Nya lokaler: Så hittar du lokaler

Med en ny vägledning gör lokalportalen Verksamhetslokaler.se det nu lättare för lokalsökande verksamheter att hitta sina nya lokaler. Med hjälp av de åtta stegen är man säker på att man går fokuserat framåt, utan att onödig tid spills.
19. december 2016 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Nya lokaler: Så hittar du lokaler

Våra många användare frågar oss dagligen om hur man hittar de bästa lokalerna på kortast möjliga tid. Därför har vi nu gjort den ultimata guiden till hur du snabbt hittar de bästa lokalerna. Om du följer denna guide kommer du med stor sannolikhet hitta dina nya lokaler snabbast möjligt.

När man som verksamhet letar efter nya lokaler ska man, oavsett om man letar efter kontor, butik, klinik, lager, produktionslokaler eller restauranglokaler, vara uppmärksam på att gå fokuserat, koncentrerat och målinriktat framåt.

Det handlar om att du ska använda kortast möjliga tid på att hitta de bäst möjliga lokalerna, så att du inte tappar fokus från ditt företag. Kom ihåg att din egen tid är din mest värdefulla råvara, och all den tid du lägger på att hitta nya lokaler och därefter flytta, kan du rentav inte använda på att tjäna pengar.

För att du ska hitta de bästa och billigaste lokalerna är det viktigt att du hittar en kanal som ger dig en samlad överblick över vilka lokaler som finns på marknaden just nu i den stad där du söker nya lokaler.

Det finns bara ett medie som samlar alla lediga lokaler i Sverige. Detta medie är www.verksamhetslokaler.se och fungerar dels genom att hyresvärdarna lägger upp deras lokaler direkt på sidan, och dels genom att resten av de lediga lokalerna på marknaden crawlas. Läs mer om hur www.verksamhetslokaler.se samlar in information om lediga lokaler på marknaden här.

Vi föreslår att du använder dig av dessa åtta steg när du ska hitta en ny lokal:

  • Steg 1: Börja med att evaluera och definiera verksamhetens behov för lokaler, däribland areal, inriktning, lokaltyp(er) mm. När du evaluerar verksamhetens behov för lokaler ska du komma ihåg att tänka fem år framåt.
  • Steg 2: Rita härefter upp en geografisk cirkel över var du kan tänka dig att dina lokaler ska vara belägna. Här är det viktigt att du överväger hur flytten kommer att påverka dina medarbetares och din egen transporttid. Om du ska anställa är det också viktigt att överväga var dessa medarbetare som du söker kan tänkas bo, innan du beslutar dig för var dina lokaler ska ligga.
  • Steg 3: Nu är du redo att samla in relevanta lokaler från marknaden. Klicka in på www.verksamhetslokaler.se, där du kan få en samlad överblick över de lokaler som just nu finns på marknaden. Kom ihåg att göra en sökagent så att du får besked varje gång en ny, relevant lokal erbjuds.
  • Steg 4: Du har nu samlat in en brutto-grupp av lokaler för uthyrning som eventuellt kan vara relevanta och som du kollar genom detaljerat. Först tar du bort dem som du är säker på inte passar dina kriterier. Därefter jämför du priser och kvalitet hos resten, som du därefter delar upp i två grupper utifrån hur intressanta de är. Du kontaktar därefter hyresvärdarna från den mest intressanta gruppen och avtalar om att gå på visning. Hyresvärdarna i gruppen med de lite mindre intressanta objekten ringer du för att få mer information – det kan ju hända att hyresvärden berättar något om lokalerna eller priset som väcker ditt intresse.
  • Steg 5: På visningen är det först och främst viktigt att du försöker känna av om lokalerna kommer passa dig och din verksamhet. Om svaret är ja är det viktigt att du avklarar följande:
    A: Pris. Kan du få ett bra erbjudande, få en period där du inte betalar hyra eller få en upptrappning av hyran, där du betalar mindre hyra i början och mer hyra under vägen?
    B: Uppsägning. Hur kort uppsägningstid kan du få på lokalerna? Korta uppsägningstider ger din verksamhet större flexibilitet.
    C: Renovering och ändringar. Är hyresvärden villig att göra/bekosta renovering/ändringar av lokalerna utifrån dina önskemål och behov?
  • Steg 6: Nu har du varit ute och kollat på lokalerna samt samlat in detaljerad information om förhandlingsmöjligheterna från hyresvärdarna. Nu fokuserar du din sökning till 1-3 lokaler. Formulera ett mail till varje hyresvärd där du skriver att om du kan får det på det och det sättet, så är du redo att skriva under ett avtal för lokalerna. Det är viktigt att du säger att du är redo att göra en snabb förhandling. När du förhandlar, kom då ihåg att även se det från hyresvärdens synvinkel. Du bör inte föreslå orimliga saker, så som att hyresvärden ska ändra lokalerna i större omfång efter dina specialla behov, samtidigt som du vill ha tre månaders uppsägningstid mm.
  • Steg 7: När förhandlingen är slut ber du hyresvärden som du valt om att skicka ett hyreskontrakt för lokalerna. Det är lämpligt att du alltid får en proffesionell advokat eller mäklare till att kolla genom hyreskontrakten, då det annars kan sluta med att du får betala stora belopp helt i onödan den dag du flyttar från lokalerna.
  • Steg 8: När du har hittat dina nya lokaler är det viktigt att du snabbt och systematiskt hör av dig till resterande hyresvärdar som du varit i kontakt med och berättar för dem att din sökprocess är över och att det dessvärre inte blev dem som du hyrde av. Det är viktigt att komma ihåg att de har lagt tid på att fokusera på dig och dina behov. Det är även viktigt att komma ihåg att du i framtiden kanska ska leta efter lokal igen, och att du därför har behov för att ha ett bra förhållande till hyresvärdarna i området. Visa respekt och skicka ett vänligt mail så snart situationen är avklarad.