bra bit på vägen att hitta den perfekta lokalen!

Om du vill söka efter en bestämd typ av lokaler i hela Sverige kan du göra det här: Hyra lokalhyra kontorhyra klinikhyra butikhyra butikslokalhyra kontorslokal.

1. Överväg dina behov

Först och främst ska du överväga vilka behov du som hyresgäst har för en lokal. Vilken storlek och hur många m2 ska lokalen vara? Behöver du en egen parkering? Hur lång ska hyresperioden vara? Var ska lokalen ligga – ska den ligga i ytterkanten av stan eller i centrum? Hur mycket är du villig att betala i hyra?

Frågorna är många. När du vet vilka behov du har kan du starta en lokalsökning efter jakten på en lokal som uppfyller dina krav.

2. Sök på internet efter lokal att hyra

Det finns många bra hemsidor med lediga lokaler att hyra där du kan söka efter lokaler. Kom ihåg att söka på fler olika lokalportaler för att hitta den bästa lediga lokalen till det bästa priset. Du kan söka direkt efter alla typer av lokaler på vår lokalportal Verksamhetslokaler.se, som är en av de största svenska portalerna för lokaluthyrning och som ger en överblick över hela lokalmarknaden. Vi är lokalportalen för hela Sverige. Vi har alla kommuner och städer och täcker hela Sverige. Börja din sökning efter lokaler att hyra här.

Du kan använda dessa länkar för att gå direkt till en bestämd typ av sökning: Hyra lokalhyra lokal till logistikhyra kontorsplatshyra kontorshotellhyra kontor, hyra kliniklokalhyra showroomhyra förrådhyra butikslokal, hyra industrilokalhyra lagerhyra restauranghyra cafe, hyra verkstad,  kliniklokalerkontorsplatsershowroomsbutikerbutikslokalerkontorslokalerindustrilokallagerlokalerrestauranglokalerproduktionslokalerverkstadslokaler.

3. Kontakta hyresvärden

När du har hittat en lokal som du är intresserad av ska du kontakta hyresvärden. Du ska skriva ett mail till hyresvärden där du berättar lite om ditt företag och varför du vill hyra lokalen. Du kan också be om en visning av lokalen, så du kan se den med egna ögon.

4. Få hyreskontraktet kollat av en jurist

När du har hittat din nya lokal ska du skriva under ett hyreskontrakt med hyresvärden. Det är viktigt att du får rådgivning från en jurist så att du säkrar dig att allt är som det ska. Ett hyreskontrakt ska bland annat innehålla information om hyra, deposition, värmeförbrukning, inflyttningsdatum och avtalsperiod. Låt alltid en advokat eller jurist kontrollera hyreskontraktet innan du skriver under det.

5. Kolla upp hyresvärden ordentligt

Om hyresvärden själv hyr lokalen är det inte säkert att personen får hyra ut den i andrahand till dig. I den situationen kan du be hyresvärden om dokumentation som visar att personen har tillåtelse att hyra ut lokalen i andrahand.

6. Deposition

När du har skrivit under hyreskontraktet ska du eventuellt betala en deposition till hyresvärden. Depositionen är en säkerhet för hyresvärden om du skulle orsaka skador på lokalen eller inte betala hyran. Depositionen är typiskt mellan 1-3 månaders hyra. När både du och hyresvärden har skrivit under hyreskontraktet har du typiskt några dagar på dig att överföra den eventuella depositionen. Du bör då endast överföra pengar till en bank i ditt eget land.

7. Avtala om inflyttning

Kom ihåg att göra ett klart avtal med hyresvärden omkring inflyttningen. När kan du börja använda lokalen? När kan du få nycklarna? Osv. Osv.

8. Flytten

När allt är på plats kan du börja flytta in i din nya lokal. Kom ihåg att adressändra.