Starta eget

Vad ska man tänka på om ska start eget?

Att starta eget företag är inte helt lätt. Under processen att komma igång med ditt egna bolag kan det vara en hel del uppförsbackar. Därför är det viktigt att aldrig ge upp, vara medveten om att det oftast kommer en lättare period samt att ta tillvara på lärdomarna från uppförsbackarna.

Vidare är det viktigt att göra en bra affärsplan för din idé. En affärsplans uppgift är att se till att dina drömmar och idéer kommer ner på papper med skrift och nummer, för att ge dig en uppfattning om hur det skulle fungera att starta eget. En marknadsplan kan antingen vara en fristående del från affärsplanen, eller vara inkluderad. När man ska starta eget är det viktigt att tänka på hur man ska hantera kunderna. Hur man ska få de första kunderna, hur man ska öka kundbasen samt hur man ska få kunderna att stanna är frågor som bör besvaras i marknadsplanen.

Hur ska man få kapital till att starta eget?

Det finns flera olika sätt att få pengar till din idé om du vill starta eget. Ett alternativ är att få vänner eller familj att investera i din idé. Ett annat alternativ är att ta ett banklån. Banker vill vara 100 % säkra att de får tillbaka sina pengar, alltså är det viktigt att komma väl förberedd till ett eventuellt bankmöte. Ska man starta eget och be om ett banklån kommer banken med största sannolikhet be om en säkerhet i form av värdepapper, inteckning på din bostad eller att någon annan går i borgen för dig. Vidare är det  viktigt att fundera på svar på frågor som frågar om affärsplanen inte går som planerat. Vad händer om ni inte säljer som planerat? Vad händer om kunderna inte betalar?

Det finns även möjlighet att starta eget genom att få in pengar från riskkapitalister. Dessa personer kallas även ibland för investerare. En riskkapitalist bidrar med pengar till kassan för bolaget, men förväntar sig då få avkastning i framtiden. Om du planerar att starta eget oh använda dig av riskkapitalister skall du även vara beredd på att de förväntar sig att vara delaktiga i besluten i bolaget.

Ytterligare ett sätt att få in pengar till verksamheten om du väljer att starta eget är att vända sig till affärsänglar eller bidragsgivare. Affärsänglar är generellt sett personer med mycket kapital som har en förkärlek till entreprenörer. Affärsänglar förväntar sig varken avkastning eller att aktivt styra bolaget. Vidare kan du som har startat eget söka bidrag för din verksamhet. Att starta eget är något som uppmuntras hos många organisationer, både privata och offentliga.

Mest populära kategorierna på Verksamhetslokaler.se: